Inflacija medija u Brodu zbilja je jedinstven fenomen vrijedan pažnje. Kada jedan grad od sedamdeset i kusur tisuća stanovnika ima internet portala poput Zagreba uz dvije tiskovine, dva radija i televiziju za zapitati se imaju li uopće ovi projekti logističko-komercijalnu svrhu? Kako je došlo vrijeme 'male bare s puno krokodila' odlučio sam analizirati trenutnu medijsku sliku na internetu i usporediti ga s našim portalom, ali ne iz pozicije nekog gundžala, vječite moralne vertikale ili kompetentne osobe, već onako – zdravo seljački, iako sam iz centra grada (btw, krkanluk se dobije rođenjem, a ja svoj nastojim pomno očuvati i gajiti, kako u metropoli, tako i na mračnim šankovima opskurnih lokala u Brodovštini).


Brod Portal – Tko će koga, ako ne svoj svoga? Urednik nam je 'stari lisac' Boris Gajdukov, a novinari su sve odreda 'mladi lavovi'. Jedan drugi brodski portal nas je s lošom ironijom u maniri voditelja Oskara pokušao prozvati 'brodskim informativnim gigantom' s 'impresivnim impressumom'. To im je sudeći po komentarima koji su nas ismijali i uspjelo, a ja sam se osobno našao jadan povrijeđen jer sam inače koordinirao i selektirao tim u nastanku. Srećom, pa imam sve više iskustva iz zagrebačkih redakcija te sam s vremenom vidio da su 'nestručni' novinari zapravo jedino svijetlo na kraju medijskog tunela. Pod 'nestručnim' smatram one bez novinarskog faksa (s kojeg nažalost sve vrijedno pokupe perfidne korporacije i njihov aktivni PR sektor, dok ostali pišu agencijske vijesti – za istraživačko novinarstvo nitko nema muda ili ništa ne rade) ili bez iskustva – takvi neće uzeti od niti kune za neki skriveni marketing, biti u osobnim sukobima putem vijesti ili pisati za bogomdane medijske magnate koji drmaju tiskom i ispijaju šampanjce sa zatvorenim premijerima, te s istima izmišljaju intervjue. Dakle, imamo ekipu za poželjeti – željnu rada, nekorumpiranu, stranački i politički neobojanu (bez obzira na već dosadne komentare kako smo HDZ-ovski, ja mogu govoriti u svoje ime, pa ga proguglajte uz imena pojedinih dužnosnika te stranke – mislim da je rijetko tko u Brodu napisao toliko 'opasnih' tekstova protiv stranačja i lokalnih šerifa, policije i svih ostalih instanci državne mašinerije). Svaki dan će za nas biti dan za korak više, makar se u putu spoticali, padali ili gubili zube – a kome se sadržaj ili netko od nas osobno ne sviđa, izbora hvala bogu ima. Selekcija inače nije bila lagana jer smo namjerno izbjegli visok proračun, nesamoodrživi projekt i bilo kakvu financijsku ovisnost o gradu ili županiji – naravno, kasnije nitko neće imati ništa protiv zajedničkog sudjelovanja u eventualnom kolaču s drugim portalima. Vjerojatno imamo najveće početne probleme s uigravanjem, ali smatram da kroz naredne godine imamo i najveći potencijal razvitka u 'urbani portal za sve tipove publike', što bi recimo bila nekakva moja želja.

