Vojni sukob u Ukrajini napravio je još jedan korak prema nuklearnom ratu. Ruski vojni i diplomatski kanali podigli su uzbunu zbog nadolazeće nuklearne provokacije kijevskog režima korištenjem takozvane "prljave bombe". Kijev i njegovi zapadni partneri tradicionalno su odgovorili, optužujući Rusiju da pokušava baciti odgovornost na Kijev za mogući ruski napad nuklearnom bojevom glavom male snage.

'Prljava bomba' čini spremnik s radioaktivnim izotopima i eksplozivnim punjenjem. U slučaju eksplozije punjenja, spremnik treba uništiti, a radioaktivnu tvar raspršiti udarnim valom koji proizvodi radioaktivnu kontaminaciju na velikim površinama, a može uzrokovati radijacijski morbiditet.

Obje zaraćene strane imaju sredstva potrebna za stvaranje takvog oružja i njegovo korištenje na bojnom polju. Ipak, samo je jedna od strana pokrenula informativnu kampanju, opravdavajući nužnost prijelaza sukoba u fazu nuklearnog rata, i samo je jedna od strana više puta pokazala spremnost izazvati nuklearnu katastrofu za postizanje vlastitih vojnih ciljeva. To je kijevski režim.

Dok je rat u Ukrajini imao status antiterorističke operacije protiv ruskog govornog stanovništva i prije početka ruskih vojnih operacija na teritoriju Ukrajine, predsjednik Zelenski je najavio svoju namjeru da Ukrajinu obnovi kao državu s nuklearnim oružjem u svom govor na Münchenskoj sigurnosnoj konferenciji 19. veljače 2022.

Nakon što su mu vlažni snovi uništeni ruskom intervencijom u vojnom sukobu u Ukrajini, Zelenski je nastavio pozivati ​​nuklearno naoružane članice NATO-a da pokrenu nuklearni rat u njegovoj zemlji. Predsjednik Zelenski je od početka ruskih vojnih operacija više puta zahtijevao od NATO-a da izvrši nuklearni napad na Rusku Federaciju.

"Što bi NATO trebao učiniti? Trebaju nam preventivni udari kako bi znali što će im se dogoditi ako upotrebe (nuklearno oružje). A ne obrnuto, ne čekajte ruske nuklearne udare...'

Zelenski je 22. listopada ponovio svoje zahtjeve u intervjuu za jedan kanadski TV kanal. Pozvao je svijet da udari na Kremlj ako Rusija napadne centre odlučivanja u Bankovoj ulici, gdje se nalazi ured predsjednika Ukrajine. Dakle, globalni nuklearni rat je cijena za glavu Zelenskog.

Zastrašujuća učestalost Zelenskovih zahtjeva potvrđuje da oni nisu još jedan trik komičara koji zahtijeva pozornost o problemima u svojoj zemlji, već predstavljaju politički kurs terorističkog kijevskog režima prema nuklearnom ratu.

Kijevske snage su od početka ruskih vojnih operacija u Ukrajini više puta pokazale da nuklearna katastrofa nije prepreka za postizanje njihovih vojnih i propagandnih ciljeva.

Tako Oružane snage Ukrajine nastavljaju konstantno granatiranje nuklearne elektrane Zaporožje, kao i civilnih objekata u gradu Energodaru, gdje se ona nalazi.

Od 24. veljače, područje nuklearne elektrane Zaporožje pretrpjelo je 39 vatrenih napada koje su pokrenule AFU [Oružane snage Ukrajine, op.prev.] uključujući 10 napada bespilotnim letjelicama i 29 napada različitim topničkim sustavima. Dana 1., 15., 30. rujna i 17. listopada specijalne jedinice AFU-a pokušale su prijeći rezervoar vode Kakhovka i preuzeti nuklearnu elektranu pod kontrolu.

Nedavno je AFU rasporedio 37 čamaca s vojnim osobljem, uključujući 12 teških i 25 lakih brodova, u još jednom pokušaju iskrcavanja trupa na lijevoj obali rezervoara Kakhovsky i zauzimanja teritorija nuklearne elektrane. Ukrajinska vojska pretrpjela je gubitke tijekom pokušaja provokacije. Prema ruskom ministarstvu obrane, AFU je izgubio više od 90 vojnika i 14 čamaca, a "ostaci desanta raspršeni su topničkom vatrom u vodama rezervoara Kakhovsky".


