Dok su Vrdoljakovi ispijali šampanjac, nisu ih uznemiravali povici »Gdje su pare?« kojima su šatoraški prvoborci prekidali skup u dvorani »Müller« onih koji nemaju ni za kavu. Još će manje imati nakon političke potjernice i udara Državne revizije na HAVC koji je u Hribarovom mandatu za film o Gotovini velikodušno odobrio 4,2 milijuna kuna. Nije škrtario niti HRT koji je bez javnog natječaja još za v.d. mandata Siniše Kovačića izbrojio 9,6 milijuna


Kad je na Velebitu pukla prva klapa filma »General« Antuna Vrdoljaka, u zagrebačkom kinu »Europa« preostalih šestotinjak hrvatskih filmaša poručilo je urbi et orbi: »Puk'o nam je film«.

Dok su Vrdoljakovi ispijali šampanjac, nisu ih uznemiravali povici »Gdje su pare?« kojima su šatoraški prvoborci prekidali skup u dvorani »Müller« onih koji nemaju ni za kavu. Još će manje imati nakon političke potjernice i udara Državne revizije na HAVC koji je u Hribarovom mandatu za film o Gotovini velikodušno odobrio 4,2 milijuna kuna. Nije škrtario niti HRT koji je bez javnog natječaja još za v.d. mandata Siniše Kovačića izbrojio 9,6 milijuna, ali jučer u svom javnom servisu nije imao potrebe progovoriti nešto više o javnom prosvjedu onih koji im inače nose pola programa.

Stoga je dvostruko tužno bilo gledati pucanje filma ljudi koji nas inače zabavljaju, s kojima provodimo večeri u kinu ili kod kuće, koji su nam tako reći dio obitelji ili barem najdraže društvo. Glumci, režiseri, producenti, snimatelji i svi koji tu branšu čine kroz »Puk'o nam je film« pokušavaju iskazati svoje nezadovoljstvo i protest zbog udara na Hrvatski audiovizualni centar putem kojega su uspjeli realizirati svoju kreativnost i u međunarodno nagrađena djela kapitalizirati svoje projekte.

Tužno je, dakako, što se, umjesto da stvaraju i snimaju, filmski djelatnici moraju politički organizirati ne bi li u posljednji čas spriječili razbijanje institucije koja im je omogućila da njihovo stvaralaštvo dopre do publike. No još je tužnije što i sada, kada im je voda došla do grla, i kada mašinerija koja je samljela Hrvoja Hribara nesmiljeno drobi samu srž HAVC-a, filmaši vjeruju kako je do toga došlo greškom, zbog neinformiranosti vladajućih, te traže da ih hitno primi premijer Andrej Plenković kako bi se »konačno precizno informirao o aktualnom stanju u hrvatskoj kinematografiji«!

Teško da su oni kojima je sada pukao film toliko naivni ili neobaviješteni pa ne znaju da su upravo oni koji ih na njihovom skupu provociraju »Gdje su pare?« dok ih Vrdoljak mirno troši, prije dvije godine pogromaški pokušali soriti jedno kazalište sotonizirajući ga i proglasivši neprijateljskim i antihrvatskim, baš kao i njegovog intendanta Olivera Frljića. Malobrojni su tada branili pravo na slobodu mišljenja, govora, umjetničkog i svakog drugog izražavanja dok je policija pred linčem evakuirala posjetitelje »Zajca«, a Frljiću, javno označenoj meti, provaljivano u stanove.

Jedan od njih, kome je doduše već odavno pukao film, Viktor Ivančić, filmašima koji vjeruju kako će se projekcija nastaviti čim ih primi Plenković, tu je zabludu razobličio u tekstu »Karamarko s happy endom« definirajući razliku između dvojice antipoda: »Za razliku od Karamarka, Plenković ne nosi U na čelu, već u načelu«.

novilist