Kako je pokretanje novih medija, u trenutku kada je hrvatski medijski prostor posebno pogođen posljedicama općeg gospodarskog stanja u zemlji i padom kupovne moći građana, riskantan potez koji ne obećava brzu zaradu, nameće se pitanje ima li pokretanje novih medija, osim poslovne i svoju političku pozadinu.Iako bi trebali početi s radom 15. listopada, novi medijski projekti novinara Denisa Kuljiša i menadžera Marjana Jurlekeobavijeni su neprobojnim velom tajni. Iz izjava dvojice medijskih stručnjaka vijesti cure na kapaljku, što je, prema riječima jednog od njih, dio smišljene medijske strategije privlačenja pozornosti.


Kuljiš je Poslovnom  dnevniku potvrdio da pokreće novinski web-site pod nazivom 'Asfalt' za koji je skupio i ekipu, ali je odbio reći više pojedinosti o samom projektu kako ne bi pokvario 'strateško iznenađenje' koje treba popratiti početak rada novog portala. Kuljiš je demantirao da njegov web portal ima veze pokretanjem novog dnevnog lista, iako se u javnosti pojavila informacija kako bi glavna urednica trebala biti Kuljiševa supruga Nada Mirković. No, čini se da je i ta njegova izjava dio 'strateškog iznenađenja'. Naime, Kuljiš, Jurleka i Mirković prošloga su tjedna zajedno obišli prostorije bivšeg hrvatskog političkog dnevnika Vjesnik. Prostorije su u vlasništvu Vjesnik Tiskare d.d. čiji je direktor Zlatko Šoštarić za Poslovni dnevnik potvrdio kako je s Marjanom Jurlekom potpisao ugovore o tiskanju i najmu prostorija dosadašnje redakcije lista kojeg je vlada naprasno ugasila.

S realizacijom ugovora, čini se kreće se odmah, jer je direktoru, tajništvu i računovodstvu ugašenog Vjesnika, koji  je od  12. rujna službeno u stečaju, da svoju dokumentaciju i dijelove opreme presele u dio redakcije, gdje će biti do okončanja stečajnog postupka. Novinarima i zaposlenicima Vjesnika stečajni upravitelj Maroje Stjepović u subotu će dati na potpisivanje raskid ugovora o radu, nakon čega će oko 98 zaposlenika, među kojima je više od pedeset novinara, nakon devetomjesečne agonije i isto toliko mjeseci bez plaća, moći predati prijave na Zavod za zapošljavanje.

Prema Šoštarićevm riječima, Vjesnik tiskara d.d. prihvatila je objeručke ugovor s novim izdavačem u vrijednosti 30 milijuna kuna godišnje, čime će moći pokriti pad prihoda prouzročen prestankom tiskanja Nacionala, Vjesnika i još nekih novina. Iz novinarskih krugova doznajemo  da bi se novi dnevni list trebao zvati 'Argument'.  Sam Jurleka, kojeg se neslužbeno spominje kao osobu koja okuplja ulagače u novi dnevnik, još krajem kolovoza rekao je kako 'o projektu nema pojma', dodajući kako 'zbilja ne zna tko bi danas uložio novac u dnevne novine'.

Međutim, kako je ugovor s Tiskarom već potpisan, očito je da ulagača ima, no njihova imena su također obavijena velom tajni. Od direktora Vjesnik tiskare do objavljivanja teksta nismo doznali više detalja o kakvom se aranžmanu radi. U javnost je procurilo ime zagrebačke 'Tvornice reklama' - tvrtke Digitel, no u izjavi za naš portal iz tvrtke su poručili kako 'nemaju nikakve veze s novim medijskim projektima' Kuljiša i Jurleke.  Također, u novinarskim krugovima kao jednog od financijera Kuljiševa i Jurlekinog projekta spominje se i rovinjska Adris grupa, no od glasnogovornice tvrtke Vanje Mohorović dobili smo odgovor da 'Adris grupa ne financira navedeni projekt'.

Kuljiš i Jurleka poznata su imena u hrvatskom medijskom prostoru. Kuljiš, koji nakon otkaza u Jutarnjem listu, od travnja piše kolumne za Večernji list, nakon završenog studija lingvistike i sociologije na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, u novinarstvu je od 1972. godine. Krajem sedamdesetih piše za zagrebački studentski list 'Polet' , a sljedeće godine zapošljava se u Vjesniku. Početkom devedesetih s partnerima osniva tjednik Globus, a pet godina kasnije i Nacional iz kojega biva izbačen nakon Pukanićeva 'neprijateljskog preuzimanja tvrtke'. Nakon propalog projekta s dvotjednikom Ultra, zapošljava se se u EPH Nine Pavića gdje radi kao savjetnik Uprave i obavlja različite uredničke funkcije u izdanjima kuće, sve do otkaza 2012.

Marjan Jurleka svoju karijeru u medijima započinje kao glavni urednik popularnog tjednika Start od 1988. do 1990. Novinarstvo nakratko prekida radeći kao glasnogovornik američkog veleposlanstva u Zagrebu, da bi nakon toga prešao na dužnost glasnogovornika Hrvatskog telekoma. Kao zaposlenik austrijske Styrije, postaje član Uprave Večernjeg lista, gdje radi do 2009. Prema pisanju portala business.hr, Jurleka je nakon otkaza u Večernjem listu, otišao u drugu Styrijinu tvrtku Digtel, u kojoj radi bivši glavni urednik Večernjeg lista Miljenko Manjkas.

Kako je pokretanje novih medija, u trenutku kada je hrvatski medijski prostor posebno pogođen posljedicama općeg gospodarskog stanja u zemlji i padom kupovne moći građana, riskantan potez koji ne obećava brzu zaradu, logično je pitanje ima li pokretanje novih medija i političku pozadinu. Odgovor stoga treba potražiti i u činjenici približavanja lokalnih izbora, u koje sve opcije na hrvatskoj političkoj sceni polažu velike nade.

 

Izvor: www.portaloko.hr