Rijetko se kad govori po pozitivnim stvarima i evo jedne od njih:


 Baskiji atletičar Iván Fernández Anaya natjecao se u cross-utrci u Burladi (Navarra). U završnom poretku utrke bio je drugi, malo iza vodećeg Abela Mutaija, koji je inače na Olimpijadi u Londonu osvojio bronačnu medalju u utrci 3000 metara s preprekama.

Kad su ušli u završni dio utrke, Baskijac Iván Fernández Anaya vidio je da se kenijski trkač Mutai malo zbunio te da je 10 metara prije samog cilja digao ruke i počeo se veseliti misleći da je prešao crtu.

Fernández Anaya ga je sustigao i, umjesto da je iskoristio Mutaijevu pogrešku, pretekao ga na samom cilju i pobijedio, gestama mu je objasnio da je ciljna traka 10 metara od njih i pustio ga da prijeđe prvi.

 Iván Fernández Anaya, 24-godišnji baskijski trkač s velikim potencijalom (op. prvak Španjolske na 5 000 metara) izjavio je slijedeće: "Čak i da su mi rekli da bih ovom pobjedom sebi osigurao mjesto u španjolskoj ekipi na Europskom prvenstvu, ne bih to napravio. Mislim da sam više postigao ovom gestom, nego što bih postigao samom pobjedom u utrci. I to je vrlo važno, jer, ako pogledamo kako stvari funkcioniraju u nogometu, društvu ili politici, gdje ama baš sve prolazi, gesta iskrenosti danas jako dobro dođe."

Također je dodao: "Nažalost, malo je toga rečeno o samoj gesti. I to je sramota. Moje mišljenje je da bi bilo dobro ovo objasniti djeci, pa da oni ne misle da je sport samo ono što vide na TV-u: nasilje, bezobrazne izjave, zabadanje prsta u oči neprijatelja etc."

6yka