SB Plus – Top portal kada se priča o čitanosti, kolumnama i dizajnu. 'One man army' je uvijek najbolji kada se priča o hrvatskim prilikama u kojima 'posao uvijek moraš odraditi sam ako želiš da valja'. Puno komentatora nas je bespotrebno uspoređivalo s najjačim portalom, iako nam je to zapravo i neka vrsta pohvale. Osobno se ne bih složio s idejama da smo mi 'HDZ', a SB Plus primjer objektivnosti, no mislim da će u tom smjeru sami čitatelji trebati istraživati po broju dostupnih PR i 'PR' članaka. Upravljačka struktura mi osobno nije previše poznata, izuzev više-manje poznatih naklapanja, a entuzijazam se ne može poreći. Zanimljiv mi je fenomen da veći broj čitatelja tekstove cijeni isključivo po 'novinarskoj struci', a gledamo državu u kojoj su doktori svoje struke uništili čitave djelatnosti za naredna desetljeća? Ukoliko na SB Plusu nema dipl. novinara, onda je to veliki plus i korak naprijed u moru predrasuda koje guše moraliste diljem Lijepe naše, a svi se zapravo busaju u prsa velike stručnosti – vjerojatno bi svi političari morali završiti politologiju? No, pustimo sad to – na red moraju doći i kritike. Vidljivo je da je u velikom broju tekstova isti autor uz dosta vlastitih misli koje (pre)očigledno vode u jednom smjeru. Također, evidentan je nedostatak istraživačkog novinarstva i zapravo se ne sjećamo kada je iznesen 'prljavi veš' zbog kojeg je neki visoki brodski ili županijski dužnosnik završio u 'prdekani' – a teško je vjerovati da su u Brodu svi političari dobri, vjerojatnije je da je riječ o 'ne bum se štel mešat'. No, tako što će kod nas teško ikada zaživjeti jer svi rade kroz interese – bilo trenutne, bilo neke dalekosežne i buduće u koje su uključeni ti isti političari. Autor teksta o našem otvaranju možda nas je namjerno podcijenio, a mi si nećemo priuštiti takav luksuz jer cijenimo svoje kolege – jednog dana bismo željeli biti na razini čitanosti ovog portala, a naš stil će ipak definitivno biti naš.

SB Online – Kako sam danas došavši na stranicu ovog portala naišao na 'uskoro u novom ruhu' oznaku, tako sam se ponadao da će barem dizajn napokon biti 'prva liga'. Inače nisam fan 'pljuvanja' svojih kolega, ali sam iskreno zaprepašten naslovima, pojedinim vijestima i stavovima na ovom portalu. Ovakav stil novinarstva mogu usporediti s onim srpskog 'Kurira' – totalno neprovjerene vijesti, bez dokaza, potpisa autora i s 'neimenovanim izvorima', što danas sve više prakticira i Jutarnji list. Zlobnici bi rekli da je stil sasvim očekivan s obzirom na novopečenu vlasničku strukturu, a s time se teško ne složiti. Agresivno i paušalno novinarstvo zna biti vrlo opasan alat za one o kojima se piše, ali isto tako može biti i beskrajan poligon za tužbe. Srećom pa u Brodu ne radi pravni alat, u Zagrebu bi urednik već odavna bio na sudu s desetak parnica. Bilo kakav dodatni komentar teško je dati s obzirom da nisam upoznat s novinarskom strukturom, no članci su prečesto za svaku osudu.

eBrod – Svakako prvak kada se priča o simpatičnosti, pravovremenosti i ekskluzivnim informacijama. Mladi portal se pokazao kao prava stvar, financijski sigurno nije previše zahtjevan i može štošta unaprijediti u pluralizmu. Moram pohvaliti Krešimira Galića jer je umjesto za Brod klasičnog 'pljuvanja' po 'konkurenciji' odlučio slijediti ispravan put – suradnju i logističku podršku, jer za to i služe kolege. Vijesti su britke i jasne, a vjerojatno će biti onih koji će prigovoriti zbog manjka 'Huffington Post' novinarstva i vlastitih komentara iskusnih analitičara u člancima, no svakako to nije niti bila izdavačka ideja portala. Vidljiva je ideja vodilja što je bitan nedostatak kod većine medija. Kao još jedan meni veliki minus moram izdvojiti logotip, koji nije problem doraditi, a ima puno prostora za pomak. Možda bi i koja vijest više dnevno potpomogla efekt, ali bi za to trebalo i više novinara – pa je ovakav tempo sasvim zadovoljavajući.

