Pisac i glumac Darko Lončar protiv ravnateljice Sanje Nuhanović i kulturne birokracije KKD Ivana Brlić Mažuranić


 

Prije dva dana pisao sam o aferi „Lončar u seks shopu KKD Ivana Brlić Mažuranić“, do sada neviđenoj u Slavonskom Brodu. Otvorite link iznad teksta!

Podsjećam da je Brođanin Darko Daky Lončar, voditelj TEATARA CRNA MAČKA, i humanitarne udruge UČINIMO SVIJET BOLJIM, uputio na ruke ravnateljici KKD Ivana Brlić Mažuranić, Slavonski Brod, Sanji Nuhanović molbu da se teatru dodijeli besplatno korištenje prostora u Centru mladih za održavanje monodrame TRAŽI SE PRODAVAČ U SEX SHOPU. U razgovoru s njom Lončar je saznao da upravni odbor ustanove nije dao zeleno svjetlo za izvođenje predstave. Skandaloznu odluku obrazložila je za lokalni news portal još skandaloznije:  Zahtjev Teatra Crna Mačka o ustupanju prostora Centra mladih radi održavanja predstave „Traži se prodavač u seks shopu“ upućen je na razmatranje Upravnome vijeće Kazališno-koncertne dvorane „Ivana Brlić-Mažuranić“ koje je donijelo zaključak da se zahtjev za besplatnim ustupanjem dvorane uz naplatu ulaznica od strane Teatra „Crna Mačka“ ne može odobriti te da navedena tematika predstave nije primjerena prostoru Centra mladih, odnosno korisnicima kojima je taj prostor namijenjen. Uz to, bez namjere da povrijedimo umjetnički izričaj autora, gospodinu Lončaru sugeriram da ukoliko smatra da Upravno vijeće nije donijelo opravdani zaključak pošalje dodatno pojašnjenje koje će se razmotriti na sljedećoj sjednici te da takav način komunikacije postane uobičajen u rješavanju možebitnih nejasnoća. S obzirom da gospodina Lončara nisam o zaključcima osobno izvijestila, a niti odluku osobno donijela, svaki daljnji komentar o ovoj temi, a posebice rasprava o drugim programima koje navodi, je suvišna.

Ravnateljica je posredništvom interneta pozvala Lončara da upravnom odboru izravno pošalje dodatno pojašnjenje ukoliko želi da upravo vijeće razmisli o svojoj odluci. On bi to trebao izravno, a ona ne treba poslati mu na ruke službeni stav institucije o svemu tome.

Pisac komada i glumac u istom, u povodu očitog i bezrazložnog šikaniranja, obratio se žalbom za pomoć gradonačelniku Slavonskog Broda Mirku Duspari i ponovo ravnateljici Sanji Nihanović. Njegove žalbe, bolje rečeno, osude nepromišljene, brzoplete, segregacijske odluke, donosimo u cijelosti, u dva antrfilea ispod teksta.

Treba istaknuti da odgovori adresata na koje je Lončar uputio žalbe još uvijek i očekivano nisu stigli. Također, naglašavam da na sablažnjiv postupak brodskih kulturnjaka prema Lončaru nije nitko reagirao iz drugih lokalnih  kulturnih ustanova. Pripadnike mjesne tzv. sedme sile koji su se trebali uključiti u priču, ne treba ni spominjati, poradi brige o urednoj probavi čitatelja.

Što preostaje Lončaru? Svaki savjet kako da pobijedi cenzore u čijim rukama su prostori, novac, moć, dragocjen mu je, jer nije naviknuo na, ne toliko odbijanje, nego na bahato ignoriranje u smislu nedobivanja podrobnog  pismenog obrazloženja o tome zašto se zapravo predstava ne može odobriti. Ravnateljica je konstatirala da navedena tematika predstave nije primjerena prostoru Centra mladih, odnosno korisnicima kojima je taj prostor namjenjen. Lončar zna samo jedno- da ne pristaje na usmena došaptavanja, privatne dogovore, nekorektnost i neprofesionalnost. Darko Daky Lončar Lončar očekuje ispravljanje greške. Saznao sam da ne očekuje ispriku za nanešene duševne boli..

