Koliko sam upućen, već na prvom check pointu čestitosti i razboritosti, menadžerske domišljatosti i odlučnosti, te društvene odgovornosti i hrabrosti, Sanja Nuhanović, novoizabrana ravnateljica Kazališno koncertne dvorane Ivana Brlić Mažuranić, Slavonski Brod, i upravni  odbor – organ upravljanja tom ustanovom, uhvaćeni su od strane Darka Lončara, brodskog pisca i glumca, sbperiskopovog kolumniste, s nedopuštenom i žigosanom količinom odluka i ponašanja u smislu destimulacije i destrukcije rečenih vrijednosti. Tako se Lončar prometnuo u privremenog carinika morala i profesionalnosti brodske kulturne ptrljage, našavši se nasuprot krijumčarima lažnih vrijednosti i stalno zaposlenim cenzorima duha u mjesnoj kulturi - Sanji Nuhanović i ostalim kulturnim birokratima.

O čemu se radi? Brođanin Darko Daky Lončar, voditelj TEATARA CRNA MAČKA, i humanitarne udruge UČINIMO SVIJET BOLJIM, uputio je na ruke ravnateljici Sanji Nuhanović molbu da se teatru dodijeli besplatno korištenje prostora u Centru mladih za održavanje monodrame TRAŽI SE PRODAVAČ U SEX SHOPU. Skrećem pažnju da se molba nalazi dolje, u antrfileu. Kako odgovor nije stizao Lončar je odlučio reagirati, ne predati se bez borbe; alarmirao je društvene mreže, žalio se gradonačelniku (njegovu žalbu gradonačelniku Mirku Duspari - kud će suza nego na oko - objavit ćemo u drugom dijelu teksta), a dva lokalna news portala objavila su proširene vijesit o cijelom slučaju. Moć ravnateljice i upravnog odbora da samostalno raspolažu namjenskim prostorima za održavanje kazališnih predstava, zlouporabljena je, prema Lončaru, kao rušilački selektorski utjecaj, dakle, s pozicija sile koja nije željela biti ni toliko profesionalno i socijalno pristojna da na pismenu molbu odgovori pismenim obrazloženjem razloga odbijanja. Tek na upit jednog portala zašto se predstava neće izvesti u Centru mladih, ravnateljica KKD IBM, Sanja Nuhanović je dala nesamostalan odgovor: Zahtjev Teatra Crna Mačka o ustupanju prostora Centra mladih radi održavanja predstave „Traži se prodavač u seks shopu“ upućen je na razmatranje Upravnome vijeće Kazališno-koncertne dvorane „Ivana Brlić-Mažuranić“ koje je donijelo zaključak da se zahtjev za besplatnim ustupanjem dvorane uz naplatu ulaznica od strane Teatra „Crna Mačka“ ne može odobriti te da navedena tematika predstave nije primjerena prostoru Centra mladih, odnosno korisnicima kojima je taj prostor namijenjen. Uz to, bez namjere da povrijedimo umjetnički izričaj autora, gospodinu Lončaru sugeriram da ukoliko smatra da Upravno vijeće nije donijelo opravdani zaključak pošalje dodatno pojašnjenje koje će se razmotriti na sljedećoj sjednici te da takav način komunikacije postane uobičajen u rješavanju možebitnih nejasnoća. S obzirom da gospodina Lončara nisam o zaključcima osobno izvijestila, a niti odluku osobno donijela, svaki daljnji komentar o ovoj temi, a posebice rasprava o drugim programima koje navodi, je suvišna.

