Za razliku od pedantnog, usporenog i sitnicama posvećenog detektiva Hercula Poirota, razuzdani bonvivan James Bond jako dobro zna što je zanimljivije medijima i privlačnije javnosti. Na fotografiji Andrej Plenković

Foto: HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ


Vlaho Orepić, Slaven Dobrović, Ante Šprlje, Ivan Kovačić, Pavo Barišić, Davor Ivo Stier, Martina Dalić, Tomislav Tolušić, Gabrijela Žalac, Lovro Kuščević, Nada Murganić, Goran Marić, Marija Pejčinović-Burić, Milan Kujundžić, Damir Krstičević… nastavite niz
Čuli ste vjerojatno za roman Agathe Christie iz 1939. godine „Deset malih crnaca“. Riječ je o njezinom najprodavanijem i jednom od najpopularnijih romana. Ukratko, deset osoba koje naizgled nemaju nikakve veze jedna s drugima, ali su sve krive za neko ubojstvo za koje nisu osuđene, bivaju pozvane u goste na otok tajanstvenih vlasnika na kojem redom umiru.

Sve je to na neki način popraćeno brojalicom koju su svi pronašli uokvirenu u svojim sobama:

Deset malih crnaca gostilo se preobilno;
Jedan se ugušio, devet ih je potom bilo.

Devet malih crnaca bi do kasna tamo;
Jedan zaspi duže i osta ih osam samo.

Osam malih crnaca putuje u Devon;
Jedan nije htio dalje pa ih osta sedam.

Sedam malih crnaca cijepalo je drva;
Jedan se posiječe, šest ih se othrva.

Šest malih crnaca gledalo je pčelin let;
Pčela jednog ubode i ostade ih pet.

Pet malih crnaca u pravne knjige zaviri;
Jednog pravda preuze i osta ih četiri.

Četiri mala crnca - pođoše na more svi;
Jednog proždre crna sipa - i osta ih tri.

Tri mala crnca zoološkim vrtom šetala;
Medvjed zdrobi jednoga, ostala ih dva.

Dva mala crnca sunčahu se čitav dan;
Jednog sprži Sunce i osta samo jedan.

Jedan mali crnac osta sam i bijedan;
Ode pa se objesi i ne osta nijedan.

Shvatili ste već, mandat predsjednika Vlade Andreja Plenkovića neodoljivo podsjeća na tu morbidnu brojalicu iz romana „Deset malih crnaca“.

Samo što Plenković nema deset, nego dvadeset „malih crnaca”, pa mu ih je i nakon ostavke ministra obrane Damira Krstičevića, ostalo još pet iz originalne postave Vlade od 19. listopada 2016.

Otišlo ih je, dakle, lako je to izračunati čak i prvašićima, čak petnaest (15)!

Valja se ovom prigodom prisjetiti i njihovih imena. To su Mostovi ministri Vlaho Orepić, Slaven Dobrović, Ante Šprlje i Ivan Kovačić koje je Plenković razriješio dužnosti jer se nisu izjasnili protiv oporbenog prijedloga za smjenu Zdravka Marića, Pavo Barišić koji je bio optužen za plagiranje znanstvenog rada, Davor Ivo Stier kojem se nije svidjela suradnja s HNS-om, Martina Dalić koja je kompromitirana aferom „Hotmail”, Tomislav Tolušić, Gabrijela Žalac i Lovro Kuščević smijenjeni zbog sumnjivih nekretninsko-imovinskih aranžmana, Nada Murganić koja je otišla zbog niza propusta u sektoru socijalne skrbi, Goran Marić koji je sam podnio ostavku također nakon optužbi za malverzaciju s nekretninama, Marija Pejčinović-Burić koja je otišla na dužnost glavne tajnice Vijeća Europe, Milan Kujundžić koji je također smijenjen zbog problema s nekretninama, odnosno pogrešno ispunjene imovinske kartice te konačno Damir Krstičević koji je Plenkoviću podnio ostavku nakon pogibije dvojice vojnih pilota.

Nitko od Plenkovićevih „gostiju na pustom otoku” nije, dakako, kriv za ubojstvo niti bilo kakav sličan krimen, ali ih je većina otišla iz Vlade zbog sumnjivih i vjerojatno protuzakonitih malverzacija zbog kojih ih je Plenković, nakon pritiska medija i javnosti, morao smijeniti. A i ovi koji su sami dali ostavke svjetlosnim su godinama daleko od toga da ih se proglasi uspješnim ministrima. Naprotiv!

No, u cijeloj ovoj krimi-priči iz pera Agathe Christie predsjednik Vlade se ne ponaša kao slavni  spisateljičin detektiv Hercule Poirot (koji je, zanimljivo, Belgijac), već više podsjeća na drugi fiktivni lik, točnije na Jamesa Bonda. Sjetit ćete se, primjerice, kako je samo nekoliko sati prije pogibije dvojice pilota superiorno paradirao s rukama u džepovima Markovim trgom i cinično se, s premijerskih visina, sprdao sa zagrebačkim gradskim vijećnicima koji su tamo sudjelovali u virtualnoj sjednici Gradske skupštine i istovremeno prosvjedovali protiv nje.

Plenković se u tim trenucima, više nego ikad prije, doimao poput nekoga tko je na Markovom trgu samo slučajni prolaznik ili, u najboljem slučaju, kao netko tko je u Zagreb samo svratio obaviti neki posao ili zadatak. Jamesbondovski se Plenković dan kasnije na Markovom trgu obratio i novinarima koji su ga satima čekali ispred Vladine zgrade ne bi li saznali sudbinu Damira Krstičevića. Ostavkom ministra obrane predsjednik Vlade na konferenciji za novinare „s nogu” – a takve su uglavnom sve u njegovom mandatu – bavio se, međutim, svega dvije ili tri minute, nakon čega je pet puta više vremena potrošio na obračun s aktualnim izjavama predsjednika RH Zorana Milanovića.

Naime, za razliku od pedantnog, pomalo usporenog te bitnim detaljima i sitnicama potpuno posvećenog detektiva Hercula Poirota, razuzdani britanski tajni agent i bonvivan James Bond jako dobro zna što je zanimljivije medijima i privlačnije javnosti. To su, dakako, stalni hladnoratovski obračuni s „neprijateljima” i suparnicima na političkoj bojišnici. Stvarni ili virtualni, sasvim je nebitno za ovu priču...

forum.tm