Otkako je svijet počeo posrtati u kaos, a budućnost se počela činiti sve neizvjesnijom i nepredvidljivijom, u svijetu je porasla popularnost odnosno čitanost/gledanost distopijskih narativa. Posrijedi je globalni trend koji upućuje na suvremene anksioznosti oko puta kojim je naša civilizacija krenula te opasnih pokazatelja iz sadašnjosti. Politička i ekonomska zaoštravanja te ekološka kriza sve više otvaraju pitanja o tome što će s nama biti. Takvim se distopijskim strahovima poticajno poigrava britanska šestodijelna miniserija Years and Years autora Russella T. Daviesa, nastala u produkciji BBC-a. Izravno nas ne lansira u budućnost, nego kreće od suvremenosti te nas godinu po godinu vodi u neposrednu budućnost.Uradak nije distopija u strogom smislu jer je posrijedi obiteljska drama koja prati životne putanje niza članova proširene obitelji Lyons iz Manchestera. Bivaju izloženi različitim osobnim i obiteljskim preturbacijama, no njihovu pozadinu čine lokalni i globalni politički i društveni događaji. Time Davies intimno uklapa u društveno-politički kontekst kako bi sagledao na koji način promjene u okruženju utječu na usmjeravanje našega svakodnevnoga života. Radnja se otvara 2019. godine, no potom skače u neposrednu budućnost te iz godine u godinu skicira promjene na globalnoj i lokalnoj razini, završavajući početkom tridesetih godina ovoga stoljeća. Djelo stoga zamišlja i domišlja našu neposrednu budućnost, odnosno treće desetljeće dvadeset i prvoga stoljeća koristeći se konceptom što bi bilo kada bi bilo. Međutim, brojna predviđanja temeljena su na uočljivim pokazateljima sadašnjice te katkada djeluje više nego moguće. Porast populističkih režima, prijetnja desničarskih diktatura, posrtanje vlada, migrantske krize te odnos prema migrantima, odnos Trumpova SAD-a i Kine, Rusije te Ukrajine, ekonomska nesigurnost i krize, zamjena ljudi strojevima te zastarjelost određenih zanimanja predstavljaju elemente koji su temeljeni na našem vremenu. U seriji oni utječu na živote pojedinih članova obitelji Lyons tako što otežavaju njihove ljubavne odnose, donose im ekonomsku propast te osiromašenje, uništavaju im zdravlje i slično. Političke i ekonomske silnice ujedno utječu na najintimnije odnose unutar i izvan obitelji.

Ujedno su Lyonsi izrazito međusobno povezani, o čemu brine baka Muriel, svojevrsni obiteljski matrijarh, a okupljanja u njezinom starom domu, koji kao da je iz nekoga drugoga vremena, djeluju kao kohezivni čimbenik. Tijesni odnosi u raskoraku su sa suvremenim otuđenjem, potaknutim različitim elektronskim i telekomunikacijskim napravama, koje ispunjavaju i životne prostore ovih ljudi. Često su vezani uz mobitele, tablete i ine naprave, no paradoksalno, oni ih povezuju umjesto da ih razdvajaju. Jedan od učestalih provodnih motiva u seriji je upravo televizijski prijemnik koji funkcionira kao svojevrsni prozor u svijet, jer kako protagoniste tako i gledatelje upoznaje s bitnim lokalnim i globalnim događajima te je ujedno povezan s problematikom pojave lažnih vijesti. Problematika konstruiranja i prijenosa informacija predstavlja bitan segment propitivanja u ovome djelu. Serija se time poigrava utjecajem informiranja na svijet recipijenata te njihove političke stavove.
Televizijski prijemnik uokviren je okvirom kadra te funkcionira kao svojevrsni kadar u kadru, odnosno priča u priči jer pripovijeda društveni i politički kontekst života Lyonsovih pa predstavlja pozadinsku, no izrazito bitnu narativnu liniju. Dobrim je dijelom vezan uz pojavu poduzetnice Vivienne Rook (Emma Thompson), novoga lica na političkoj sceni, koje iskazuje izrazite političke ambicije, iako malo toga o samoj politici i njezinim procesima te zakonitostima zna. Rook i novoosnovana stranka joj nazvana Four Stars odraz su populističkoga zamaha koji je trenutačno vrlo popularan u svijetu, pa političarka u konačnici postaje premijerkom. Njezin izborni rezultat odraz je razočaranja masa političkim elitama, dok ona uvjerava da će vladati za narod i s narodom. Emma Thompson vrlo je humorno i živopisno dočarala političarku koja se ne libi reći što joj je na pameti i pridobiti simpatije javnosti, iako nema nikakav konkretan i koherentan politički program. Kroz podzaplet o Rookovoj sagledava se i strah od infiltracije stranih elemenata te njihova utjecaja na izborne rezultate, ali i antimigratski trendovi koji ovdje rezultiraju darvinistički koncipiranim koncentracijskim logorima. Dok Rookova biva prisutna u životima Lyonsovih preko televizijskog prijemnika i mobilnih uređaja, priča poprilično dobro funkcionira, no završne dvije epizode ostavljaju dojam scenarističke nespretnosti. Kao da nisu znali kako bi priču završili te povezali dvije njezine razine, pa su članovi obitelji neposredno dovedeni u odnos s političarkom i njezinim nehumanim projektima.
Years and Years mučno predviđanje budućnosti vješto povezuje s dramskim i humornim akcentima. Baza serije svakako je dramska, no već u prvoj epizodi evidentno je da Davies igra i na humornu kartu. Reakcije Lyonsovih kao i pojava Rookove često imaju satirične i humorne akcente. Pesimistično predviđanje budućnosti treba izvesti u duhovitoj maniri, očaj i stravu sporadično učiniti urnebesnima. No, uočljivo je da kako serija odmiče, njezini tonovi postaju sve mračniji, a udio humora se smanjuje nauštrb evociranja svijeta koji je izgubio uporište. Pritom najuspjeliji segmenti uratka otpadaju na prikaz obiteljskih odnosa te reakcije Lyonsovih u nastojanju da održe zajedništvo, kao i na razigranu glumačku postavu. Glumačke kreacije su jako dobre, a posebice se ističe živopisna Emma Thompson, koja očigledno uživa u ulozi neiskusne političarke koja dolazi iz korporativnih i poduzetničkih voda.

filmovi