Nakon čitanja ove skandalozne izjave, ispada da su pravu oni komentatori koji ispod ekološki osviještenih tekstova Petera Tot-Đerđa, uvaženog društvenog aktiviste za čist zrak, kolumniste sbperiskopa, ostave trag o tome da u Slavonskom Brodu zagađenost zraka ne dolazi samo iz bosanskobrodske Rafinerije i od ispušnih plinova automobila, nego da se radi i o nepodnošljivim koncentracijama smrdljivih emisija poluistina političkih stranaka i javnih ustanova. Izjava razgolićuje stanje u brodskoj kulturi koja tavori zahvaljujući činovničkoj nekompetenciji, koja se zasniva na voluntarizmu i nesavitljivoj armaturi polukriterija, nepravovremenim provjerama boja od strane slijepih izbornika, na naknadnoj pameti, čija kulturna birokracija prdi u čabar iz kojeg dopire smrad uznemiravajućih simptoma bolesti vitalnosti, komadići surogata i klišeja. Što treba značiti da se predstava  ne može odobriti te da navedena tematika predstave nije primjerena prostoru Centra mladih, odnosno korisnicima kojima je taj prostor namijenjen? Predstava nije primjerena ili podobna? Što je zasmetalo ponosne nadglednike ćudoređa? Možda su im zasmetali Lončarovi biografski detalji, predrasude o autoru monodrame, a koje su im stigle putem pokvarenog telefona? Ili su to bili humor i satira u monodrami kao povećala društvenog i ljudskog jada i bijede o kojoj priča glavni lik monodrame? Ili iskoraci izvan tradicionalističkih i komercijalnih shema? Napose, je li to Lončarova drskost, jer ih je trgnuo iz konformističkog drijemeža? Zapravo, dijelim im komplimente. Oni sve to, sudeći na temelju njihove odbijenice, ne umiju prepoznati, oni ne razumiju vremenske sinteze, kompetentnost, osudu diletantizma, kritiku preobraženu u igru, žalosne potvrde o društvenoj nejednakosti, ironiju i satiru kao kiseline za ušančenst, očaj ugnjetenih, duhovitost kao znak inteligencije, smjele iskaze, obrazovanost, intelektualni autoritet, cinične dosjetke, nerazjašnjenu prošlost kao opasni ulaz u budućnost, zaustavljanje prolaznosti uz pomoć umjetnosti, otkrića izlaza iz pakla banalnosti... ne osjećaju da kad provociram, dakle, postojim.

Olako lokalni cenzori zabranjuju. Može im se. Imaju odriješene ruke za sputavanje slobodoumnih, nezadovoljnih, upornih, i to, službeno, u ime grada Broda, u ime publike, u ime proklamirane primjerenosti! Ako Lončaru ne dopuštaju ulaz u neiskorištenu dvoranu, oni bi, primjerice, Oliveru Frljića, već na ulazu u grad, pucali pored ušiju. Ne bi bolje prošli ni Ante Tomić, Miljenko Jergović, Igor Mandić. Nije to s Lončarom i povredom njegovog moralnog dostojanstva greška koja bi se mogla ispraviti po sistemu puj pike ne važi, to je provincijalna strategija obuzdavanja slobode i slobodnih kritika što Lončar nesumnjivo jeste. A Voltaire je rekao da kritičnost prestaje tek sa smrću.

 
Molba KKD

 

TEATAR CRNA MAČKA

Voditelj: Darko Daky Lončar

HUMANITARNA UDRUGA UČINIMO SVIJET BOLJIM

35 000 Slavonski Brod

KKD IVANA BRLIĆ MAŽURANIĆ

n/r ravnateljica: Sanja Nuhanović

 

Predmet: MONODRAMA –TRAŽI SE PRODAVAČ U SEX SHOPU

MOLIMO  DA NAM SE ZA PREDSTAVU U HUMANITARNE SVRHE

DODIJELI BESPLATNO KORIŠTENJE PROSTORA U CENTRU MLADIH

 

MALO O MONODRAMI-TRAŽI SE PRODAVAČ U SEKS SHOPU

Sve bebe u rodilištu su se rodile normalno, samo on se rodio na carski rez i baš tada se dogodio potres 5 stupnjeva po Rihteru. Svoju prvu curu poljubio je prvi puta u prvom razredu srdnje škole u krošnji drveta, ali baš tada je pukla grana i on je pao na zemlju i slomio nogu. Svojoj slijedećoj velikoj ljubavi Branki on je pisao pjesme, ali ona je otišla onome što joj piše čekove.

