Jedan Plenković, dakle, svojim nečinjenjem i ignorancijom sudjeluje u stvaranju problema, a drugi ga Plenković sada rješava. Udaljenost između dvaju premijera, na žalost, posljednjih se dana rapidno povećava


Čini se kao da postoje dva premijera Plenkovića, jedan u Hrvatskoj i drugi u Europi. Europski Plenković nepopustljivo zagovara europske vrijednosti, uvjeravajući kako Europa treba ostati zajednica vrijednosti i pravne države, kao što je to kazao u subotu uvečer u njemačkoj saveznoj pokrajini Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, gdje mu je dodijeljena nagrada »Steiger«, i to za promicanje europskih vrijednosti.

Po povratku u Hrvatsku premijer Plenković skida europsku pozlatu. Kada ga je novinarka RTL-a Damira Gregoret upitala kako kao netko tko zagovara europske vrijednosti može tolerirati činjenicu da njegova ministrica skoro tri godine krši zakon vozeći bez važeće vozačke dozvole, Plenković faraonski uzvraća arogantnom tezom kako činjenica da ministrica Žalac nije imala produljenu vozačku dozvolu ne znači da ne zna voziti.

Ako malo karikiramo tu nevjerojatnu tvrdnju, to bi značilo da nam, ako znamo voziti, vozačka dozvola i ne treba, što vodi u potpuni pravni voluntarizam, koji nema nikakve veze s vrijednostima za koje se Plenković zauzima u Europi.

Glavno je da je djevojčica dobro – poručuje hrvatskoj javnosti zabrinuti premijer, iako je zdravlje djevojčice koja je stradala pod automobilom njegove ministrice, srećom, u ingerenciji liječnika, a ne politike. Ono što je u njegovoj moći – utvrđivanje političke odgovornosti zbog tog događaja – nije u njegovom fokusu. Time Plenković derogira sve one vrijednosti koje je zagovarao večer prije u Njemačkoj.

I da ovaj slučaj bude još bizarniji, premijer Plenković nagrađen je »Steigerom« na inicijativu premijera pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija Armina Lascheta, dužnosnika CDU-a čiju je vladu prije deset godina morao napustiti ministar prometa Oliver Wittke, i to zbog prebrze vožnje u naseljenom mjestu. Drugim riječima, njemačku nagradu dobio je europski Plenković – zlobnici bi rekli briselski Plenković – dok hrvatski Plenković u neusporedivo težem prekršaju i višegodišnjem kršenju zakona od strane svoje ministrice ne vidi ama baš nikakav problem.

Europski Plenković nema problem s artikuliranjem europskih vrijednosti u EU. Problem nastaje kada te vrijednosti treba implementirati kod kuće. A da problem Plenkovićeve podvojene ličnosti eskalira potvrđuje i jučerašnji sastanak premijera s organizatorima subotnjeg prosvjeda protiv obiteljskog nasilja. Premijer se u subotu solidarizirao sa zahtjevima koji bi trebali poboljšati institucionalni okvir u borbi protiv nasilja u obitelji.

Međutim, upravo Plenkovićeva vlada i Sabor s njegovom većinom snose najveću odgovornost za neprovođenje prihvaćenih međunarodnih konvencija i važećih zakona u borbi protiv nasilja. I to nije sve, jer je upravo premijer Plenković svojedobno odbio smijeniti ministricu »tako je to u braku« Murganić, mjesecima je ignorirao mejlove zlostavljane Mare Tomašević, supruge tadašnjeg HDZ-ovog požeškog župana Alojza Tomaševića, koji, kako se pravdao, nisu bili prineseni njegovoj pozornosti.

Jedan Plenković, dakle, svojim nečinjenjem i ignorancijom sudjeluje u stvaranju problema, a drugi ga Plenković sada rješava. Udaljenost između dvaju premijera, na žalost, posljednjih se dana rapidno povećava.

 

novilist