 
TEATAR CRNA MAČKA

Humanitarna udruga Učinimo svijet boljim

35 000 Slavonski Brod

 

Gradonačelnik: Mirko Duspara

 

ŽALBA: POLITIČKA ZABRANA I CENZURA IZVOĐENJA MONODRAME

TRAŽI SE PRODAVAČ U SEXSHOPU-VRAĆANJE U VRIJEME

STALJINIZMA I MRAČNOG SREDNJEG VIJEKA

 

Poštovani,

dana 30. 05. 2018. god. ravnateljica KKD IBM Sanja Nuhanović službeno mi je priopćila da je izvođenje naše monodrame službeno zabranjeno. Obrazloženje-NIJE PRIMJERENA.

Ne znam što to u našoj komediji nije primjereno; 80 minuta bezazlenog humora na račun muško ženskih odnosa i tek malo političke satire koja se ne tiče Grada niti bilo koga u Gradu.

Ovo doživljavam osobno kao političku zabranu i cenzuru te vraćanje kulture i metoda šikaniranja autora i umjetničkih djela u vrijeme Staljinizma i mračnog Srednjeg vijeka.

Ako postoji nešto neprimjereno onda je to svakako seksistički plakat Sanje Nuhanović i njezine predstave FLASHDANCE, plakat na kome dominira vrlo erotična, tetovirana i obnažena žena čiji je jedini i isključivi cilj da se žensko tijelo iskoristi kao sredstvo mamljenja i dovođenja publike na predstavu na kojoj se apsolutno ništa ne može staviti u kontekst erotike da bi takav plakat trebao izgledati. Dakle-ČISTI SEKSIZAM i zlouporaba ženskog tijela i ženske seksualnosti u marketinške svrhe.

Podjednako je neprimjeren i sadržaj Brodskog glazbenog ljeta na kome dominiraju mjuzikli, jazz, klasična glazba i njen harmonikaški orkestar, dakle vrsta glazbe koja je potpuno neprimjerena prirodi Slavonije i slavonskog čovjeka, Brođana i Slavonskog Broda koji tradicionalno i kulturološki njeguju stoljećima potpuno drugačiju glazbu. Ravnateljica zlorabi umjetnost  namećući Brođanima svoj vlastiti ukus, a istovremeno šikanira i zabranjuje, cenzurira druge umjetnike i tuđa umjetnička djela za koje je ona prosudila da su, ma zamislite-NEPRIMJERENA.

Da u našoj komediji ima bilo što neprimjereno, onda svako predstavu ne bih izvodio pred svojom kćeri, koja kao profesorica književnosti i najbolja studentica Croatistike i filozofije na fakultetu, s najvišom ocjenom ocjenjuje kvalitet dramskog teksta i moju glumačku izvedbu.

Političke cenzure, šikaniranja umjetnika i zabrane izvođenja umjetničkih dramskih tekstova su poznati kroz povijest i ne predstavljaju ništa novo. Svako društvo i svaki politički sistem imaju svoje samoproglašene zaštitnike i čuvare javnog, nacionalnog i vjerskog ćudoređa. Za ravnateljicu Sanju Nuhanović je ideološki neprimjereno da je glavni lik običan mali čovjek s margine života koji jedva preživljava i krpa kraj s krajem, čovjek pun ovrha i strahova, čovjek bez posla koji je završio na BUVLJAKU na kojem prodaje sitnu galanteriju i obiteljske uspomene da bi preživio dan, a onda ga država još i protiv njegove volje ucjeni da mora prihvatiti posao prodavača u SEX SHOPU ili će izgubiti socijalnu pomoć.

Novi strahovi i novi šokovi za čovjeka na rubu gladi i egzistencije.

Istina, predstava je politički vrlo opasna i neprimjerena jer u njoj običan, mali čovjek s dna života, progovara o onome što ga muči i tišti, ovrhe i deložacije, ucjene države, gladan je i ne zna kako proživjeti dan, (ti problemi ne muče Sanju Nuhanović), običan mali čovjek pripovijeda o onome što muči cijelu Hrvatsku, a ne samo izabranu elitu političara i političkih uhljeba čijem je uhu puno draže da slušaju hvalospjeve i mjuzikle, klasičnu glazbu i harmonikaške orkestre. Umjetnost i treba biti malo provokativna i kontroverzna, jer ako to nije, onda to nije ni umjetnost.

Istina, predstava je politički vrlo opasna i neprimjerena i zbog toga jer je glavni lik zbog učestalog šikaniranja u društvo prihvatio zen-budizam kao svoju novu religiju i filozofiju nenasilja, ljubavi prema cvijeću i životinjama, a odbacio je svoju katoličku vjeru. To je posebno opasno i neprimjereno jer danas moramo svi biti veliki Hrvati i veliki katolici da bismo uopće mogli živjeti, misliti, disati i ne daj bože imati posao i stalnu egzistenciju. Ako to nismo, onda nas treba sve cenzurirati i zabraniti, pobacati u Savu,  nas, našu djecu, naša umjetnička djela, treba nas sve  egzistencijalno i duhovno, kulturološki izolirati i izopćiti iz društva i javnog života.

