Napomena: Tekst je napisan 2017. godine. S obzirom na sadašnjih nekoliko godina više, naslov bi trebao glasiti: U Brodu na današnji dan prije 90 godina: Dvostruko manje stanovnika i dvostruko više knjižarâ. Zašto nisam čekao ožujak? Nisam imao strpljnja ni jedan dan više za podsjećanje čitatelja na brodsku gospodarsku katastrofu.

_____________________

Na današnji dan 1931. g. objavljeni su rezultati popisa stanovništva iz kojih se vidi da Brod tada ima 31 776 stanovnika, a da u gradu postoje 44 postolara, 33 muška i 14 ženskih krojača, 33 brijača, 27 stolara, 15 pekara, 14 mesara, 7 kovača, 8 limara, 7 bačvara, 10 kobasičara, 5 sodara, 20 fijakerista, 35 piljara, 9 knjižara, 4 staretinara i 2 kinoprikazivača. (Stribor Uzelac Schwendemann: Dogodilo se jednom u Brodu)

Danas, 86 godina nakon objavljenog popisa, Slavonski Brod je grad s otprilike dvostruko više stanovnika, ali i s dvostruko manje (ako ne i više manje) knjižara, bez kinoprikazivača (isprika legendarnoj Palubi 7, ali oni nisu obrtnici), bez 40 postolara, bez tridesetak krojača, bez bačvara… U njegovom samom središtu obrtnici više ne stanuju. U samo dvije centralne ulice, Mesićevoj i Srtarčevićevoj, poznatima po brojnim obrtima, zjape praznih oko 100 poslovnih prostora. Potkratiti hlače nije mali problem kao i kupiti knjigu. Da nije buvljaka na Gradskoj tržnici Brođani ne bi mogli kupiti knjige koje nisu bezvrijedni hitovi.

Naravno da ne tvrdim da je tada bilo bolje, samo uspoređujem, kako bi se vidio brodski napredak koji je napredak i zato jer se uništava obrtnike. Prema nekim podacima, broj djelatnika u gradskoj upravi 1931. bilo je desetak puta manje u samo dvostruko manjem gradu od današnjeg. Objašnjavajući podatak za današnje obrtnike?

sbperiskop