Ove godine u Slavonskom Brodu održava se 10 – ti po redu Marsonikon. Kontinuitet je to od devet godina u kojemu su kroz naš grad prodefilirali svi važniji pisci, umjetnici iz područja fantastike iz Hrvatske i okolnih zemalja.

Nažalost, organizacija ovakvog događaja, pa i sličnih, trpi zbog pandemije Covida -19, pa je i ovogodišnji Marsonikon prebačen online jer je nemoguće organizirati konvenciju na koju smo svi naviknuli.

Ipak, organizator, Udruga Marsonikon, nudi brojne sadržaje online i radi punom parom.

U malom neprofitnom izdavaštvu Alienus, objavljuju čak dvije knjige: „Orao i Zvijezde“, Marijana Šiška i zbirku priča „Par lavandi za ormar“, Ratka Martinovića. Također izlazi iz tiska i devetnaesti broj zbirke priča Marsonic pod pokroviteljstvom Grada Slavonskog Broda, a nekoliko zanimljivih predavanja, između kojih izdvajamo ono o Ivani Brlić-Mažuranić, Sandre Vukoje, bit će emitirano na sam dan konvencije 5.6.2021. godine.

Tema ovog Marsonikona je FANTASY. Pa će i zbirka Marsonic biti u tom tonu, a naslovnicu za ovaj broj ilustrirao je Brođanin Željko Matuško koji je objavio i jedan fantasy roman u 2021. godini „Sagranijski ljetopis“ u vlastitoj nakladi.

Također i ove godine se dodjeljuje nagrada za najbolju priču(Pero Marsonica) iz protekla dva broja Marsonica, organizirana je i nagradna igra, nekoliko promocija i poučnih predavanja, vrijedne nagrade za najbrže odgovore i još štošta.

Sav program bit će on-line na službenim facebook stranicama konvencije: https://www.facebook.com/Marsonikon

Preliminarni program za Marsonikon 2021

12:00h – Otvaranje online Marsonikona 2021

12:30h - Predstavljanje zbirke Marsonic 19 – urednik Leon Maglić

13:00h - Promocija knjige „Orao i zvijezde“ – Ivan Lutz i Marijan Šiško, autor

14:00h – Fantastika na filmu – Hrvoje Gažo

15:00h – Elementi fantastike u pričama Ivane Brlić-Mažuranić – Sandra Vukoja

16:00h – Promocija knjige „Par lavandi za ormar“ – Gordan Sundać i Ratko Martinović, autor

16:45h – Fantastika u klasičnoj književnosti – Ina Ćurković

17:30h – Dodjela nagrada „Pero Marsonica“ za 2021. Godinu

18:00h – Anti nagradna igra