Čujte i počujte! Gradska uprava poziva građane na sudjelovanje u kreiranju proračuna Grada. Pogledati dolje antrfile!
Na prvi pogled, zamućen pirotehničkim sjajem bačenih motivirajućih petardi, riječ je o krajnje demokratskom zauzimanju da se čuje glas svakog građanina, da se u ime zajedničkih interesa zajednice zatraži građanska inicijativa na formiranju ovog važnog dokumenta. Gradska uprava hoće da pojedinci i pojedinke, putem posebnog obrasca, navedu koje projekte žele vidjeti realizirane u Slavonskom Brodu, te koje radove smatraju važnima, jer upravo su njihovi prijedlozi i komentari najbolji pokazatelji „toga što je potrebno našem gradu“. Populizam na način brodski je poput žilavog korova – raste bujno, a zalijeva ga medijskim gnojivom sam vrh Grada. Time se guši inicijativa eksperata i nipodaštavaju prijedlozi koje su usvojili napredniji gradovi od Broda

Pribrani promatrači ovakve politikantske trikove vide kao kravarsko hvatanje raje lasom podilaženja i namamljivanje u zamku važnosti bez pokrića. Gradska uprava je na konju, pa narodno krdo utjeruje u ružičasto obojane torove da povećaju stupanj opće egzaltacije. I analitičari s osnovnom školom iz politoloških kategorija i poznavanja sustava lokalne uprave i samouprave, postavljaju pitanja: čemu onda služi 25 članova Gradskog vijeća, koji su izabrani od tog istog naroda kojeg se poziva na davnnje prijedloga, koji su plaćeni upravo za te zadaće, i zbog čega postoji oporba čiji se prijedlozi od strane pelivanske gradske uprave najviše ignoriraju upravo kad želi dopuniti ili izmijeniti proračun?

Kako se govori i o štednji i kresanju troškova, Gradska uprava već unaprijed smišlja alibi za nefunkcioniranje svega onoga što je već isplanirala. To ju, očito, više zanima, a ne ono što bi se trebalo, na temelju prijedloga diletanata, novo kreirati. Pojedinci i pojedinke trebali bi poslužiti kao javna podrška za neuspjeh i gubitke koji se približavaju.

Osim toga, ako je Gradskoj upravi do mišljenja građana kako to da nikad nije napravila znanstveno istraživanje javnog mnijenja na potrebnom uzorku? Zašto Grad nema demoskopije na kojima bi temeljilo svoje odluke?
POZIV GRADSKE UPRAVE

Gradska uprava poziva Vas da sudjelujete u kreiranju proračuna Grada Slavonskog Broda. Navedite koje projekte želite vidjeti realizirane u Slavonskom Brodu te koje radove smatrate važnima. Želimo čuti Vaše prijedloge i komentare jer su upravo oni najbolji pokazatelji toga što je potrebno u našem gradu.

Zbog najavljene reforme poreza na dohodak proračun za 2015. godinu zahtijevat će nove velike uštede. Naime, Grad Slavonski Brod od sljedeće godine ostaje bez najmanje 16 milijuna kuna u proračunu.

Iako će ova odluka Vlade značajno ograničiti sredstva kojima kao Grad raspolažemo, upravo Vaši prijedlozi mogu postati smjernice pri odlučivanju koji će projekti biti najvažniji za naš grad u idućoj godini i koji će se, u skladu s ograničenim proračunskim mogućnostima, prvi realizirati.

U sljedećih nekoliko dana na kućne adrese stići će i novi broj Glasnika grada Slavonskog Broda u kojemu ćete pronaći obrazac na kojemu možete navesti svoje prijedloge. Ispunjeni obrazac dostavite na portu Gradske uprave (Vukovarska 1), Gradsku blagajnu (Trg Ivane Brlić – Mažuranić 7a) ili u svoj mjesni dom. Svoje ideje i prijedloge možete dostaviti i putem elektronske pošte na adresu proracun@slavonski-brod.hr, te obrasca koji se nalazi u prilogu.

Obrazac za sudjelovanje u kreiranju gradskog proračuna za 2015. god. (pdf)

Rodeo