Evo naslova knjiga koje sam u ponedjeljak kupio na buvljaku, smještenom na parkiralištu u Štrosmajerovoj:

 

  • Jens Peter Jacobsen: Niels Lyhne (Kultura Zagreb, 1956)

  • Antologija savremene engleske poezije (1900- 1950) (Nolit, Beograd 1957)

  • J. D. Selinger: Visoko podignite krovnu gredu tesari; Seymour uvod (Koprivnica,Šareni dućan 2005)

  • Bonton (Mladost, Zagreb)

  • Henrry Miller: Predraga moja Brenda (August Cesrec, Zagreb 1987)

  • Strani pisci, književni leksikon (Školska knjiga, Zagreb 1961)

  • Miroslav Krleža: Evropa danas (Zora, Zagreb 1972)


 

 

 

 

Za sedam dobrih očuvanih knjiga dao sam tek 20 kuna!!! Godinama se snabdijevam u toj knjižari ispod otvorenog neba i do sada sam ondje kupio oko 250 knjiga. Drugi Brođani na buvljoj pijaci nabavljaju odjeću, obuću, CD-ove, DVD-ove, posuđe, alat, antikvitete, militariju, školske udžbenike, stripove, zavjese, gramofonske ploče od vinila, ručne radove, plastiku... Cijene su povoljne, kupci dobro prolaze. Svi dobro prolaze.

Saznao sam da neki od kupaca očuvane i vrijedne komade preprodaju preko interneta. Zato ih i kupuju.

Trgovci su uglavnom ovdašnji Romi, ali u najbolja vremena buvljaka u velikom broju dolazili su i iz drugih slavonskih mjesta. Isplatilo im se dolaziti. Svima se isplatilo dolaziti.

 

 

 

Prije početka rekonstrukcije "zelene tržnice" buvljak je izmješten na parkiralište u Štrosmajerovoj ulici. Parkiralište je privremeno, jer će se atraktivnu lokaciju u centru grada sigurno iskoristiti za neki od gradskih građevinskih poduhvata. Dakle i buvljak je privremen. Najvjerojatnije da se nakon rekonstrukcije tržnice neće vratiti na staru, frekventnu lokaciju. Ali, tko zna, Grad i Uprava tržnice uvijek su popuštali, na nezadovoljstvo registriranih obrta za prodaju odjeće i obuće.

Uvjeti za rad ovdje su nemogući. Ruzinavi štandovi ukotvljeni su na moru oštrog tucanika, a prilaz je, u jednu riječ, grozan. Treba imati robusnu obuću za doći do prodajnih mjesta, osjeti se smrad.

Ipak, idemo ponovo u subotu, možda su došli novi naslovi. Uživajmo u kupovini dok je buvljak još uvijek tu.

Buvljak Slavonski Brod