Za razliku od većine svojih ministarskih kolega, ministrica kulture i medija u medijima govori kulturno. Smješka se umjesto da se mršti. Ne diže glas umjesto da se nervozno “pjeni”. Ne obračunava se javno s novinarima koji joj idu na živce već se prijetvorno “neizmjerno zahvaljuje” onima i pred onima koji joj ne ostavljaju prostor za odstupnicu. I sve to dosljedno “čuvajući leđa” premijeru a usput i svoju ministarsku poziciju…

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek nedvojbeno je mnogo inteligentnija od većine iz ministarskog društva premijera Andreja Plenkovića. Na nesreću onih koji spadaju u njen “resor” a onda i svih stanovnika Hrvatske od ministričine inteligencije mi baš i nemamo koristi.

Ona ima. To što je inteligentnija od ostalih u Vladi pomaže joj da ne lupeta gluposti poput nekih svojih kolega i kolegica, bilo bivših bilo aktualnih. Lukavo izbjegava “neprisiljene pogreške” ne gurajući se komentirati sve što joj padne na pamet.

Naravno, mnogo joj pomaže i to što komentatore, i one profesionalne kao što su novinari te amatere poput ekipe s društvenih mreža kao i oporbene političare, odnos države prema kulturi i medijima ne uzbuđuju poput područja društvenog života za koja se izdvaja mnogo više novca.

Ujedno su to i područja u kojima ima mnogo više javnih skandala zanimljivih za prepričavanje i zgražanje svekolikog puka, pa makar i hinjeno. Svakako i mnogo više “materijala” upotrebljivog za politička verbalna prepucavanja.

Na kraju, ali nikako najmanje važno, za imenom ministrice Obuljen Koržinek ne “vuku” se priče o korupcijskim, klijentelističkim i(li) nepotističkim skandalima niti o imovinskim “muljažama”.

Naprimjer o nejasnom podrijetlu onoga što je navela u imovinskoj kartici ili možebitno zatajenoj imovini kao što je slučaj s nekim drugima iz aktualne Vlade. I bivših.

Koliko je tome razlog to što je ministrica kulture i medija možda zaista potpuno “čista” a koliko je to dojam zbog toga što nikome nije posebno zanimljivo područje za koje je u Vladi zadužena valjalo bi temeljito istražiti. Što bi se reklo – za svaki slučaj.

No, vratimo se inteligenciji ministrice Nine Obuljen Koržinek. Nije da se u svom dosadašnjem mandatu ministrica baš nikada nije “spotaknula”. Bilo je tu i nekih neopreznih izjava pa i opetovanog iznošenja neistina.

Bilo je i ne baš uvijek uvjerljivog “pokrivanja” premijera kad bi “ispalio” neku od uobičajeno bahatih i neutemeljenih izjava o novinarima i medijima. Kultura mu ionako nije važna jer još nitko nije recimo napravio kazališnu predstavu ili snimio film o njemu pa ga baš briga.

Novinarka Nataša Božić Šarić i verbalna “nagazna mina” za ministricu


A drugog razloga da kaže bilo što o kulturnim temama premijer nema pa ga ministrica kulture u vezi s time nije morala spašavati u medijima. I tako…za razliku od većine ministrica i ministara u aktualnoj Vladi ministrica kulture i medija mudro izbjegava neko veće javno “nasukavanje”.

No u posljednjoj “Točki na tjedan” N1 televizije ministrica Obuljen Koržinek “stala” je na verbalnu “nagaznu minu” koju joj je posve legitimno, elegantno, ali i nezaobilazno “podmetnula” kolegica Nataša Božić Šarić.

Urednice i voditeljica emisije TNT-a lukavo je upitala ministricu – ne što misli o tekstu Drage Hedla objavljenom u Telegramu, a u kojem je kolega Hedl “ukazao na problem” koji je “proizveo” HDZ-ov gradonačelnik Požege – već da li je ministrica novinaru zahvalna za taj tekst.

Nakon ovako velemajstorski postavljene zamke ministrica je u nju “glatko” upala odgovorivši: “Osobno, neizmjerno! I voljela bih da se svaka takva sumnja što prije istraži. Da svaka takva osoba, ako tako postupa, da bude oštro osuđena. Znate li zašto? Zato što takva osoba baca sjenu na svakoga tko u toj vertikali odgovorno rade svoj posao”.

