http://www.sbperiskop.net/kolumne/ptderd/pitanje-iznova-ima-li-jos-nade-za-brodane-3

http://www.sbperiskop.net/kolumne/ptderd/pitanje-iznova-ima-li-jos-nade-za-brodane-2

http://www.sbperiskop.net/kolumne/ptderd/pitanje-iznova-ima-li-jos-nade-za-brodane

Nažalost, ni nakon što su se ovih dana uvjetno ‘poboljšali’ meteorološki uvjeti, prvenstveno mislim na kišu, snijeg i pojačani sjeverni vjetar, ni u Hrvatskoj, ni u Slavonskom Brodu nije došlo do jačeg poboljšanja u zraku. Dalje su nekoliko postaja u panonskom dijelu Hrvatske (http://iszz.azo.hr/iskzl/index.html) ostale u CRVENOM (onečišćen zrak).

Tako su brodske postaje na Jelasu (SB-1) i kod Stadiona kraj Save (SB-2) i postaje Kutina-2, Osijek-2 i Koprivnica-2 u CRVENOM (vidi prilog). A još su tu nekoliko postaja u ŽUTOM, kao napr. Zagreb-3… U biti to su mjerne postaje koje najčešće mjere povećana onečišćenja u Hrvatskoj.

Također jako važno primjetiti da na karti Europske agencije za zaštitu okoliša vezano za mjernu postaju na Jelasu (SB-1) (https://www.eea.europa.eu/themes/air/air-quality-index) da ta postaja evo već osam dana, točnije od 27. veljače navečer od 20 sati (skoro) kontinuirano u CRVENOM (onečišćen zrak) i ŽARKO CRVENOM (jako onečišćen zrak). Samo u jednom kratkom intervalu, možda od 10 sati, bila je u ŽUTOM!

Također se vidi na grafikonu koji je sastavni dio te karte da u posljednjih 365 dana, zrak je na mjernoj postaji na Jelasu bio onečišćen 31,4%, jako onečišćen 13,2%, a izuzetno onečišćen 13,2%, što ukupno čini skoro 58% dana onečišćenog zraka u godini dana u Slavonskom Brodu!!!

Zaista sve to je ludo i totalno neodgovorno, naročito ako znamo da to traje predugo, duže od 13 godina. Uz to, pretprošle godine Slavonski Brod je bio treći grad najgori po kvaliteti zraka u Europskoj uniji!!! Po podacima iz prošle godine koji nažalost još nisu zvanično objavljeni, može se (skoro sigurno) pretpostaviti da je moguće kako će se ponaviti pretprošlogodišnji scenarij za Slavonski Brod.

Ali nažalost, kako se vidi, ni ova godina nije nam najbolje započela. Slavonski Brod je kontinuirano na vrhu onečišćenja u Hrvatskoj, a često i u Europskoj uniji!!! A sve to, kako smo i rekli, traje već više od 13 godina, a nikoga nije briga za Brođane, za Slavonski Brod! Pa dokle tako?

Ne znam, koliko puta sam to ponavljao, nažalost u posljednje vrijeme samo na stranicama SBperiskopa jer drugi mediji nisu baš zainteresirani za informacije o stanju brodskog zraka… No, mislim da ja se ne trebam pravdati, naročito ne onima koji nisu ništa napravili za brodski čisti zrak. A imali su svoju šansu! Ni ovi u lokalnoj, regionalnoj pa i državnoj upravi, ni ovi drugi odgovorni u institucijama RH!

Tako, stanje je gore, nego što ovi naši podaci mogu ga opisati. A nitko ništa ne zna jer jednostavno i ne želi ni znati. To tako već 13 godina! Koliko smo upoznati s (ne)funkcioniranjem (našeg brodskog!) Povjerenstva za praćenje poboljšanja kvaliteta zraka, kojeg je baš Ministarstvo osnovalo, biće još malo: prije 8 godina, jasno nam je da u Ministarstvu gospodarstva koje pokriva i zaštitu okoliša, ni sada ne gledaju na brodski problem kao na nekakav značajan problem... No, tako je i u (saborskom) Odboru za zaštitu okoliša i prirode, pa i u Gradskoj i Županijskoj upravi…! Pa dokle tako?

Sve to, neodgovorno ponašanje odgovornih polako gasi (svu) nadu Brođana vezano za rješavanje ovog brodskog gorućeg problema! A godine lete! Nažalost, velika je istina da sve manje nade ima za Brođane!