Udruga Nastavnici organizirano svim školskim sindikatima poslala je prijedlog izmjene modaliteta aktualnog štrajka i njegovog prijelaza u fazu koja bi mogla osigurati dugotrajniju provedbu.


Piše: Matija Mrakovčić
U osnovnim, srednjim i visokim školama, fakultetima i znanstvenim institucijama traje štrajk koji su u petak započela četiri sindikata obrazovanja i znanosti tražeći povećanje plaća zaposlenika za četiri posto. U subotu je Sindikat strojovođa Hrvatske poslao pismo Sindikatu hrvatskih učitelja kojim izražava potporu štrajku i nudi akcije solidarnosti. Za ponedjeljak poslijepodne najavljen je sastanak predstavnika dvaju sindikata s predstavnicima Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

"U svjetlu činjenice da upravo država zloupotrebljava djecu i društvo, držeći ih kao taoce u svom sukobu s nastavnicima", udruga Nastavnici organizirano svim je školskim sindikatima koji sudjeluju u štrajku poslala prijedlog za izmjenu modaliteta aktualnog štrajka i prijelaza u novu. Riječ je o modelu "bijelog štrajka" koji ne podrazumijeva obustavu korisnog rada prema društvu, nego obustavu samo onih aktivnosti koje od nastavnika traži neposredni poslodavac - država, dok se ostale aktivnosti i dalje odvijaju na isti ili eventualno modificirani način.

Konkretno, u sklopu bijelog štrajka održavala bi se nastava kao najkorisnija od svih društveno korisnih aktivnosti, prenosilo bi se znanje učenicima, a suspendirale bi se sve ostale aktivnosti: dokumentacija, administracija, izvješćivanje, ocjenjivanje, i posebno, čuvanje djece.

"Ovime bi se suspendiralo i evidentiranje izostanaka s nastave i vođenje sve s tim povezane dokumentacije. Naime, evidentiranje (ne)dolazaka na nastavu je kontrolni mehanizam propisan od strane države i na samu kvalitetu obrazovnog procesa ne utječe direktno. Naravno, evidentiranje učenika funkcionira uglavnom kao sredstvo prisile prema (nekim) učenicima i bez njega takvi učenici vjerojatno ne bi uopće pristupili nastavi. Međutim, to nije u suprotnosti s premisom obrazovanja kao društveno korisnog rada: da svi imaju pravo na obrazovanje – jer oni koji ne žele doći na nastavu toga se prava svojevoljno odriču", navode iz udruge.

Štrajk kao suspendiranje obaveza prema državi može značiti i suspendiranje pravila koja je država propisala, a koji nisu u interesu nastavničke profesije, a često niti u interesu učenika samih. "Primarni interes države je kontroliranje procesa koji su u njenoj nadležnosti, a ovakvim štrajkom bi taj interes doživio kirurški precizan i vrlo bolan udarac", poručuju.

Opširnija i detaljnija argumentacija, kao i neki tehnički detalji, nalaze se na službenoj stranici udruge Nastavnici organizirano koja je, nakon četiri godine neformalnog okupljanja nastavnika i učitelja zainteresiranih za boljitak obrazovnog sustava i obrazovanja u Hrvatskoj općenito, formalno osnovana 2. travnja 2012. godine

kulturpunkt