Prije desetak dana Boris Pavelić, poznati zagrebački istraživač-novinar usudio se vezano za brodsko zagađenje zraka ponovo sve staviti na papir i ukazati na neke nebuloze!!! A nebuloza je u ovih 10-11 godini rada i nerada Rafinerije nafte bilo na pretek. Ali ima još i sada. Članak je objavljen i na Periskopu:

"Lakše se diše - Zrak više ne zaudara, ali Brođani su i dalje nepovjerljivi: Crodux najavljuje da će rafineriju plinoficirati do svibnja" - pisao je Pavelić u naslovu članka i nastavio je:

"Nepovjerenje može biti uzrokovano i time što javnost malo zna o nerazjašnjenim zbivanjima oko rafinerije, kao i o tome kako napreduje plinofikacija, pa je mnogo spekulacija i nagađanja...

...Rafinerija nafte u Bosanskom Brodu (RNB) trebala bi biti priključena na plin iz Hrvatske do svibnja sljedeće godine, što je … izjavio predsjednik uprave tvrtke Crodux Energetika Branko Radošević." .

Već je ovaj članak upozorio Brođane da ne smiju se uljuljkati, Rafinerija će se kad tad ponovo proraditi! Sve ovo, tako i povoljnije i čišće stanje zraka je (samo) rezultat određenih okolnosti, zvana "eksplozija u pogonu IV"! Riječ je o prošlogodišnjoj havariji postrojenja za krekiranje u Rafineriji Brod.

A onda prije nekih pet-šest dana na portalu energetika-net je objavljeno: "Crodux kupio produktovod kod Bosanskog Broda". Pitanje je, je li naslov u potpunosti točan, no vrlo brzo smo shvatili o čemu se tu radi: “o kupoprodaji produktovoda Opatovac - Bosanski Brod od plinskog čvora (PČ) Slobodnica do granice Hrvatske i BiH.”. S tim da je ono što je važno, nastavio se u članku:

"Potpisnici Ugovora bili su Ivica Arar, predsjednik Uprave Plinacra i Branko Radošević, direktor Crodux energetike. Pored predstavnika Plinacra i Croduxa, ... potpisivanju je nazočio i generalni direktor Rafinerije Brod Anatoliy Karalyus."( http://www.energetika-net.com/vijesti/energetsko-gospodarstvo/crodux-kupio-produktovod-kod-bosanskog-broda-29408?utm_source).

Tako s ovom informacijom valjda je ‘skinut’ znak pitanja o daljnjem (ne)radu Rafinerije.

Pa sada vrijedi ponovo provjeriti kako Brođani trenutačno ‘stoje’ sa onečišćenim zrakom? Sada i obzirom na prije, kada je Rafinerija intenzivno radila!

Ono što se vidi uspoređujući podatke iz mjeseca listopada s mjerenjem iz prošlih godina, da su podaci iz ovogodišnjih mjerenja zaista pokazuju poboljšanje stanja. Naročito ako je riječ o koncentraciji lebdećih čestica. A da sumporovodik ponovo i ne spomenimo jer zaista “zrak više ne zaudara”!

Ove godine (u tih skoro mjesec dana) srednja vrijednost koncentracije lebdećih čestica PM2.5 (prosjek od tih skoro mjesec dana) na mjernoj postaji Jelas iznosila 16 µg/m3, dok je prošle godine i 2017. god. prosjek u istom intervalu iznosio 26 µg/m3, a 2016.god. 28,5 µg/m3!

Iznimno je važno primijetiti da u to vrijeme dnevni prosjek koncentracije lebdećih čestica PM2.5 samo je 5 puta (to u intervalu od 23.-27.10.) bio iznad 25 µg/m3, a najveći dnevni prosjek iznosio je (samo) 30,3 µg/m3! Dok je 2018. i 2016. god. najveći dnevni prosjek iznosio 52 odnosno 59,8 µg/m3. Također i broj dana 2018. i 2016. godine kada je dnevni prosjek koncentracije lebdećih čestica PM2.5 bio iznad 25 µg/m3 je bio puno veći i to 12 odnosno 19!

Slično bi bilo da smo analizu radili na mjernoj postaji kod Stadiona gdje se mjeri koncentracija lebdećih čestica PM10. Zato puno pametnije bi bilo, usporediti podatke s mjerenjima na postajama u Osijeku i na Kopačkom ritu.

U tih skoro mjesec dana srednja vrijednost koncentracije lebdećih čestica PM10 (prosjek od tih skoro mjesec dana) na mjernoj postaji kod Stadiona iznosila 26 µg/m3, dok je u Osijeku prosjek iznosio 41 µg/m3, a na Kopačkom ritu 28,6 µg/m3!

Važno je primijetiti da u to vrijeme na mjernoj postaji kod Stadiona i dnevni prosjek koncentracije lebdećih čestica PM10 samo je 5 puta (i to u intervalu od 23.-27.10.) bio iznad 50 µg/m3, a najveći dnevni prosjek bio je (samo) 56 µg/m3! Dok je u Osijeku i na Kopačkom ritu najveći dnevni prosjek iznosio 99 µg/m3!

A sve ovo vrlo lijepo je registrirano na grafikonima (s mjerne postaje SB1 i OS1) rađeni iz aplikacije praćenja onečišćenja Europske agencije zaštite okoliša (https://www.eea.europa.eu/themes/air/air-quality-index )!

Sve je vrlo očigledno i skoro je svima jasno. Zrak je puno - puno čiščiji nego za vrijeme kada je Rafinerija bila u pogonu.

No Rafinerija nije jedini zagađivač. Razlogom smo sumnjičavi i prema gradskom odlagalištu smeća, te na rad u nekim pogonima unutar ograde grupacije “Đuro Đaković”, premda sa obje lokacije u posljednje vrijeme stižu vijesti o poboljšanjima. Tako gradsko smetlište se sanira i manje zaudara. Dalje je veliko pitanje zagađuje li ljevaona ĐĐ ili ljevaona aluminijskih odljevaka u tvrtki SJI. No, posljednje informacije govore da je francuska tvrtka, vlasnica ljevaone aluminijskih odljevaka sanirala pogon i poboljšala ekološke uvjete rada.Tu su još kao mogući zagađivači: asfaltna baza, promet, prvenstveno na graničnom prijelazu prema BiH...

Najgore u cijeloj priči da su u ovih 10-11 godina od Brođana svi tajili istinu. Svi su pričali bajke o gradskom i prekograničnom prometu, o loženju na drva u malim (obiteljskim) ložištima i sl.. A u Rafineriji je ‘popaljeno’ godišnje i do 100 – 150.000 tona otpadnog mazuta! Ponavljam:  otpadnog mazuta! No sada, valjda se vidi razlika, kada Rafinerija ne radi obzirom na prethodne godine, kada je ona intenzivno radila!!!