Kao Hrvat, to proživljavam već punih 27 godina.

Umjetnost koja podilazi sistemu i državi-to je loša umjetnost. Zadaća je svakog dobrog umjetnika da bude vječiti nezadovoljnik i uvijek kontra bilo koje politike i bilo koje vlasti,  on  treba biti vječiti buntovnik i ogledalo raspoloženja naroda, a ne samo uskog kruga političke elite.

Poštovani gradonačelniče,

zamolio bih vas da reagirate i ne dozvolite da se u kulturi grada Slavonskog Broda ponovo vrati mračni Srednji vijek, šikaniranje autora, uvođenje staljinističke cenzure i političke zabrane izvođenja  nepoćudnih dramskih tekstova i kazališnih predstava. Hvala.

 

S poštovanjem!

 

Slavonski Brod, 31. 05. 2018. god.              Voditelj teatra: Darko Daky Lončar

 

 

 
TEATAR CRNA MAČKA

Humanitarna Udruga Učinimo svijet boljim

35 000 Slavonski Brod

 

 

KKD Ivana Brlić Mažuranić

Ravnateljica: Sanja Nuhanović

 

ŽALBA: zabranjena i cenzurirana monodrama

TRAŽI SE PRODAVAČ U SEX SHOPU

 

Poštovana ravnateljice,

danas je veliki dan. U selu Oriovčić, sakupljaju se najviši uzvanici iz kulturnog, političkog i javnog života sela te naše svete katoličke crkve. Danas je u selu bez škole, ambulantne, trgovine i pošte-SVEČANO OTVARANJE MRTVAČNICE. U vašem službenom dopisu i odgovoru našim brodskim medijima o razlozima zabrane naše kazališne predstave, Vi kažete da nemate namjeru povrijediti moj umjetnički izričaj. A našu predstavu ste poslali u MRTVAČNICU. Doista, niste me povrijedili i hvala vam na tome.

No, ipak ostavljate malu mogućnost i za reanimaciju predstave pa sugerirate da pošaljem dodatno objašnjenje koje će ponovo razmotriti Upravno vijeće KKD IBM, što s velikim zadovoljstvom i činim, budući da ste predstavu zabranili zbog ideoloških razloga, a ne etičkih.

TEMA-ŽENSKI HALTERI, MUŠKE GAĆICE, EROTIKA, VARANJE MUŽA I SEKS S LJUBAVNIKOM-SCENE IZ KAZALIŠNE PREDSTAVE NAŠEG BRODSKOG TEATRA SLAVONSKOG BRODVEJA U CENTRU MLADIH

Sada bih Vas zamolio da objasnite i nama i našoj brodskoj javnosti kako je to primjereno za izvođenje predstave Umri muški pred djecom i mladima u prostoru Centra mladih, da glavna glumica Slavonskog Brodveja koja u predstavi, šeta po pozornici u halterima, glumac u gaćicama, sve pršti od erotike, atmosfera je puna seksualnosti i nabijena erotizmom. Kako to da je jedna takva predstava primjerena prostoru Centru mladih?

Kada u vašem službenom dopisu medijima koristite izričaj NEPRIMJERENA, onda svakako mislite na odgojno-pedagoške standarde za našu hrvatsku mladež. Glavna glumica vara muža, pa onda nađe ljubavnika (čitaj-U DRAMSKOM TEKSTU MALO UPRAŽNJAVA SEKS S MUŽEM, PA KAD JOJ DOSADI  ONDA S LJUBAVNIKOM), šetaju po sceni obnaženi….

OPROSTITE RAVNATELJICE, AKO SMIJEM BITI SLOBODAN I PITATI VAS, JELI PO VAŠEM STRUČNOM MIŠLJENJU TAKVA TEMATIKA ODGOJNO-PEDAGOŠKI PRIMJERENA PROSTORU CENTRU MLADIH, DJECI I MLADIMA?

Kada je u pitanju EROTIKA I SEKSIZAM, poprilično sličnih elemenata nalazim i u vašoj predstavi FLASHDANCE čiji plakat vrvi od ženskog seksipila, ženske seksualnosti pa i seksizma. S aspekta ETIKE I MORALA i vašeg seksističkog plakata, pitam vas da li je to moralno publiku varati i navlačiti je da plate karte na račun seksizma i ženske seksualnosti,  a predstava nema nikakve veze s tim.

