U našem narodnom žargonu mogli bi se složiti da su ‘šupci’ i ‘slavni’ dijametralno suprotno posložene kategorije. Evo i zašto.Termin ‘celebrity’ izmišljen je na zapadu. Kod nas se taj termin prevodi obično s ‘poznati’ ili ‘slavni’. No između ‘poznati’ i ‘slavni’ postoji velika distinkcija, jer jedne ‘znamo’, a druge slavimo. Priznat ćete nije isto. Ove koje slavimo, slavimo ih iz određenih razloga, ponajviše zbog toga što se, kolokvijalno kazano, svako malo dokažu i kao ‘obični ljudi’ pored svoje veličine, jer znaju kad treba pomoći, kad osuditi loše i stati na stranu dobrog i pozitivnog. Vjerovali ili ne, to je težak, angažiran i što je najvažnije kontinuirani posao.To je potpuno oprečno od onog, kod nas iskrivljenog ‘take the money and run’ mišljenja. Netko će reći da takvo ponašanje često služi za tzv. ‘bildanje’ lijepe slike o sebi (no tko to ne bi htio u vlastitoj situaciji?), ali ono najvažnije je da to košta i to košta puno. Dakle, u jednoj situaciji je to ‘uzmi novac’, ali u drugoj je ‘daj novac’, ali ne za vlastite gušteve. To čini razliku. Je li celebrity po definiciji i bogata osoba? Može se reći ‘da’ i ‘ne nužno’. Tu veliku igru ima ono što zovemo odnos prema radu i empatija prema drugima unutar i izvan tog rada. Validiranje toga u javnosti obično je dugačak put, no u izvanrednim situacijama kao što je ova pandemija koronavirusa sve dosadašnje se poništava i postavlja na istu startnu ravan, tj. crtu.

Je li netko dosad bio celebrity potpuno je nebitno, jer eto nove prilike, novog prijemnog ispita za dokazati taj status. Koliko to košta? Tu je svatko prepušten vlastitoj procjeni u licitaciji koliko će se odreći svog imetka, a je li vrijedno spomena procijenit će komisija koja se zove javnost. Ako se dosad niste zapitali: „Okej, a gdje su tu oni što ih volimo ‘poznatima’ zvati?“, evo i odgovora: „Ti i takvi koje ‘znamo’ po nečemu imaju priliku ‘kupiti ulaznicu’ među one koje slavimo, bilo radom i zalaganjem za opću dobrobit ili određenom sumom. No, ako svoju ‘poznatost’ iskoriste kako bi se svrstali na stranu žrtava i time još omogućili sebi neku, makar i minimalnu, korist, onda ih treba svrstati u red ‘šupaka’, pardon ‘poznatih šupaka’.“

U našem narodnom žargonu mogli bi se složiti da su ‘šupci’ i ‘slavni’ dijametralno suprotno posložene kategorije. Šupak je uvijek isključivo ‘take the money and run’ lik, koliko god ima uvijek će zapomagati da ima premalo, neće bacit kovanicu ni prosjaku, ni uličnom sviraču, uz to će se često ponašati kao žrtva koja će izmišljati imaginarne neprijatelje koji su se baš na nju ‘šupak-žrtvu’ namjerili. Takvi obično ne cijene ni tuđi rad, pa će se tako i ponašati prema njemu kad ga kojim slučajem moraju platiti. No ono što šupak drži najvažnijim je ugled i status u koji se ne smije dirnuti, posebno ako postoji cijeli pravni sistem, primjerice hrvatski, koji javno prozvanom šupku u mediju može priskrbiti 50.000 kuna za duševne boli za koje se izboksa na sudu preko skupog odvjetnika (jer šupak uvijek ima para za skupog odvjetnika).

Okej, netko će reći da smo mi malo i siromašno društvo (tamo negdje na dnu BDP ljestvice EU-a). Mogao bih se i složiti s tim, no muči me diskrepancija izuzetno velikog postotka kršćanskih vjernika spram količine šupaka koji se ponašaju poput pagana koji kao da svetu knjigu nisu ni otvorili, da ne govorim o učenju ‘ljubi bližnjeg svog’. Kad se tome pridoda i uistinu impresivan broj onih dosad poslovno uspješnih ‘poznatih’ koji su tendirali na titulu ovdašnjih celebrityja, a u ovoj pandemijskoj krizi skrušeno izigravajući žrtve se krenuli od državnih institucije ogrebat za hrvatski minimalac od 3.250 kuna, mogu samo zaključiti da nam je društvo prepuno poznatih šupaka.

