Nakon objave poslovnih  rezultata  Đure Đakovića za 2016 godinu:

GRUPACIJI „ĐURO ĐAKOVIĆ“ KONAČNO JE POTREBNO POZITIVNO POSLOVANJE ŠTO JE UPRAVA „ĐĐ GRUPE“  OBEĆALA DA ĆE SE DOGODITI DO KRAJA 2016. GODINE, ALI TO SE  JOŠ NIJE OSTVARILO !

U GRUPACIJI ĐURO ĐAKOVIĆ KONAČNO OČEKUJEMO POZITIVNO POSLOVANJE što je izostalo u posljednje četiri godine unatoč obećanjima aktualne Uprave ĐĐ Grupe da će se to ostvariti do kraja 2016.godine.

Moramo javno iskazati nezadovoljstvo rezultatima poslovanja Grupacije ĐĐ  u razdoblju od 2012. do 2016. godine koje obilježava značajan pad poslovnih prihoda. Ni protekla 2016.godina nažalost nije donijela očekivani poslovni zaokret jer je Grupacija Đuro Đaković  u prošloj godini ostvarila neto gubitak od 20,2 milijuna kuna.

Grupaciji ĐĐ pod hitno su potrebna osvježenja  i promjene. Sindikat metalaca Hrvatske u tvrtkama Grupacije ĐĐ podržao je proces dokapitalizacije kompanije krajem 2014. godine i nadao se da će se konačno u prvom kvartalu 2016. godine poslovati pozitivno. Međutim, to se nije ostvarilo niti za cijelu 2016. godinu zbog čega smo zabrinuti za sudbinu Đure Đakovića.

Zabrinutost izražavamo i zbog toga što Nadzorni odbor ĐĐ Grupe, predložen još od Vlade bivšeg premijera Milanovića, djeluje i dalje u nepromijenjenom sastavu, a država kao većinski vlasnik i aktualna vlast očito nemaju pravi uvid u poslovanje Grupacije Đuro Đaković.

Podsjećamo, ĐĐ je i dalje na popisu trgovačkih društava od strateškog interesa za RH pri čemu je ključan segment prizvodnje vojne opreme za potrebe obrane RH.

Sindikati metalaca u Grupaciji ĐĐ žele zadržati razinu socijalnih prava za radnike ugovorenu potpisanim kolektivnim ugovorima. Međutim, za to su prijeko potrebni sklopljeni novi poslovni UGOVORI.  Zbog toga bit ćemo prisiljeni štititi  prava iz kolektivnog ugovora koja s ovakvim poslovanjem i gubicima vrlo brzo mogu doći pod ozbiljan znak pitanja.

Radnici Đure Đakovića sačuvali su ĐĐ kao hrvatski metalopreraivački brand i dokazali svoju stručnost, znanje i htijenje, radeći za vrlo niske plaće kako bi sačuvali radna mjesta i osigurali egzistenciju za svoje obitelji. Nažalost, nakon objave rezultata poslovanja Grupacije ĐĐ za 2016. godinu zabrinuti smo za sudbinu Đure Đakovića i od Uprave očekujemo brzu reakciju i osiguranje dovoljno posla za sve radnike.  Tvrtkama  GRUPACIJE ĐĐ  najvažnije je osigurati poslovnu stabilnost i konačno pozitivno poslovanje što je u zadnje četiri godine unatoč svim optimističnim najavama – izostalo !

Srdačan  pozdrav !

U Slavonskom Brodu, 02.02.2017. godine.                          Dopredsjednik SMH-IS

Antun Štivić, v.r.