On, baksuz od rođenja, Petar Kajgana zvani Pero Sombrero, stari rocker i bajker, zapet u izgubljenoj generaciji Djece cvijeća. Poslove i žene, mijenja kao čarape, te na kraju Pero završava na buvljaku na kojem radi na crno i na jednom stoliću prodaje sa svojim dragim prijateljima Romima, turske džezvice, šalice, stare satove i knjige, donji veš i sitnu galanteriju, obiteljske stvari i uspomene da bi preživio dan i ostao normalan. I s tog stolića priča svoju priču. Tu su ga i prozvali Pero Sombrero jer na glavi uvijek nosi veliki meksički sombrero.

Dok vozi svoj stari kawasaki na obroncima Dilj Gore, Pero Sombrero upoznaje jednu čobanicu Maru u narodnoj nošnji koja čuva ovce i koze, puši ko Turčin pa ju je nazvao od milja Mara Cigara,  u nju se ludo zaljubljuje na prvi pogled i ona njega također zavoli i želi s njim u brak, te sprema svoj miraz; tkanu ponjavu, zlatne dukate i svoju kozu Drogašicu bez koje neće da se uda; sve skupa stavlja na motor  i zajedno dolazi s Perom u njegov stan na trećem katu zgrade. Susjedi negoduju zbog koze, ali Pero želi sve Mari udovoljiti jer je u nju zacopan do ušiju, te jednu cijelu sobu daje samo za njezinu kozu koja će biti s njima skupa u stanu.

Sada kada si je našao sedmu ženu po redu s kojom je siguran da će biti sretan, treba mu još i siguran i stalan posao i prijavljuje se, na nagovor, nevoljko na oglas-TRAŽI SE PRODAVAČ U SEKS SHOPU.  Perin savjetnik  na Burzi rada Franjo Šmajser kaže da će imat veliku plaću, ali Pero to kategorički odbija jer ga je to stid i sram prodavati, ali ipak na kraju prihvaća, jer mora od nečega hraniti svoju novu ženu. I tako se jedan dan vraća kući s posla iz Sex shopa Ekstaza s paketom seksi igračaka s kojim želi malo oplemenit i uljepšat prvu bračnu noć, jer Mara mu je povjerila veliku tajnu, da je ona nevina u svojoj pedesetoj godini. S paketom seksi igračaka prva bračna noć mora biti posebna.

U Perinoj spavaćoj sobi dominira slika  John Lennona i Yoko Ono, slike Dalaj Lame i Bude, jer je on stari rocker i bajker,  zapet u izgubljenoj generaciji Djece cvijeća, koji je prihvatio zen-budizam kao svoju novu filozofiju života i religiju. Mara kao velika katolkinja, na to samo negoduje i kori ga da on nije nikakav Hrvat, jer se odrekao svoje katoličke vjere i prihvatio tamo neku religiju manijaka i luđaka s Tibeta u Indiji. I često se zbog toga svađaju.

Pokazujući prstom na John Lennona i njegovu dugu kosu i bradu Mara ga pita koji je to četnik, a Pero joj odgovara da to nije nikakav četnik nego njegov idol, veliki pacifist i glazbenik John Lennon, borac za mir u svijetu. Budući da su na toj fotografiji John Lennon i Yoko Ono goli golcati ko od majke rođeni, Mara začuđeno pita, a tko mu je ta kurva s kojom se zagrlio. Pero joj odgovara da to nije nikakva kurva, nego također umjetnica i njegova velika ljubav iz Japana s kojom promovira mir u svijetu. Pa zar s pičkom i kurcem promoviraju mir u svijetu, pita ga začuđeno Mara.

