Je li brodskog političara od svega odbilo pitanje br. 13, je li pomislio da su svi brodski novinari i mediji isti, zato što je naviknuo u kontaktu s njima da naročito službeno brodsko novinarstvo završava tamo gdje počinje hrabrost, jesu li političari općenito socijalno nepristojni i bahati?

Nakon konzultacija s pojedinim članovima redakcije odlučeno je da se objavi krnji intervju s xxy-om, lokalnim dužnosnikom jedne političke stranke.

Intervju je krnj, jer objavljujemo samo pitanja koja sam xxy-u transmisijski dostavio u ime SBPeriskopa. Odgovora ispod pitanja nema. Zapravo, ni formalno ni sadržajno, ne radi se ni o krnjem intervjuu, jer svaki razgovor je  "razmjena govora". Kako do razmjene, voljom političara, nije došlo, ostala su tek pitanja bez odgovora kao u zen priči o tome što je to zvuk jedne ruke u pljesku.

Iako je intervju vrlo korektno dogovoren prije dostavljanja pitanja, iako su pitanja poslana tjedan dan prije roka predviđenog za objavljivanja - odgovori nisu stigli. Ne samo da nisu stigli, nego nije stigla ni jedna jedina riječ obrazloženja za odustajanje, a da o kakvoj-takvoj isprici i ne govorimo.

Procijenili smo da je objavljivanje isključivo pitanja dovoljno zanimljivo poticajno da (se) čitatelji štošta zapitaju, na primjer: zašto dotični političar nije odgovorio, zašto nije poslao objašnjenje, jesu li pitanja nepodnošljivo prekomjerna provokacija, je li riječ o paranoji i procjeni da se u pitanjima krije „puška“, smatra li političar da još uvijek nije vrijeme za „veliki razgovor“, a s obraloženjem za samog sebe da će naknadno postupiti „lako s lakim novinarima“, je li ga od svega odbilo pitanje br. 13. s obzirom na preslagivanje snaga u GV, zašto je propustio priiku sa svojim stavovima uzvratiti udarace, je li pomislio da su svi brodski novinari i mediji isti, zato što je u kontaktu s njima naviknuo da naročito službeno brodsko i županijsko novinarstvo završava tamo gdje počinje hrabrost, jesu li političari općenito socijalno nepristojni i bahati?

Identitet političara ne objavljujemo, a tamo gdje je pisalo ime stranke, stavili smo XXY. Ostavljamo malo mjesta i za spekulacije.

Evo pitanja:

1. Jedan lokalni elektronički medij, u seriji tekstova u kojima je kritiziran XXY i vi kao jedan od čelnika stranke, indirektno vas je proglasio najozloglašenijim političarem u Brodu. Smatrate li se takvim?

2. O čemu se tu zapravo radilo?  Koji su glavni grijesi koji su vam stavljani na teret? Koji je povod za harangu?

3. Tko zapravo iz pozadine gradi negativnu sliku o vama i stranci čiji ste član? U percepciji javnosti o vama, ima, dakle, negativnih nanosa, a što je vaša istina o Vama političaru i funkcioneru XXY?

4. Koji su osnovni politički i moralni postulati kojim se rukovodite u bavljenju politikom?

5. Pojedini lokalni analitičari amaterskih sposobnosti i ambicija tvrde kako svojim agresivnim nastupima ugrožavate i trenutnog lidera lokalnog XXY?

7. Što općenito mislite o brodskim medijima, i tiskalnim i elektroničkim? Koja je njihova uloga u društvenom i političkom životu grada, a koja bi, po vama, trebala biti?

8. Kako ocjenjujete rezultate izbora odnosno smatrate li da je XXY podbacio odnosno oslabio svoje pozicije u odnosu na konkurente kad je riječ o participaciji u upravljanju Brodom i BP županijom? Osjećate li osobnu odgovornost?

9. Koje je zapravo izborno tijelo XXY? Radnici, seljaci, studenti, intelektualci, nezaposleni, braniteljii, lijevi, desni, bogati, siromašni... Kome se XXY u Brodu obraća? Od koga je očekivao (i dobio ) glasove?

10. Imate li osjećaj da je XXY svojom politikom podrške liberalnom kapitalizmu razočarao radnike?

11. Koji su primarni ciljevi XXY lokalne politike?

12. Zašto svoju poziciju XXY  ne koristi jače za rješavanje svakodnevnih problema građana i prvenstveno radnika i nezaposlenih? Zašto ne vrši pritisak na "institucije" sustava kako bi se spriječilo šikaniranje radnika? Smatrate li da to nema smisla, jer XXY centrala upravo radi na donošenju „europskih“ zakona koji će olakšati zlostavljanje radnika i nezaposlenih, te svih ostalih najugroženijih skupina?

13. Status i uloga XXY u novoizabranom Gradskom vijeću?

14. U čemu je, po Vama, tajna podrške građana Broda Mirku Duspari?  Može li Duspara i njegova udruga Pravaš potaknuti razvoj i zaustaviti tapkanje na mjestu? S kim?

15.Što je to Duspara nepopravljivo/pogrešno učinio, zbog čega će građani osjećati  posljedice godinama?

16. Koji su prijedlozi XXY za totalno pokretanje nasukanog Broda? S kojim političkim strankama, pa i istaknutim pojedincima mislite da ih je moguće realizirati?