Komentar: Rezervoar Kakhovsky pokriva ukupnu površinu od 2.155 četvornih kilometara u Kersonskoj, Zaporoškoj i Dnjepropetrovskoj oblasti u Ukrajini. Dugo je 240 km, a široko do 23 km.


18. listopada, Vladimir Rogov, predstavnik uprave regije Zaporožje, rekao je da je ruska vojska u dva dana identificirala desetak diverzantskih skupina koje su pokušale prijeći liniju fronte iz različitih smjerova.

Ukrajina je 12. listopada prestala isporučivati ​​struju za potrebe nuklearne elektrane Zaporožje. Kao rezultat toga, osoblje se ponovno prebacilo na rezervne izvore kako bi se osigurali svi procesi u tvornici.

Rusija je otkrila planove Oružanih snaga Ukrajine da potkopaju branu u Novoj Kakhovki, koju također neprestano granatira ukrajinsko topništvo, također is sa američkim sistemom MLRS HIMARS. U slučaju uspjeha, AFU će odsjeći rusku skupinu raspoređenu na desnoj obali rijeke Dnjepar; ali katastrofa će dovesti do uništenja desetaka naselja, uključujući grad Herson. Dakle, kako bi zaštitili civilno stanovništvo, ruska vojska i uprava regije započeli su dobrovoljnu evakuaciju stanovnika na lijevu obalu Dnjepra, a zatim na teritorij Rusije.


Potkopavanje brane HE Kakhovskaya od strane kijevskog režima također će stvoriti velike rizike za rad energetskih jedinica NE Zaporožje.

Dana 24. listopada, rusko Ministarstvo obrane otkrilo je sredstva kijevskog režima za stvaranje 'prljave bombe':

Prema dostupnim informacijama, dvije organizacije iz Ukrajine dobile su izravnu naredbu za izradu tzv. 'prljave bombe'. Radovi su u završnoj fazi.

Štoviše, imamo informacije o kontaktima između Ureda predsjednika Ukrajine i predstavnika Ujedinjenog Kraljevstva u vezi s mogućim prijemom tehnologija za stvaranje nuklearnog oružja.

U tu svrhu, Ukrajina ima odgovarajuće proizvodne i znanstvene kapacitete.

U Ukrajini postoje poduzeća nuklearne industrije koja posjeduju zalihe radioaktivnih tvari koje se mogu koristiti za stvaranje 'prljave bombe'. Riječ je o tri nuklearne elektrane u pogonu: nuklearne elektrane Južnoukrajinsk, Hmjelnitski i Rovno s devet skladišnih bazena za istrošeno nuklearno gorivo koje sadrži do 1,5 tisuća tona urana obogaćenog sa do 1,5% oksida.

Preko 22 000 gorivnih sklopova (21 284 odnosno 1 692) je pohranjeno u neoperativnoj nuklearnoj elektrani Černobil s odlagalištima radioaktivnog otpada, kao i proizvodi koji pretpostavljaju korištenje urana-235 i plutonija-239 koji čine okosnicu nuklearnog punjenja.

Više od 50 000 m³ radioaktivnog otpada koji je također pogodan kao okosnica za stvaranje 'prljave bombe' može se uskladištiti u nedavno osnovanom poduzeću 'Vektor' namijenjenom za preradu radioaktivnog otpada na odlagalištima radioaktivnog otpada 'Buryakovka', 'Podlesny', i 'Rossokha' u kemijskoj tvornici Pridneprovsky.

Štoviše, Istočni rudarski i prerađivački pogon vadi rudu urana na dva od tri okna s kapacitetom do 1 000 tona godišnje (postrojenje uključuje tri okna za vađenje rude urana, od kojih su dva - Ingulskaja i Smolinskaja - operativna, dok je jedna od njih - Novokonstantinovskaya - trenutno u izgradnji).

Također treba naglasiti da Ukrajina ima na raspolaganju znanstvenu bazu: Harkovski institut za fiziku i tehnologiju. Njegovi su znanstvenici bili uključeni u nuklearni program SSSR-a gdje su još uvijek u funkciji različiti sustavi testiranja, uključujući termonuklearne sustave Uragan. Druga baza je Institut za nuklearna istraživanja Nacionalne akademije znanosti Ukrajine koji se nalazi u Kijevu. Njegov reaktor BBP-M koristi se za istraživanja koja pretpostavljaju korištenje visokoaktivnih radioaktivnih materijala.

