Gradonačelnik Slavonskog Broda dr. Mirko Duspara opet se želi posavjetovati s Brođanima. Narod kao savjetodavac, kako to populistički zvuči. Povlađujući duhovnim i intelektualnim dometima i predrasudama širokih društvenih slojeva, ovaj dugogodišnji i iskusni praktičar populizma, upravo rutinskim metodama stalno mijesi bezličnu gradsku masu kao glinu, za račun potreba vlastitog političkog statusa dobrog, demokratskog oca grada.  

Stoga su, u  GLASNIKU, informativnom glasilu Grada Slavonskog Broda (Broj 48 – Listopad 2022.), infantilnoj slikovnici u kojoj se gradonačelnik obilato samoreklamira, priloženi su listići, kojima se „poštovane Brođanke i Brođani“ pozivaju da sudjeluju svojim prijedlozima u kreiranju Gradskog proračuna za 2023. godinu. Očinski im gradonačelnik predlaže da navedu što smatraju prioritetnim izgraditi i urediti u 2023. godini.

Zna se da on ne želi saslušati čak ni vijećnike u Gradskom vijeću, koliko toliko kvalificirane predlagače, on odbija razmotriti njihove prijedloge dajući im bahato „dvojku“. On ignorira kvalificiranu pamet, a kamoli da će razmotriti i uvažiti prijedloge, dobivene takoreći s ulice. Nešto u posljednje vrijeme ne posjećujem njegove "plaćen(ičk)e portale“, jer mi se ne gubi vrijeme, pa nisam ni primjetio da li oni podržavaju ovo optetovano, ljigavo podilaženje usamljenoj gomili. Oporba koja u ovom mandatu po ničemu nije zaslužila taj časni naziv, koja je obesmislila svrhu oprečnog ili drugačijeg mišljenja, smisao protivljenja i opiranje vlasti – šuti kao zalivena. Možda se pojedinci – vijećnici GV-a, nadaju da će, ako budu anonimno ispunili listić, njihovi prijedlozi biti bolje tretirani nego ako budu iznešeni od osoba koje javno govore.

On kaže, citiram u cijelosti: “Gradska uprava poziva Vas da sudjelujete u kreiranju proračuna Grada Slavonskog Broda. Navedite koje projekte želite vidjeti realizirane u Slavonskom Brodu te koje radove smatrate važnima. Želimo čuti Vaše prijedloge i komentare jer su upravo oni najbolji pokazatelji toga što je potrebno u našem gradu.“

Može li se netko prisjetiti jesu li negdje ti silni prijedlozi građana shrpljeni i  objavljeni? Možda na službenoj stranici grada? Je li netko vidio taj popis kreativnih želja od ranijih godina, a naročito one prijedloge koji su upali u Proračun? Treba razmisliti da se izda antologija prijedloga Brođna.

Ipak, prihvaćam populističku igru i šaljem javno gradonačelniku svoje prijedloge prorčunskih prioriteta u Slavonskom Brodu za 2023.:

- Izgraditi dronodrom za usklađeno nadgledanje stražnjih dvorišta u kojima se skrivečki (daleko od očiju javnosti) pere gradski novac.

- Dovesti u uredno stanje brodske katakombe na način kako je sređeno brodsko podzemlje s uglednim političkim ološom.

- Izvesti gradnju muzeja (NE REZERVATA!) za brodske domorodce/starosjedioce kao Kuću tambure, s natpisom na pročelju: dobili su po tamburi.

- Adaptirati pučku kuhinju za potrebite, a ne samo za odabrane, kao što je to tvrđavska kadrovska kuhinja.