Kao što ovdje vlada tribalizam, nepotizam, netrpeljivost, vladavina stupida i birokrata u jedinoj misiji izvlačenja love i naplate reketa, tako tamo kažu vlada solidarnost, tolerancija, snošljivost, uzajamno pomaganje, učinkovita birokracija i nevidljivi i inteligentni negrabežni političari u zadaći razvoja društva a ne šuft i krimos u misiji samo i jedino osobnog bogaćenja, tu birokracija prati samo naplatu harača prethodno posisanom i uništenom stanovništvu kojima mažnjava imovinu ovrhama, blokadama, deložacijama, svim mogućim izmišljenim haračima, reketima, kubicima nepotrošene vode koja se u Irskoj uopće ne plaća, zajedničkim održavanjima parazita na zgradama koje se ne održavaju, otimačinom plaće i mirovine, svega stečenog i naslijeđenog, tamo radiš i stičeš, ovdje radiš i krimos te lovi ko zeca za dizanje ti love i imovine, tamo imaju svi koji rade, ovdje ima samo parazit za kojeg rade drugi, ekonomija parazita, harača, naplate i propadanja 🥲 , da krimos vlada Dublinom ko što je vladao krimos 20 godina Zagrebom, i lopine i lopovske afere na svakom koraku, nezamislivo... 🤔🙄 "Zakone su pisali tako da se može krasti
Degen vrlo jasno kaže kako su u Hrvatskoj "zakoni pisani da se može krasti." - "U jednom rigidnom sustavu vlasti i pravosuđa, izgubila se i građanska etika i moral. Došlo je do intelektualnog sloma ljudi koji radije kradu nego pošteno rade jer se vode onom "ako neću ja, netko će drugi." Nestručnost vlada na svim poljima od obrazovanja nadalje pa su nam takvi i zakoni, a onda i presude. Zakone jednom piše HDZ, pa onda SDP, pa HNS i na kraju građani nikome ne vjeruju", pojašnjava Degen.
U teoriji kada je netko pravomoćno osuđen zbog mita i korupcije i zna se o kojem iznosu se radi, taj bi uz određenu zatvorsku kaznu trebao i vratiti novac za koji ga se tereti.
"Upravo tako, ali to je samo teorija jer nisu ludi da vraćaju novac kad za nevraćanje nema sankcija. Svi ti naši propisi nemaju egzekutivnu izvršnost. A stvari su zapravo jednostavne. Ako si imao tačke prije neke funkcije, a poslije imaš Mercedes i ne možeš dokazati kako, imovina se zapljenjuje. Pa ni Al Capone nije pao zbog silnih ubojstava nego zbog poreza", zaključio je.
No daleko od Al Caponea i starog mafijaškog kova koji je vladao Chicagom, u jednom "maloj" Hrvatskoj remetinečki zatvor vidio je više političkih lica nego Cvjetni trg estradnjaka, barem u prolazu." - kako piše žena o razlozima odlaska iz Hrvatske - kaže žena - pobjegla sam od egzistencijalnog smrada koji se u Hrvatskoj osjeti na svakom koraku, a fakat smrdi sve po krimosima, neuspjehu, kaosu, haračima, naplati i odumiranju 🥲