Brodski Vjesnik – Pravo je pitanje hoće li ovaj novi medij biti u potpunosti baziran na tiskano izdanje poput Posavske Hrvatske ili će se posvetiti i web izdanju. Pet iskusnih novinara je definitivno vrlo hrabar početak i bit će interesantno promatrati komercijalni aspekt svega ili 'pravu' pozadinu – jer je ovakav financijski startni 'vjetar u leđa' zbilja veliki zalogaj čak i za zagrebačku zbilju u kojoj se nalazim. Kada zbrojimo sve novinare u Brodu dosegnemo brojku od cca 20-tak vrijednih ljudi što je jedna stvarno fascinantna brojka, a ne sumnjam kako ih isto toliko ima i van Broda. Ukoliko je vlasnik nove tiskovine 'nabrijan', treba se paziti oko 'transfera kadra', netipičnih za praksu (jer to svi izbjegavaju, a novinari odbijaju) – no kada je naš grad u pitanju, povišica radi čuda. Otvaranje ovog tjednika je hrabra ideja za svaku pohvalu!

SB Periskop – Nešto drugačiji portal od 'ostale ekipe'. Više kulture, kritike i ozbiljnog novinarstva vidljivo je u gotovo svakom tekstu, ali vjerujem kako takav sadržaj ipak ne privlači 'mainstream' publiku željnu niskih političkih strasti, smiješnih afera ili sporta za kladionice. O žutilu mi je teško pričati, pošto Brod nikada nije poznavao 'nightlife' kao rubriku i poznate starlete po medijima pa nepisanje o tome nije niti pozitivno niti negativno. Moj savjet bi bio usmjerenje ka magazinskoj formi, bez svakodnevnih vijesti koje ni nemaju pravu relevantnost za ovakav portal.

SB Dalje – Podstranica nekada iznimno jakog portala Dalje. Što se vijesti tiče, znaju biti brži od drugih brodskih portala i tu im se treba odati priznanje. Kvaliteta im možda nije na najvišem nivou što također nije minus već ohrabrenje da bi s vremenom mogli napredovati uz pojačanja u određenim rubrikama. Lijepo je kada nacionalni portal ima brodsku podrubriku i to je vjerojatno i najveća prednost ovog portala nad ostalima – lokalpatriotizam je uvijek za pohvalu!

Grad Brod.info – Posve nepoznat portal dok nisam pogledao po Googleu. Zanimljivo, ali poznajem dio kadra iz impressuma. Nejasna je nit vodilja novinara jer je čudno da su vijesti jasno nacionalne dok je domena posve lokalnog štiha. Ukoliko je u pitanju već spomenuti lokalpatriotizam i reklama grada – svaka čast, ukoliko je u pitanju bilo što drugo, riječ je o svojevrsnom promašaju. Kako su novinari mladi, samim time podržavam svaku ideju, samo da je riječ o novim 'bebama u inkubatoru'.

Nekakav zaključak ću ostaviti za neku drugu priliku, vrijeme će ga pokazati. Kako osobno ne radim u Brodu već na portalu Dnevno, teško mi je pričati o situacijama na terenu, borbi za čitanost i suvremenost (iako bih tu možda mogao nešto i reći s obzirom da mi je dobar dio moje nove knjige baziran na teoriji modernog novinarstva), te popularnosti određenog medija. Moram dodati kako tzv. 'pravila struke' više ne vrijede ni 'pišljivog boba' ako niste konkurentni s čitanošću – inače bi hrvatski medijski prostor bio slobodan najgoreg žutila s bombastičnim naslovima-navlakušama (tipa 'pogledajte joj gaćice' ili 'vidite tko je zabio gol'), stranački obojenog spisateljstva (više nema 'desno' ili 'lijevo', već je u igri drukanje za vladajuće stranke) i glasnog i jednosmjernog navijanja za neku društvenu problematiku. Zato, čitanost u ruke – jer će na kraju jedino to biti i ocjena, uz stvaranje novih kadrova koji će jednog dana oblikovati novinarsku zbilju u Hrvata živeći u mašini poput metropole ili nekog stranog dopisništva.

 

Izvor: BrodPortal