Obično dan započnem šalicom kave uz pregled novosti na portalima. Čitajući ponuđene  sadržaje, recepte preskočim, jer ništa  ne može izgledati ukusno nakon objavljenog neukusa u političkom, društvenom i gospodarskom smislu. Uz kratku pažnju, zadržavam se samo na pojedinim tekstovima, ostale preletim pogledom, dok za neke je dovoljan samo naslov da kažem „fuj“.

Broj ovih posljednje spomenutih svakim danom  postaje sve veći. Opsežni zaključci, skretanja s teme, već na prvi pogled nagovještavaju kome je autor  naklonjen u političkom ili financijskom smislu. Tu završava objektivnost  i nepristranost novinarskog izvještavanja.

Otkud potreba za iskrivljavanjem činjenica u plasiranju informacija?

Ako je to zarada, onda novinari nisu svjesni svoje uloge u društvu. Njihovo konstruiranje događaja i iznošenje hipotetskih zaključaka stvara izmišljenu sliku stvarnosti a priču pretvara u bajku. Samo što za razliku od bajke u klasičnom smislu riječi, njihova bajka ima suprotan scenarij u kojem ne pobjeđuje dobro.

Namjerno zbunjuju čitatelje zamjenom teza u kojima istina i uravnoteženost uopće nisu bitne. Ne zabrinjava ih što takvim pristupom djeluju destruktivno na život građana kojima su dužni pružiti objektivnu informaciju. Protivno osnovnim načelima novinarske struke, obračunavajući se s različitim mišljenjima ne biraju riječi a kultura izražavanja svodi se na najniži nivo.

Stoga je neophodno staviti se u zaštitu građana i istinitog informiranja, jer čitateljima najmanje što treba jeste ispričana bajka sa negativnim posljedicama. Informacije bi trebale poticati vrijednosti koje pozitivno utječu na život. Iskrivljenim načinom prezentiranja događaja zanemaruje se činjenica da je fokus izvješćivanja čitatelj sa svojim pravima, između kojih je i pravo na točnu i istinitu informaciju.

Možda zato sa stranica portala dodatno strše obnažene ljepotice namijenjene očima muške populacije a kolači, recepti i poneki modni detalji trebali bi zadovoljiti žensku pozornost. Ako iz toga izdvojimo vidljivu diskriminaciju i podcjenjivanje čitateljstva, niti u neobaveznom dijelu ne  poštuju se načela novinarske struke.

Takvim pristupom informiranju, većina portala uopće nisu u službi čitateljima. U žurbi da objave vijest, nudeći nedovoljno provjerene informacije, uz ropstvo reklamama i naručenim tekstovima, portale pretvaraju u slikovnice koje potpuno gube namjenu a time i zainteresiranu publiku.