Nakon incidenta s Grmojom teško se može reći da će HDZ tako mirno vladati, kako si je bio zamislio. Nakon što je jučer ministar obrane o pod bacio SDP-ove dječje maketice aviona i kad je premijer prešao crtu napada na bivseg partnera iz Mosta, stvari su postale ozbiljne


Čini se da HDZ namjerava zauvijek vladati. Mora biti da će im Bandić donijeti barem još petoricu zastupnika, s obzirom na poteze koje Plenkovićeva Vlada vuče. Primjerice, funkcije pomoćnika ministra uskoro će se profesionalizirati. Oni računaju da će dovijeka sjediti u Banskim dvorima.

Što i ne čudi. Da Andrej Plenković nije sam jučer na aktualcu progovorio o najvrućim političkim temama, praktički bi aktualni sat bio živa mrvačnica. Čovjeku je valjda bilo dosadno pa je i sam spominjao aktualne teme.

SDP-ovce je ničim izazvan sam izvrijeđao, i sam progovorio o prelascima k Bandiću. Neupitan, rekao je da to nije politička korupcija nego da dio SDP-ovaca bježi iz stranke jer su ovi postali »patetični i slabi«, a malo je plakao i nad time da više nasuprot se nema pravu oporbu, što je demokratski deficit za cijelu Hrvatsku.

GLAS-u je poručio da su pogriješili, da su mogli ostati u HNS-u i uz njega, pa bi mogli biti konstruktivni. Premijer se sprda s oporbom. Želio bi da su jači. Vjerojatno i bi, jer mu je jučer moglo samo biti dosadno na aktualcu.

Uz sve afere oko F16, aferu SMS, navodne zloupotrebe obavještajne službe, propast brodogradnje i sisačke rafinerije, premijeru je na aktualcu bilo dosadno. Takva je hrvatska opozicija.

A što je najgore, nije problem ni što oporba govori, za SDP veći je problem što niti šef stranke, niti šef kluba zastupnika više ne mogu kontrolirati svoje odmetnute i razmetne zastupnike. Kada se dogodilo da na aktualnom satu nije bilo pola SDP-a? Jučer ih je bilo desetak.

Dio ih je došao na sam početak, otpjevao himnu i otišao, dio ih se prošetavao tijekom sjednice, ali većinom su SDP-ove stolice bile prazne. Baš patetično.

A onda, obrat! Premijer je čini se po prvi puta izgubio živce, mada vjerojatno stoji da Nikola Grmoja pretjeruje. Najgori su neprijatelji uvijek bivši partneri, Most i HDZ to jesu. Tu je i potpredsjednik Damir Krstičević, sa svojim histeričnim »ratničkim« ispadom. Kad je izgledalo da će početak sjednice biti kamilica, odjednom su popustili živci i »poker face« premijera Plenkovića postalo je prošlost.

Čini se da pritisak javnosti, ne oporbe, radi svoje. Većinu vremena u zadnjih par tjedana premijer Plenković bavi se jednom jedinom stvari: sanacijom štete nakon izbijanja afera, jedne za drugom.

Nakon incidenta s Grmojom teško se može reći da će HDZ tako mirno vladati, kako si je bio zamislio. Nakon što je jučer ministar obrane o pod bacio SDP-ove dječje maketice aviona i kad je premijer prešao crtu napada na bivseg partnera iz Mosta, stvari su postale ozbiljne.

Htio je biti »frajer«, i eto sada je »frajer«. Samo, hoće li to Plenkoviću donijeti ili oduzeti glasove? Hoće li biti luzer?

Često se dečki na vlasti tako zaigraju. Sanader je volio infrastrukturu, takvo je vrijeme bilo, tuneli i Ina. Milanović je volio verbalne eskapade, srpska čaršija i slično. Plenković sad uporno od birokrata želi postati frajer.
Teško da će mu uspjeti.

 

novilist