Umjesto da daju primjer, odreknu se dijela svojih zarada i ušteđevina, da pokažu da vjeruju u ljude o kojima ovise, oni kurvinski potežu neke veze i vezice i ‘instaliraju’ sebe na liste pomoći. Zaslužuji li takvi da ih se ikad, ali ikad, nakon svega ovog titulira ‘slavnima’? Što to konkretno treba slaviti kod njih? Njihovu ljudskost? Empatiju? Vjeru?

Izlaze ovih dana upravo te liste ‘socijalne pomoći u doba korone’, a na njima hrpa tih naših ‘poznatih’ otprije, tih sisača minutaža u eterima, obilato plaćenih ‘seoskih celebrityja’, ‘simpatičnih lica’ i ostalih jebivjetara za koje ispada da nemaju ni dvije kune u džepu da ih kojim slučajem okreneš naglavce i protreseš.

Zbog zakona o kleveti i duševnim bolima u ovoj zemlji neću nikoga od njih imenovati (a prošao sam od A do Ž kroz sve te javno dostupne spiskove) iako zaslužuju da budu imenovani. Na koncu ni ovaj portal,kojeg na natječajima za medije već cijelo desetljeće odjebava svako povjerenstvo i komisija za dodjelu sredstava za rad, nema želju i namjeru svakom eventualno poimence prozvanom šupku udijeliti dodatnih 50.000 kuna. Tako da je možda bolje ovako da svatko tko pročita ovaj tekst zna o kojim šupcima je riječ, računajući i njih same, ali da ‘pomoći’ od nas neće dobiti. Na koncu ovo je medij koji se bavi istinskim kreativcima na ovim prostorima, a takvi su oduvijek u lošem položaju, pa mogu reći da od ‘naše klijentele’ na tim listama nema nikog tko je istinski domaći celebrity, a da je pokleknuo i tražio 3.250 kuna. Ne vidjeh na njima primjerice ni Gorana Bareta ni Darka Rundeka. Nije isključeno da i oni sami jedu mrvice, ali su bar svjesni svog utjecaja. I u to ime im treba uputiti jedno veliko: „Hvala!“.

S druge strane, kako ova kriza utječe na ponašanje celebrityja tamo od kud su i potekli, nabolje pokazuje ova lista skupljena iz raznih stranih izvora. Ne usuđujem se izjasniti da je točna jer neki celebrityji i dalje konstantno pomažu ljudima i institucijama na razne načine, neki poput Rihanne su donirali 3-4 puta, kao što zasigurno ima i puno onih čije humanitarne aktivnosti nisu toliko medijski popraćene, pa se može reći da je ovo samo jedan dio onoga što se događa i kako stvari trebaju biti posložene u glavama onima koji su zaslužili titulu celebrityja u ova delikatna vremena (ljudi iz svijeta sporta su izuzeti s liste jer to nije domena ovog portala).

Dakle, tijekom pandemije koronavirusa u svrhu pomoći i oporavka raznim institucijama i udrugama donirali su:

Jack Dorsey ( vlasnik Twittera) – 1.000.000.000 dolara
Oprah Winfrey (TV voditeljica) – 11.000.000 dolara
Leonardo DiCaprio (glumac)– 12.000.000 dolara
U2 (rock grupa) – 10.000.000 eura
Lady Gaga (pjevačica) – 20% dobiti od njene beauty linije HAUS (pored 50.000.000 dolara skupljenih koncertnom online akcijom ‘Together: We Stay At Home)
Dolly Parton (pjevačica) – 1.000.000 dolara
Elton John (pjevač)– 1.000.000 dolara organizacijama za borbu protiv HIV-a, da ne budu zaboravljenje tijekom COVID-19 pandemije
Kyle Jenner (medijska ličnost) – 1.000.000 dolara
Blake Lively and Ryan Reynolds (glumci) – 1.000.000 dolara
Arnold Schwarzenegger(glumac) – 1.000.000 dolara
Rihannna (pjevačica) – 10.200.000 dolara
Beyonce (pjevačica)– 6.000.000 dolara
Jay-Z (glazbenik)– 1.000.000 dolara
George i Amal Clooney (glumci) – 1.550.000 dolara
Pink (pjevačica) – 1.000.000 dolara
Angelina Jolie (glumica) – 1.000.000 dolara
Gwyneth Paltrow (glumica)– 100.000 dolara
James McAvoy (glumac) – 275.000 funti
Justin Bieber (pjevač)– 23.500 funti
Kristen Bell (glumica) 150.000 dolara
Louis C.K. (osramoćeni komičar) – 30.000 dolara
Fall Out Boy (rock grupa) – 100.000 dolara
Cardi B (pjevačica) -. Opskrbila lokalne bolnice ogromnom količinom hrane i napitaka
The Ralph Lauren koprorativna fondacija – 10.000.000 dolara
Donatella Versace (modna dizajnerica) – 200.000 eura

ravnododna