Divili smo se mnogima u pojedinačnim sportovima. Obožavali Miroslava Cerara, uživali u Mati Parlovu, ludovali za Bojanom Križajem. Mislili kako su to sportovi koji se mogu naučiti i treniranjem usavršiti, pa su zbog toga i manje opasni. Ali, more, to beskrajno plavetnilo prepuno mnogih opasnosti, od sirena do morskih pasa, koje mogu povući u dubinu, ono nas je očaravalo. Mi, djeca iz provincije, od kojih su samo neka vidjela more, a o plivanju znali tek što je ženski, a koji muški stil, zavoljeli smo i more i plivanje zbog Veljka Rogošića.


Najbolji maratonac svijeta (FOTO: Novi list)


Ne možemo danas reći da se sjećamo kako je 1960. godine oborio rekord Jugoslavije na 400 metara slobodnim stilom. Ili Olimpijskih igara u Rimu 1960. i u Tokiju 1964. godine. To je za neke malo starije od nas. Ali, već nam je 1971. godine jako zazvonilo u ušima punima vode: najbolji maratonac svijeta. Svjetski prvak u plivačkom maratonu u Italiji, od Caprija do Napulja. Valjda smo tada zavoljeli i talijanske kancone.

Službeni zbroj preplivanih milja Veljka Rogošića potvrđuje da je čak šest puta oplivao Zemlju. Bio je 142 puta prvak Jugoslavije u raznim disciplinama. Preplivao je Nil, Cookov prolaz, Ontario, Michigen, La Platu, Missouri i Mississippi. A u morsku bitku sa kanalom La Manche ušao je kad je već imao pune 63 životne godine, odnosno u kolovozu 2004. godine. Preplivao je 43, 44 ili 45 kilometara, ta tko bi to izmjerio, to je samo Veljko mogao preplivati, za 11 sati i 27 minuta, po buri i kiši koja je bez prekida padala.


Hvala mu u ime one djece koja su zavoljela more i plivanje (FOTO: veljkorogosic.org)


I onda je, prije samo četiri godine, ostvario još jedan svoj san. Plivao od Europe do Afrike, od Sicilije do Tunisa. Baš 20. srpnja 2008. godine, na svoj 66. rođendan, skočio je u more na Siciliji i započeo svoj posljednji maraton. Trebalo mu je 50 sati i 26 minuta da prepliva tu udaljenost od 171 kilometra. Rekao je: „Bilo je izuzetno teško i naporno. Presretan sam što sam uspio preplivati tu dionicu. Moram biti iskren i priznati da sam podcijenio more, a precijenio svoje mogućnosti. Na kraju je sve ispalo odlično, ali, nikada više“. Svjetska federacija za maratonsko plivanje za taj ga je pothvat nagradila prestižnom titulom "Posejdona mora".

U zaranjanju u vječnost, Veljka Rogošića pozdravljamo i mi s Lupige. Diveći se svemu što je postigao u sedamdeset i jednoj godini života. I hvala mu u ime one djece koja su zavoljela more i plivanje.

 

Izvor: www.lupiga.com