Napomena: ovaj tekst je čisti polemički revȅrb; kao jeka u surf rocku, kao zvučni efekt električne gitare.

Od 3. rujna, u Slavonskom Brodu, prema najavljenom programu, traje 11. Festival amaterskih kazališta. Za pismenu i usmenu obavijest o događaju, pobrinuli su se organizatori iz Satiričkog kazališta mladih. Obavijest je kao nepobitna referenca, po sistemu copy/paste, usvojena i objavljena na svim lokalnim news portalima. Tko se razumije u tu igru iz "Resavske škole", otvorio bi jedan portal, bez ikakve potrebe da odčepi duge, jer svi su, s više ili manje skraćivanja, prenijeli matrično priopćene podatke. Ni ove godine sbperiskop nije imao prigodu pokazati kako se može odstupiti od ovakve jalove sheme, jer su organizatori, u vidu persona Tomislava Golla i Silvija Stilinovića, odlučili ignorirati nas odnosno ne poslati nam obavijest; a lateralni čin nepozivanja na tiskovnu konferenciju, ne treba ni spominjati. Takvu vrstu bezobrazluka, impregniranu bahatošću i neodgojenošću, bez sustezanja, evo, uvrštavamo u javnu "crnu teku" s drugim primjerima ljudske gluposti. Mi, portal koji je upravo najbolji među mjesnim medijima kad je riječ o brodskoj (ne)kulturi, prezren je od oholih organizatora Dubrovačkih ljetnih igara za amatere, kako sami sebi marketinški tepaju. Konstataciju da smo najbolji, vjerujte bez šale, nema potrebe izreći s bilo kakvim oprezom, zadrškom i s lažnom skromnošću. Jednostavno, to je tako. Evo i dokaza:

Ivan Ilakovac: Kratki izvještaj s prve večeri FAK-a (Ali, malo me boli!) s


Ivan Ilakovac: Druga večer FAK-a: V kmici, v pivnici, brez ikakšne luči. Čul se je veter kak v praznini huči


Ivan Ilakovac: Treći dan FAK-a: Zar opet ta Pepeljuga?


Ivan Ilakovac: FAK – četvrti dan: Miljenko i Dobrila, a gdje smo ja i ti?


Ivan Ilakovac: FAK – peti dan: Inkluzija, Portret, Sokratovo suđenje i smrt, Gavran


Ivan Ilakovac: Završna večer (preimenovanog!) FAK-a


Te 2013-e godine, Ivan Ilakovac, mladi suradnik sbperiskopa, u furioznom tempu, nadahnuto, miješajući općepoznate činjenice i vlastite dojmove prepune umjetničke neurastenije, iskustva, potrebe za traganjem svrhe i skepse koja snaži napravio je seriju spomenika predstvama i FAK-u. Na opaki način kritičarskog carinika, prekopao je prtljažnike festivala i popisao robu koja se smije (pro)pustiti kao kvalitetna i nesumnjivo poželjna na tržištu duha. Nikada prije ni poslije nitko nije na takav način izrazio svoju naklonost spram festivala i gostujućih predstava. Treba istaknuti da se svaki od šest Ilakovčevih tekstova sastoji od literarnog serotonina, inače prirodnog sastojka krvi, koji povećava tonuse organizma. Kao znak zahvalnosti sbperiskop je od organizatora i ovogodišnjeg Festivala, dobio ignoriranje - odgovor krajnje bijedan, kakvog znaju poslati samo ništarije u potrazi za otklanjanjem prepreka za svoje merkantilnoo djelovanje. Ne, ne tvrdimo da oni to jesu, ali nisu se ni potrudili dokazati suprotno. Zaboli ih organizatorsko dupe!

Danas nešto slično na portalima pronaći se ne može. Na najvećem brodskom news portalu prva predstava (ĐUKA BEGOVIĆ – po motivima priče Ivana Kozarca – GAK Županja) čitavih osam redova tzv. prikaza prenešeno je s jednog drugog portala (LEKTIRE.HR), ali bez znaka navoda ili stavljanja tog dijela teksta u kurziv, dakle, bez pristojnog priznanja da su prisvojili tuđe. Ipak, mišljenja smo da je bolje pisati i prepis(iv)ati, nego ništa ne napisati kao što je to slučaj s ostalim lokalnim news portalima. Ako se prepisivači budu (o)pravdali kako je riječ o štukodekoraciji na fasadi osnovnog teksta, bit ćemo zadovoljni. Budu li nastavili bez pardona kititi se tuđim perjem, shvatit ćemo da čitatelje hrane medijskom krmom, hranom za amatersku čitateljsku stoku.