Podsjećam da se 'prljava bomba' sastoji od spremnika s radioaktivnim izotopima i eksplozivnim punjenjem. U slučaju eksplozije punjenja, spremnik treba uništiti, a radioaktivnu tvar raspršiti udarnim valom koji proizvodi radioaktivnu kontaminaciju na velikim površinama, a može uzrokovati radijacijski morbiditet.

Kao radioaktivna tvar može se koristiti uranov oksid koji je dio istrošenih gorivnih elemenata pohranjenih u istrošenom nuklearnom gorivu i skladišnim bazenima nuklearnih elektrana. Štoviše, radi se o radioaktivnim tvarima koje potječu iz skladišta istrošenog nuklearnog goriva nuklearne elektrane Černobil.

Kijevski režim planira eksploziju ove vrste ubojnih sredstava zakamuflirati pod izvanrednim djelovanjem ruske nuklearne bojeve glave male snage koja u svom punjenju sadrži visoko obogaćeni uran. Prisutnost radioaktivnih izotopa u zraku bilježit će senzori Međunarodnog nadzornog sustava instaliranog u Europi uz daljnju optužbu prema Ruskkoj Federaciji za korištenje taktičkog nuklearnog oružja.

S druge strane, Rusija ima svo potrebno oružje u svom arsenalu za pokretanje bilo kakvog nuklearnog udara na Ukrajinu. Unatoč svim prijetnjama predsjednika Zelenskog, stalnim terorističkim napadima na ruski teritorij pa čak i taktičkim povlačenjima ruske vojske u regijama Harkova i Hersona, Bankova ulica nije bila meta ruskih projektila, a da ne spominjemo one s nuklearnim bojnim glavama.


Komentar: Možda zato što je moguće da se Zelenski ne nalazi u Bankovoj ulici.


Masovni napadi ruskih raketa i bespilotnih letjelica na ukrajinsku energetsku infrastrukturu se nastavljaju. Ukrajina potvrđuje da je energetski sustav zemlje oštećen za više od 40%. No niti jedan ruski projektil nije pogodio ukrajinska nuklearna postrojenja, niti je oštetio hidroelektrane ili druge objekte koji bi Ukrajini mogli zaprijetiti bilo kakvom katastrofom, pa tako i nuklearnom.

Grad Energodar i nuklearna elektrana Zaporožje gotovo su bez borbe došli pod kontrolu ruske vojske. Prilikom preuzimanja kontrole nad nuklearnim objektom, upravne zgrade pretrpjele su manja oštećenja, niti jedna granata nije pogodila jedinice nuklearne elektrane. Sigurnosni sustavi postaje nisu bili ugroženi i nije bilo ispuštanja radioaktivnih materijala.

Moskva je organizirala posjet misije IAEA u nuklearnu elektranu. Ruska vojska osigurala je sigurnost zaposlenika međunarodne organizacije, kao i osoblja elektrane, unatoč pokušajima Kijeva da ih ometa u radu

Danas su predsjednik Vladimir Putin, ruski vojni i politički odjeli u bliskom kontaktu s predstavnicima IAEA-e, uključujući šefa organizacije Rafaela Grossija. Moskva je 24. listopada potvrdila zajednički rad na stvaranju sigurnosne zone oko nuklearne elektrane Zaporožje. Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov rekao je da se razgovara o parametrima sigurnosne zone, te da je Moskva spremna uskladiti ih s IAEA-om.

Kijevski režim ima motiv za korištenje "prljave bombe", kao i znanstveni, tehnički i proizvodni potencijal za njezino stvaranje. Kao rezultat takve provokacije Ukrajina očekuje zastrašivanje lokalnog stanovništva, povećanje protoka izbjeglica i prikazivanje Ruske Federacije kao nuklearnog terorista.

Operacija Bijelih kaciga u Siriji dokaz je da i kijevski pokrovitelji imaju iskustva u provođenju informativnih operacija visokog profila kako bi dobili carte-blanche za vojne operacije koje krše međunarodne zakone.

Nuklearna provokacija Kijeva i njegovih NATO partnera mogla bi imati puno teže posljedice. Detonacija radiološke eksplozivne naprave neizbježno će dovesti do radioaktivne kontaminacije područja do nekoliko tisuća četvornih metara. Korištenje prljave bombe može dovesti do otvorene intervencije NATO-a u sukobu u Ukrajini i izbijanja Trećeg svjetskog rata, koji ima sve izglede da trenutno eskalira u nuklearni sukob.

sott