[caption id="attachment_25845" align="alignright" width="500"] Petar Bašić u prijateljskom razgovoru s komunalnim redarom[/caption]

 

Evo priče o funkcioniranju selektivnog reda i zakona u Slavonskom Brodu, priče o tome kako u Tvrđavu u kojoj stoluje Gradsko poglavarstvo, ne smiju ulaziti  vatra, meso i kandidati za članove Gradskog vijeća, ako su nenajavljeni i zajedno.

Dana 29. travnja, točno u 7 sati i 50 minuta Petar Bašić poslao je na 18 gmail adresa, među kojima se našla i adresa potpisnika ovog članka, mail slijedećeg sadržaja:

Pozivam Vas da u Vašem mediju popratite moju neobičnu konferenciju za medije.

Naime, umjesto koneferencije za medije organiziram "roštilj za medije" na ljetnoj pozornici (!!!) na sjeveroistočnom bastionu u Tvrđavi Brod (prema Klasijama).

Ovim želim iskoristiti objavu svoje kandidature na lokalnim izborima u Slavonskom Brodu, kao neovisni kandidat, ali usput prosvjedujući protiv nedopustive profanizacije i pretvaranja spomenika nulte kategorije (svjetski jedinstvenog razvojnog resursa grada Broda) u lokalno "vašarište".

Roštilj (sa stvarnom konzumacijom "bruncha" za novinare) će biti održan od 10.30 do 11.30 danas na naznačenom mjestu, pa molim da se odazovete ovom pozivu.

Performansu Petra Bašića odazvali su se predstavnici Večernjeg lista, 24 sata, SBTV-a, Ebroda, BrodPortala, SBPeriskopa i neki drugi... Na ljetnoj pozornici zapaljen je roštilj, baš kako je obećano, počeo se širiti miris ugljena, Petar je počeo s davanjem izjave o svojim motivima za kandidaturu na lokalnim izborima, progovorio o nedopustivom odnosu spram spomenika nulte kategorije, o tome da se u Tvrđavi prvog svibnja treba održati nastavak njene čobanizacije, podjelom graha i čobanca.

- Očekujem i molim od građana  da svojim glasom pripomognu da ovaj cirkus iz gradske uprave maknemo jednom zauvijek, rekao je.

Neposredno nakon što je Petar Bašić to izjavio iznebuha je doletio strogi, odlučni komunalni redar i zatražio da se roštilj ugasi, makne meso i piće, jer da roštiljenje nije dopušteno u Tvrđavi odnosno da Bašić održavanje događanja nije uredno prijavio. Bez puno natezanja Bašić je pristao na ultimatum i pokupio roštiljski instrumentarij. Ipak, dobro raspoložen, dosljedan i zadovoljan što se performans dolaskom redara razgibao u happening, novinare je počastio u tvrđavskoj pizzeriji.

Tako se Bašićeva neuobičajena demonstracija protiv „vašarizacije“ Tvrđave pretvorila u još jedan atraktivan dokaz o trajanju višegodišnjeg vašara u njenim prostorima, vašara u kome vašariti mogu samo oni koji su zaduženi za izdavanje dozvola za održavanje vašara. Zanima nas hoće li redari biti isto tako revni i za 1. svibanj kad Tvrđava treba postati veliko vašarište?