Pero samo koluta očima, te joj pokušava objasniti da je to performance i da ne psuje ko kočijaš, ali ona ne zna što je to performance,  pa on nervozno onda gasi svjetlo za prvu bračnu noć te pali mirisne svijeće za indijski Kama-sutra seks. No, Mara odmah histerično pali svjetlo i ne želi nikakve svijeće za prvu bračnu noć i nikakav indijski Kama-sutra seks, već samo hrvatski seks. Jer da joj je to ko na groblju s tim svijećama,  ko da je netko umro. Onda Pero Sombrero vadi veliko paunovo pero kao u tisuću i jednoj noći i perom joj prelazi preko leđa da ju uzbudi, ali Maru to škakljika i ne prihvaća ni to kao predigru. Zatim Pero iz paketa vadi Ružmarinovo ulje za erotsku masažu, za Orijentalni seks kao u haremu, ali Mara kaže da to ulje koristi njezina baba za išijas i reumu i da ona ne želi nikakav Orijentalni seks i nikakvo ulje, jer da nju ne boli ništa.

Onda Pero teško uzdiše i koluta očima pa zatim iz paketa vadi tangice i nudi ih Mari da ih obuče, ali Mara nosi pumparice i ljutito mu kaže da i njezina mama nosi pumparice, da je i njezina baba na selu nosila pumparice pa da će i ona cijeli svoj život nositi pumparice. Pero tada ljutito uzima komad papira i veli joj da će napisati pismo Jan Clode Junkeru te da će zbog toga Hrvatska dobiti penale i da će biti kažnjena budući da je Komisija EU zabranila babama iz dalmatinske zagore i slavonskim šokicama da nose pumparice, jer to nije  europski.

Pero blefira, a Mara čobanica, malo primitivna i zaostala, samo s dva završena razreda osnovne škole, uplašena da će zbog nje Hrvatska biti kažnjena, ipak na kraju prihvaća, skida pumparice i oblači tangice.

Pero Sombrero onda iz paketa vadi sado-mazo lanac s kožom, maskom i bičem, te Mari kaže da će on biti sadist i da će ju šibati tim bičem da se ona uzbudi. Mara to ne prihvaća i kaže neka on svoga ćaću šiba bičem, a nju neće. Onda ona naglo i neočekivano divlje iskoči iz kreveta, uzima taj lanac i kaže da će taj lanac ipak biti odličan povodac za njezinu kozu Drogašicu. Pero je tada totalno izgubio živce i svaku volju i želju za seksom i otišao je u kuhinju, natočio čašicu pelinkovca da se malo smiri. Zapalio je svijeću i počeo je meditirati pokraj svoga kipa Bude, a onda se od muke napio ko majka i prvu bračnu noć završio je bez seksa, umjesto sa ženom,  s bocom pelinkovca u krevetu.

U procesu prilagodbe na gradski život, Pero počinje s Marom imati velikih problema, jer ona ne želi uopće nigdje raditi i tražiti posao. Kaže da je kardinal Stepinac rekao 1950. godine: „ŽENA KOJA NOSI HLAČE I ZAPOSLENA JE U NEKOJ FIRMI I RADI-TAKVA ŽENA JE BOGU ODVRATNA“. Mara kao velika katolkinja, ne želi biti Bogu odvratna, pa samim tim ne želi ništa ni raditi ni tražiti posao, samo po cijeli dan sjedi, nogu preko noge i puši, štrika, gleda turske sapunice i sluša pjesmu od Jelene Rozge-MODERNA ŽENA.

A od kako je postala predsjednica kućnog savjeta u zgradi, budući da tu funkciju nitko nije želio obavljati, Mara sada želi postati još i dama i velika gospođa i počinje se polako kulturno uzdizati. Jedan dan u svoju torbu pakira veliku pilu i kaže Peri da je ona upisala pilates. Pero Sombrero koluta očima i objašnjava joj da je to ime Francuza  Jozefa Piletasa i da to nema nikakve veze sa pilanjem drva. Mara ga onda pita, a jeli taj Jozo Pilates bio hadezeovac?

