[caption id="attachment_142918" align="alignnone" width="550"] 09.01.2018., Zagreb - Sasa Lekovic, predsjednik Hrvatskog novinarskog drustva.
Photo: Robert Anic/PIXSELL[/caption]

Problem je ako neka od stranaka, članica koalicije, slijepo solira zanemarujući ono koliko-toliko zajedničko ili bar komplementarno što je na kraju i omogućilo koaliciju inzistirajući na upravo suprotnom – na onim razlikama unatoč kojih se koalicija ipak dogodila. A upravo to radi Radnička fronta ovim Kapovićevim istupom u vezi kandidature Katarine Peović za gradonačelnicu Rijeke.

Jedan od osnivača Radničke fronte Mate Kapović na Facebooku je objavio kako na lokalnim izborima u Rijeci RF neće koalirati s platformom Možemo! Kapović je tom prilikom ustvrdio da Možemo! želi raditi na samostalnom profiliranju napominjući kako bi takva odluka mogla dovesti do pucanja čitave zeleno-lijeve koalicije.

Kapovićevu kratku objavu na Facebooku vrijedi citirati pa evo: “RF je upravo dobio obavijest od lokalne organizacije Možema u Rijeci (a nešto slično smo već nedavno čuli i od vrhuške Možema) da oni “žele raditi na vlastitom identitetu i profiliranju” te da stoga ne žele koalicijski izlaziti na lokalne izbore u Rijeci dogodine, niti podržati najlogičniju koalicijsku kandidatkinju za gradonačelnicu Rijeke (Katarinu Peović iz RF-a). Iako mi to osobno nije drago i ne smatram to politički pametnim jer bi ljevica trebala ići zajedno, bojim se da bi to moglo dovesti do pucanja zeleno-lijeve koalicije u cjelini”.

Čak i bez ozbiljne analize konkretne situacije i bez obzira na to tko za koga navija na političkoj sceni jasno je da je koalicija u kojoj svaka stranka vozi svojim tračnicama – vlak koji srlja u propast. Pitanje je samo hoće li se vagoni međusobno sudariti ili će svi zajedno pasti u ponor nesposobni ne samo predvidjeti nego na kraju čak niti vidjeti kraj pruge i “crnu rupu”.

Uz to u parlamentarnom odnosu snaga ionako brojčano slabašna oporba, što zeleno-lijeva koalicija svakako jest, trebala bi imati nekoliko ključnih točaka na kojima bi u javnim istupima predstavnici svih stranaka koalicije čvrsto inzistirali o bilo čemu govorili a stranke koalicije bi se stvarno tim temama smisleno i zajednički bavile.

To se međutim ne događu u slučaju najave kandidature čelnice Radničke fronte za gradonačenicu Rijeke. No problem ovdje nije u time što Možemo! ne podržava potencijalnu kandidatkinju Radničke fronte na gradonačelničkim izborima u Rijeci, kako sugerira svojom izjavom Mate Kapović i ako bi se zbog toga zaista raspala zeleno-lijeva koalicija bolje nije niti zaslužila.

Kapović se predstavio kao politički amater


Problem je ako neka od stranaka, članica koalicije, slijepo solira zanemarujući ono koliko-toliko zajedničko ili bar komplementarno što je na kraju i omogućilo ovu koaliciju inzistirajući na upravo suprotnom – na onim razlikama unatoč kojih se koalicija ipak dogodila. A upravo to radi Radnička fronta ovim Kapovićevim istupom.

To što je lokalna podružnica Možemo! odlučila ne poduprijeti kandidatkinju Radničke fronte na gradonačelničkim izborima u Rijeci nikako ne znači da Možemo! ugrožava opstanak koalicije na nacionalnoj razini kako sugerira Kapović dodajući nonšalantno “nešto slično smo već nedavno čuli i od vrhuške Možemo!”.

Prije svega Kapović je nekorektno nekonkretan ne nudeći dokaz za tvrdnju da Možemo! na nacionalnoj razini ne želi i dalje surađivati s Radničkom frontom (što bi u teoriji mogao biti povod za kraj koalicije iako valja imati na umu da u koaliciji nisu samo ove dvije stranke). Uz to nazivajući vodstvo Možemo! “vrhuškom” on pokazuje i politički amaterizam – nervozu, nedostatak diplomatskog “šlifa” i(li) katastrofalno pogrešan pokušaj igranja cinizmom.

Zapravo upravo Mate Kapović ovim svojim Facebook aktivizmom čini lošu uslugu zeleno-lijevoj koaliciji, ali prije svega svojoj Radničkoj fronti. Naime, jedno od temeljnih načela Možemo! jest da  članstvo na lokalnoj razini ima mogućnost odlučivanja o konkretnim potezima bez nametanja rješenja iz nacionalnog središta stranke.

Kome treba Zagrepčanka na čelu Rijeke?


Kapović to očito previđa ili se pravi da ne zna jer mu se ne uklapa u tezu koju je javno iznio. Da stvar bude gora iz vodstva Možemo! potvrdili su autoru ove kolumne da s vodstvom Radničke fronte uopće nije službeno razgovarano o kandidaturi Katarine Peović za riječku gradonačelnicu. To kažu i u vodstvu drugih stranaka, članica koalicije s kojima je autor ove kolumne razgovarao o toj temi.

Da li je Mate Kapović samoinicijativno odlučio javno optužiti Možemo! za razbijanje koalicije pretpostaviviši da bi koalicija mogla biti ugrožena inzistiranjem na gradonačelničkoj kandidaturi Katarine Peović ili možda Kapović nije svjetan što čini ili je to taktika smišljena u “vrhuški” Radničke fronte?

Nemoguće je to znati bilo kome izvan Radničke fronte a možda niti unutar te stranke izuzev samog Kapovića. No, kakav god bi bio odgovor na to pitanje to i nije najvažnije. Uz sve već napisano na ovom mjestu mnogo je važnije političko sljepilo Radničke fronte, stranke koja ne samo da u Rijeci želi kandidirati za gradonačelnicu osobu koja nema niti najmanju šansu dobiti ozbiljan broj glasova što god o tome mislili Mate Kapović i RF nego čak niti ne živi u Rijeci niti u Primorsko-goranskoj županiji nego – u Zagrebu.

Čak i notorno bahati HDZ-ovci ulažu više truda u makar i hinjeno poštivanje procedure pa prije kandidature nekog svoga u naprimjer Zagrebu uvale ga na neki, može i izmišljen, posao tamo i presele ga da ima zagrebačku adresu.

nacional