Za one manje upućene riječ je o priči čija je bit sljedeća … Gradonačelnik Požege Darko Puljašić, sa svojim zamjenikom Mariom Pilonom, navodio je na kazneno djelo direktora gradske tvrtke Komunalac, Josipa Viteza, odredivši mu kojim tvrtkama mora dati poslove na energetskoj obnovi određenih zgrada. I ucjenjujući ga zahtjevom da se učlani u HDZ.

Objavljujući tu priču kolega Hedl je nedvojbeno još jednom odradio odličan novinarski posao. Međutim, ministričina pohvala novinaru je licemjerna. Drago Hedl je napisao a Telegram je objavio priču koju je na taj način doprla do javnosti uključujući i mnoge ljude koji za nju inače ne bi znali.

No, pokušaj gradonačelnika i dogradonačelnika Požege da prisile prvog čovjeka gradske komunalne tvrtke na nezakonito postupanje dogodio se prije godinu dana.

Slučaj je odavno u Požegi “javna tajna” a o njemu se govorilo i na sjednici Gradskog vijeća. Josip Vitez koji nije pristao kršiti zakon u međuvremenu je za odmazdu smijenjen s direktorskog mjesta u požeškom Komunalcu.

Istina, uz tekst kolege Hedla objavljena je i audio snimku čiji sadržaj podupire optužbe Josipa Viteza protiv požeškog gradonačelnika. To je snimka koja do sada nije bila javno dostupna, ali je odavno ima USKOK.

Bit će zanimljivo kako će u istrazi i na sudu biti tretirana ta snimka koju je tajno načinio Josip Vitez. Hoće li to možda biti nova pravosudna “sapunica” poput one kad je sam kolega Hedl tajno snimio kako ga HDZ-ovac Franjo Lucić pokušava podmititi da Hedl ne objavi po Lucića kompromitirajući tekst?

Novinar Drago Hedl i podsjećanje na navodno nepročitani “mejl”


Kako god bilo, u ovoj aktualnoj priči najvažnije je to što je o čitavom “požeškom slučaju” izravno u kabinet predsjednika Vlade poslana informacija elektroničkom poštom čim se skandal dogodio. Dakle, premijer je mjesecima znao što je HDZ-ov gradonačelnik napravio u Požegi.

Ili možda nije znao ako mu onaj tko u njegovom kabinetu čita poštu nije ništa rekao. U ovom drugom slučaju netko bi u premijerovom kabinetu trebao dobiti otkaz. U slučaju prve opcije premijer se, ako ništa drugo, barem ne bi smio praviti da požeška svinjarija nije na vrijeme “prinesena njegovoj pozornosti”.

A pravi se. Itekako se pravi. Čak i nakon što je Telegram objavio priču Drage Hedla. Premijer, ujedno i predsjednik HDZ-a, otklonio je novinarska pitanje o Puljišićevoj sudbini u HDZ-u lakonski odgovorivši da će o tome odlučivati županijska stranačka organizacija.

No, istovremeno je potvrdio da je Darko Puljišić podnio ostavku na mjesto zastupnika u Hrvatskom saboru. “Nestašni” HDZ-ovac nije međutim dao ostavku na funkciju gradonačelnika Požege. A i što bi. Nije valjda blesav. Tu je veća lova. A i lakše je prijetiti, ucjenjivati i prisiljavati druge na nezakonite postupke.

Uzgred, sad već bivšem HDZ-ovom saborskom zastupniku, ali još uvijek gradonačelniku Požege i čelniku požeškog Gradskog odbora HDZ-a, u rujnu prošle godine ukinut je zastupnički imunitet kako bi mu se sudilo po optužnici za subvencijsku prijevaru od gotovo milijun kuna kroz dogradnju osnovne škole u Požegi. A on je tek sada dao ostavku na saborski mandat. I to ne zbog skandala zbog kojeg mu je ukinut zastupnički imunitet nego zbog ovog drugog. A pritom je ostao gradonačelnik iako je u oba skandala uključen kao gradonačelnik. Bit će valjda zbog toga što ostali u “vertikali” odgovorno rade svoj posao.