Ovo su  samo neki momenti iz monodrame TRAŽI SE PRODAVAČ U SEKS SHOPU. Većim dijelom se dramski tekst temelji na bezazlenom humoru na račun muško-ženskih odnosa, smiješnih događaja između Mare Cigare i Pere baksuza, pa onda on autoironizira i parodira svoj vlastiti život, šali se na svoj vlastiti račun i na račun svog vlastitog fatalizma, promašenih i nesretnih ljubavi, propalih poslova koje je u životu radio…. Pero onda opet ismijava Maru i svoju punicu, opisuje smiješne zgode i nezgode s prijemnog ispita za ulazak u Sex-shop, pa onda opet ismijava samoga sebe i svoje baksuzizme i svoje vlastite životne male i velike katastrofe koje ga prate još od djetinjstva, od kada se rodio. U svakom slučaju, Pero Sombrero, stari rocker, pacifist i budist, će vas svojom pričom i glumom sa stolića na buvljaku  nasmijati do suza.

Za scenografiju nam treba samo jedan stol i stolica (imitacija stolića sa buvljaka s raznim drangulijama, s kojeg on priča svoju životnu storiju) i mikrofon sa pojačalom i zvučnicima za ozvučenje sale.

Cijena ulaznice je 40,00 kn i sav prihod od prodanih ulaznica ide u humanitarne svrhe, za rad i aktivnosti Udruge Učinimo svijet boljim. Te aktivnosti pretpostavljaju organizaciju i davanje predstava našeg teatra besplatno ranjivim skupinama i zaboravljenim kategorijama građana poput korisnika staračkih domova, gdje smo već gostovali i davali predstave, te još uvijek ugovaramo i dogovaramo nove. Zatim želimo objelodaniti rukopise knjiga i objaviti priče iz Doma za starije i nemoćne, preko našeg romana Put ka sreći kojim želimo rad i život u Domu približiti i predstaviti javnosti, nadanja, strepnje, ljubavi i prijateljstva štićenika, zgode i nezgode iz doma, zaljubljivanja i ostale dogodovštine iz doma koji znaju ponekad biti i vrlo zanimljivi i interesantni. Na isti način od prikupljenog novca želimo objaviti i rukopis za knjigu PAR KORAKA DO SREĆE, proživljeno iskustvo naših volontera Udruge u radu sa Sirijskim izbjeglicama u zimskom kampu za izbjeglice u Slavonskom Brodu kroz kojeg je prošlo preko pet stotina tisuća izbjeglica i niti jedan zabilježen incident, a posebno je kroz knjigu istaknut i naglašen vrlo human i korektan odnos naših volontera, hrvatske policije i vojske prema izbjeglicama, kao i uloga Grada i svih drugih hrvatskih humanitarnih organizacija na ponos i Gradu i državi za ovu priču koja će biti zaboravljena ako ne bude iza nje ostala  knjiga kao svjedočanstvo jednog teškog  vremena, ali zanimljivog i po svojoj humanosti Grada i hrvatske države prema izbjeglicama, primjer svima u Europi i svijetu kako smo postupali prema izbjeglicama i ljudima u nevolji.

Ovo je u našem gradu početak rada našeg amaterskog kazališta u sklopu Udruge koja je po Zakonu registrirana, nastavljamo s našim desetogodišnjim radom u Dalmaciji, gdje smo više puta bili financirani od strane Grada i Županije te Ministarstva kulture, a nagrađivani i od strane Veleposlanstva Kraljevine Nizozemske, konzulice i ambasadora Nizozemske osobno. Naše iskustvo kaže da bez dobrih komedija nema ni dobrog kazališta, ni gledatelja na predstavama.

U tom kontekstu molimo Grad i ravnateljicu da nam odobri prvi slobodan termin za dan petak u 19 sati u mjesecu junu. Plakati veličine B2 i karte su vrlo kvalitetno urađeni i tiskani. Autor dramskog teksta, redatelj i glumac Darko Lončar Daky, kostimografija i scenografija  Jasna Lovaković, umjetnički savjetnik prof. Lana Lončar,  koordinator projekta Senka Staniševski.

Hvala i nadamo se pozitivnom odgovoru!

Slavonski Brod, 20.05. 2018. god.

S poštovanjem!

 

Voditelj kazališta: Darko Lončar             Predsjednica Udruge: Senka Staniševski