Da li je s odgojno-pedagoškog aspekta primjereno onda recimo, da se jedna takva predstava uprizori u Kazališno-koncertnoj dvorani koja nosi ime dječje spisateljice Ivane Brlić Mažuranić čije je ime i životno djelo vezano isključivo za djecu i rad s djecom. A da ne govorim o predstavi SKIDANJE DO GOLA!

Podjednako je nabijena „erotikom“ i cijena vaše predstave od 70,00 kn. U teškoj gospodarskoj i socijalnoj situaciji u kojoj se nalazi naš grad i građani Slavonskog Broda, smatrate li da je cijena vaše predstave primjerena???

Dakle, kao što vidimo i u vašem umjetničkom izričaju kao i u umjetničkom izričaju brodskog kazališta Slavonski Brodvej, sve pršti od NEPRIMJERENOSTI, erotike, ženske seksualnosti i seksizma. Neprimjerenost sebi dozvoljavate, a u ime neprimjerenosti ostale brodske autore i umjetnike zabranjujete i cenzurirate. A sada se vratimo na elemente seksizma, ženske seksualnosti i seksipila u našoj monodrami TRAŽI SE PRODAVAČ U SEX SHOPU. Pa njih zaboga, nema apsolutno nigdje.

Kada se govori o neprimjerenosti Darko Daky Lončar kao glavni glumac u predstavi, na pozornici ne šeta u HALTERIMA. On ne šeta ni u gaćicama. On nije razgolićen nego je pristojno i kulturno odjeven. On ne nagovara mladež na bračnu nevjeru i varanje supružnika. Ni na što nemoralno. Na scenografiji je postavljen samo jedan stol, simulacija BUVLJAKA, glavni lik je socijalni slučaj koji prodaje obiteljske uspomene i sitnu galanteriju na buvljaku da bi preživio dan i prehranio svoju obitelj. Jeli to neprimjereno? Dakle, na sceni nije SEX SHOP,  na stolu nema nikakvih DILDOA, VIBRATORA, PLASTIČNIH VAGINA NI LUTAKA-APSOLUTNO NIŠTA ŠTO BI NEPRIMJRENO ILI NA BILO KOJI NAČIN NEMORALNO DJELOVALO NA PUBLIKU I MLADEŽ. Na imitaciji stola s buvljaka nalazi se ono što se na buvljaku inače i prodaje: stare knjige, džezvice za kavu, antikviteti, umjetničke slike, stari satovi, sitna galanterija i bižuterija.

OPROSTITE RAVNATELJICE, PO ČEMU JE TO ONDA NAŠA PREDSTAVA NEPRIMJERENA? Glavni lik je običan mali čovjek s dna života koji na šaljiv i duhovit način prepričava i parodira svoj vlastiti život i neuspješni brak, svoju arogantnu punicu i sve poslove koje je obavljao, ali i onaj kada su ga na Zavodu za zapošljavanje ucijenili da mora prihvatiti, posao prodavača u sex shopu ili će ga brisati iz evidencije i izgubit će socijalnu pomoć. Vrlo česta pojava na našim hrvatskim burzama rada. Po tome je predstava i dobila ime. Mućenje i maltretiranje nezaposlenih. Dakle, socijalna i politička satira, a ne erotska. Glavni glumac je već prešao pedesetu godinu i njega je to stid i sram prodavati. Novi stres, nova ucjena države, novi šokovi za običnog malog čovjeka na margini života, čovjeka prepunog strahova, ovrha, dugova i tužbi, koji ne zna kako preživjeti dan.

Poštovana ravnateljice, vjerujem da Vi tih problema nemate i drago mi je da je tako. Ova monodrama je parodija, socijalna i politička satira na račun naše hrvatske birokracije koja želi nezaposlenima uzeti i ono malo što imaju za život i tu malu crkavicu koja se zove socijalna pomoć. Vrlo česta praksa. Poštovana ravnateljice, morate li baš od naše brodske kulture stvarati MRTVAČNICU u koju treba sahraniti politički nepodobne umjetnike i predstave kao u vrijeme staljinizma ili mračnog Srednjeg vijeka? Bilo bi mi drago da preispitate svoju odluku o zabrani koja nije odgojno-pedagoške prirode, nego ideološko- političke prirode. Hvala!

 

S poštovanjem!

 

Slavonski Brod, 03. 06. 2018. god.        Voditelj teatra: Darko Daky Lončar