Ako je netko zaboravio ili je propustio registrirati ukidanje zastupničkog imuniteta požeškom gradonačelniku desilo se mjesecima nakon što je u kabinet premijera i predsjednika HDZ-a iz Požege stigao “mejl” o skandaloznom Puljišićevom pokušaju tjeranja direktora komunalnog poduzeća da prekrši zakon u “kompletu” s ucjenjivačkim zahtjevom za učlanjenje u HDZ.

Nakon svega ministrica kulture i medija, istina lukavo stavljena pred “gotov čin” pitanjem novinarke Nataše Božić Šarić u “živom” programu, iskazala je neizmjernu zahvalnost novinaru Dragi Hedlu što je njoj, stranci i Vladi navodno “ukazao na problem koji imaju s gradonačelnikom Požege”.

Tako što im je “otkrio” ono što su i u Vladi i u HDZ-u odavno znali. Samo se sada više ne mogu praviti da ne znaju. Iako mu na kraju dođe na isto. Čak i kad se promijeni lik na nekoj od pozicija, pogotovo od ovih “za jednokratnu upotrebu”, ne mijenja se scenarij političke predstave.

Da parafraziram predsjednika države Zorana Milanovića iz jedne druge nedavne priče… Tu se krade i laže sustavno a ne “na sitno”.

I kako je ono rekla ministrica…? A, da… “I voljela bih da se svaka takva sumnja što prije istraži. Da svaka takva osoba, ako tako postupa, da bude oštro osuđena.”

HDZ-ov gradonačelnika Požege i bacanje sjene na odgovornu “vertikalu”


Podsjetimo se zašto bi ministrica željela brzu istragu i “oštro” suđenje – ako “osoba tako postupa”. I ona to pita. I odmah si odgovara: “Znate li zašto? Zato što takva osoba baca sjenu na svakoga tko u toj vertikali odgovorno radi svoj posao”. Drugim riječima – u svakom žitu nađe se gdje koji malecki kukolj pa kako ne bi u ovoj našoj nepreglednoj žitnici.

Kad tako nešto kaže notorni Milan Bandić odmah mu svi spominju fontane, adventske kućice, umjetni snijeg na Sljemenu i malverzacije sa zamjenom gradskih nekretnina. Kad tako nešto izrekne sveprisutni “braniteljski” nadministar Tomi Medved odmah se “potežu” šatori i plinske boce.

Kad tako nešto preko usana prevali ministar “gospodarstveni” Tomislav Ćorić prva je pomisao INA, ali ima toga još. Kad tako nešto zucne ministar “prostorno-graditeljski” Darko Horvat ako ništa drugo poneko će ga opsovati zbog lopovske poslijeratne obnove iako je odgovoran za svašta drugo, ali za to nije.

Ali što se događa kad ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek izrecitira nešto tako licemjerno i manipulativno garnirano besmislenom frazetinom kao što je ova tobožnja zahvala Dragi Hedlu?

Novinaru koji je natjerao vladajuće da se, barem nakratko, “ne prave grbavi” oko nečega što se zapravo već odavno znali, ali su se nadali da se istina neće javno proširiti. A time ujedno, pa makar posredno, ministrica se s figom u džepu “ neizmjerno zahvaljuje” i svim ostalim novinarima koji zapravo živciraju vladajuće dobro radeći svoj posao.

Kad to napravi Nina Obuljen Koržinek ne događa se ništa. Jer, za razliku od većine svojih ministarskih kolega, ministrica kulture i medija u medijima govori kulturno. Smješka se umjesto da se mršti. Ne diže glas umjesto da se nervozno “pjeni”.

Ne obračunava se javno s novinarima koji joj idu na živce već se prijetvorno “neizmjerno zahvaljuje” onima i pred onima koji joj ne ostavljaju prostor za odstupnicu. I sve to dosljedno “čuvajući leđa” premijeru a usput i svoju ministarsku poziciju. Bilo bi lijepo od Andreja Plenkovića da, ako ništa drugo, Nini Obuljen Koržinek makar simbolično dodjeli i portfelj “ministrice za umjetnički dojam”.

nacional