[caption id="attachment_127730" align="alignnone" width="460"] Slijeva: Matić, Nikolaš, Tot-Đerđ, Bašić[/caption]

U Slavonskom Brodu vezano za problematiku onečišćenog zraka u posljednjih petnaestak dana, odnosno nakon što je objavljeno da je Republika Srpska blokirala povezivanje plinovoda BiH i Hrvatske, ništa značajno nije se dogodilo, osim što su članovi Zelene liste i brodske ekološke Udruge Eko-Integral zajednički istupili na medijskoj konferenciji u Slavonskom Brodu i zatražili odgovor od Vlade RH, kada će plinofikacija početi i završiti?

Medijska konferencija Zelene liste i Udruge Eko-Integral

I dosada je Zelena lista u nekoliko navrata prosvjedovala, ali i dala podršku u rješavanju problema vezano za zagađenje zraka iz prekosavske Rafinerije.

- Tražimo gdje je nestala ili zastala plinifikacija rafinerije u Bosanskom Brodu. Rješenje se godinama čeka i vjerovali smo da će se nakon uključivanja i Predsjednice, pitanje Rafinerije Brod riješiti. No, danas je nepoznanica još više, a i sam ministar Ćorić najavljuje odlaganje nuklearrnog optada u Sisačko - moslavačkoj županiji, par kilometara od granice bez konzultacije sa susjedima. Kako onda očekivati da se riješi pitanje problema ovdje - kazao je Nenad Matić, predsjednik Zelene liste.

- Zagađenje ovih dana je u Slavonskom Brodu smanjeno, ali bez obzira imali smo u prva dva-tri mjeseca 2019. velike koncentracije lebdećih čestica. Nismo zadovoljni s razvojem situacije jer sam protokol plinifikacje je iz listopada 2017. godine, a ovaj čas mi ne vidimo kako se odvija ta plifikacija, naročito nakon informacija koje stižu iz Republike Srpske - primjetio je Peter Tot-Đerđ iz Eko-Integrala.

- Globalni problem plinifikacije trebao bi se odvojiti od ovog brodskog. Ako je zagađivač u jednoj državi a onečišćenje je u drugoj, u to se moraju umiješati drugi. Intenacionalizacija problem nafte je nužna - rekao je Ante Nikolaš, tajnik Eko-Integrala.

- Svi mi iz ekoloških udruga voljeli bi da Vlada RH od Republike Srpske dobije odgovor što je s plinifikacijom Rafinerije. Jer u protivnom bi se moglo dogoditi da se remont Rafinerije završi, a da od plinifikacije ne bude ništa - nadovezao se Petar Bašić.

Žalosno je da više od 150 dana nakon održanog sastanka Predsjednice RH s predstavnicima ruskog Ministarstva ekonomskog razvoja i energetike, s predstavnicima tvrtke Zarubežnjeft, Plinacroa i Croduxa kao i s Ministrom zaštite okoliša i energetike, ne zna se kako se odvija remont u Rafineriji i dokle je stiglo sa ugovaranjem prenamjene produktovoda u plinovod?

Projekt edukacije Brođana ni nakon 3 godine nije oživio

Još prije tri godine između Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Brodsko-posavske županije s  partnerima: Zavod za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije i Grad Slavonski Brod ugovoren je projekt „Edukacija i obavješćivanje građana o kvaliteti zraka u Slavonskom Brodu".

Budući da spomenuti Projekt edukacije Brođana ni nakon 3 godine nije oživio, u Udruzi Eko-Integral pokušalo se kroz raznih novinskih članaka uvesti Brođane u stvarno stanje ove brodske agonije(!). Tako su na ‘fejsu’ na stranici Građanske inicijative za čisti zrak prezentirani  desetak raznih članaka, većinom objavljeni unazad godinu dana i koji su sada pregledani blizu 35 000 puta.

Najviše su pregledani i pročitani sljedeći članci: “Grad bez zraka: U Brodu je lani bilo dvostruko više umrlih…” (https://www.24sata.hr/news/grad-bez-zraka-u-brodu-je-lani-bilo-je-dvostruko-vise-umrlih-595030),  “Karta smrti: Hrvate pogađa rak pluća, a Hrvatice rak dojke” (https://www.24sata.hr/lifestyle/karta-smrti-hrvate-poga-a-rak-pluca-a-hrvatice-rak-dojke-576818) i “Nisu pomogli ni Kolinda ni Putin, ekološka bomba je grunula: Život u Slavonskom Brodu sve je opasniji, što slijedi?” (https://net.hr/danas/hrvatska/nisu-pomogli-ni-kolinda-ni-putin-ekoloska-bomba-je-grunula-zivot-u-slavonskom-brodu-je-sve-opasniji-sto-slijedi/).

Zaista, u svim tim člancima može se pronaći dio odgovora koji je Brođanima zaista potrebno da lakše prebrode ovu situaciju sa onečišćenim zrakom. U člancima čitamo i o Rafineriji i njenom (ne)zatvaranju, zagađenjima iz emisije iz Rafinerije, negativnom utjecaju od zagađenog zraka, bolestima koje onečišćeni zrak može izazvati i/ili pogoršati, Povjerenstvu itd..

Također je iz arhive izvučen “Letak za edukaciju: Brođani, pročitajte – informirajte se!” (http://www.sbperiskop.net/drustvo/letak-za-edukaciju-brodani-procitajte-informirajte-se) objavljen još 25. studenog 2012. godine na SBperiskopu, točno 4 godine poslije ‘novog’ početka rada Rafinerije, koji letak je podijeljen u skoro 20.000 primjeraka Brođanima...

Brođani su željni informacije i edukacije! Nitko nema pravo da sve to im uskraćuje!