Zar je moguće da ste dr. Franji Tuđmanu, čovjeku koji je zadužio hrvatski narod kao nitko drugi u hrvatskoj povijesti, samo zbog toga što je umro uskratili osobno osiguranje dok boravi na otvorenom prostoru?Poštovani predsjedniče Vlade, gospodine Plenkoviću,

Kao udovica prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana sa zaprepaštenošću i nevjericom sam primila vijest o novome u nizu barbarskih napada na spomenike koje je hrvatski narod podigao mome pokojnom mužu. Nakon što je onaj mladi divljak zadojen jugokomunističkom propagandom iscrtao srp i čekić na postolju spomenika dr. Franji Tuđmanu u Zagrebu (rad ak. kip. K. Kovačića), prije neki dan je na brutalan način oskvrnut i spomenik u Splitu (rad ak. kip. Z. Jurića i B. Silađina), koji je dosad odolijevao vandalskim napadima. Suze su mi potekle kada sam na fotografijama ugledala u crveno ofarbane oči moga pokojnog supruga! Prvi hrvatski predsjednik nije imao tako zakrvavljen pogled ni kada je u zatvorskoj ćeliji, shrvan hunjavicom, umotan u dekicu, robijao za Domovinu!

Gospodine Plenkoviću, uvjeravam Vas da ogorčenost kakvu osjećam dijele svi članovi obitelji Tuđman, kao i najbliži prijatelji. Pitaju se zašto baš u mandatu Vlade kojom Vi rukovodite dolazi do eskalacije ove vrste gnjusnosti? Kakva je to Vlada koja nije u stanju zaštititi spomenike tvorcu hrvatske države? I što je sljedeće? Hoće li pobješnjeli vandali jugokomunističke provenijencije uskoro bagerima jurišati na nezaštićene statue hrvatskoga velikana?

Ne mogu se oteti sumnji, gospodine Plenkoviću, da je Vaš indolentan odnos prema sigurnosti spomenika mojemu pokojnom suprugu posljedica ‘detuđmanizacije’ kakva se može zapaziti i u nekim drugim aspektima politike aktualne Vlade. U svakom slučaju, upozoravam Vas kako je zajednički stav obitelji Tuđman da ubuduće ovu sramotu neće trpjeti. Ne poduzmete li u najskorijem roku odgovarajuće zaštitne mjere, mi ćemo, u skladu sa svojim zakonskim ovlastima, pokrenuti inicijativu da se spomenici prvome hrvatskom predsjedniku, naročito onaj splitski, uklone sa sigurnosno rizičnih površina.

S osobitim štovanjem,

Ankica Tuđman


x x x


Poštovana gospođo Tuđman,

U potpunosti razumijem Vašu ozlojeđenost i uvjeravam Vas da je i osobno dijelim. Također Vas želim uvjeriti kako serija bezočnih napada na memorijalna obilježja dr. Franji Tuđmanu nije posljedica djelovanja ove Vlade. Štoviše, drske atake na spomenike najvećem sinu našeg naroda doživljavam kao izravne napade na Vladu, jer ona u svim segmentima svoga rada ostaje vjerna idealima, vizijama i mudroj državotvornoj politici dr. Franje Tuđmana.

Stoga držim da nema potrebe za radikalnim rješenjima. Što se tiče incidenta u Splitu, min. unut. poslova g. Božinović mi je osobno zajamčio kako će zasad nepoznati počinitelji uskoro biti uhićeni, izvedeni pred sud i osuđeni na dugogodišnje robije. Također je odlučeno da se spomenik Vašem suprugu na Rivi stavi pod cjelodnevnu policijsku zaštitu, a nadzorna kamera smještena na obližnjem kandelabru zamijeni novom, ispravnom, jer su ovu dosadašnju očito onesposobili kiša, bura ili neprijatelji hrvatske države.

Budite sigurni, gospođo Tuđman, kako će ova Vlada dati sve od sebe da ni jednoj skulpturi dr. Franje Tuđmana ubuduće ne pofali ni dlaka s glave.

S naročitim štovanjem,

Andrej Plenković


x x x


Poštovani g. Plenkoviću,

Što Vam to znači da će se splitski spomenik mojem pokojnom suprugu staviti pod cjelodnevnu policijsku zaštitu? Pa gdje je ta policijska zaštita dosad bila? Zar je moguće da ste dr. Franji Tuđmanu, čovjeku koji je zadužio hrvatski narod kao nitko drugi u hrvatskoj povijesti, samo zbog toga što je umro uskratili osobno osiguranje dok boravi na otvorenom prostoru? Ako je tome tako, ja sam istinski preneražena, gospodine Plenkoviću!

Za Vašu informaciju, morate znati da je čak i g. Milanović iz meni osobno mrskog SDP-a – za čijeg je premijerskog mandata spomeničko obilježje u Splitu i podignuto – preko min. unut. poslova g. Ostojića bio osigurao kvalitetnu policijsku zaštitu za moga pokojnog muža: uz spomenik su stalno stražarila tri naoružana redarstvenika, dva policijska vozila bila su danonoćno parkirana u neposrednoj blizini, s krova obližnje Biskupove palače teren su budno osmatrali pripadnici protuterorističke jedinice, a i nadzorna kamera je, dakako, bila u ispravnome stanju.

Ne mogu vjerovati, g. Plenkoviću, da je upravo HDZ-ova Vlada pod Vašim rukovođenjem dokinula te razumljive sigurnosne mjere i izložila dr. Franju Tuđmana nemilosti neprijatelja hrvatske države. Jer ono što Vi nazivate ‘incidentom’ je zastrašujući teroristički napad na temelje hrvatske opstojnosti!

U svakom slučaju, ponukana Vašim sramotnim odnosom prema ostavštini prvoga hrvatskog predsjednika, obitelj Tuđman odlučila je zatražiti premještanje splitskoga spomenika dr. Franji Tuđmanu na sigurnosno manje izazovnu lokaciju. Ne poznajem dovoljno Split, no neki znanci me upućuju na to kako bi najprikladnije rješenje bilo da se spomenik s Rive izmjesti u kvart pod nazivom Karepovac.

Sa štovanjem,

A. Tuđman


x x x


Poštovana gospođo Tuđman,

Ponavljam, nema razloga za radikalna rješenja i brzoplete odluke. Ako je i bilo propusta u osiguranju spomenika dr. Franji Tuđmanu, jamčim Vam da će ih ova Vlada u najbržem roku otkloniti. Osim toga, znanci su vas krivo informirali: Karepovac nije nikakva elitna četvrt, već splitsko gradsko smetlište.

Sa štovanjem,

A. Plenković


x x x


Poštovani g. Plenkoviću,

Nema razloga da mi docirate. Meni je dobro poznato da Karepovac nije elitna lokacija, nego gradsko smetlište, ali nisam ni ja Ankica Tuđman, nego kolumnist Novosti, pa se ipak dopisujem s Vama. To je dodatni razlog da se u ime obitelji Tuđman založim za neodložnu dislokaciju spomenika dr. F. T.

Sa štovanjem,

V. Ivančić


x x x


Poštovani g. Ivančiću,

Dobro, ako je to konačna i definitivna volja obitelji, spreman sam osobno pokrenuti inicijativu da se splitski spomenik dr. F. T. premjesti na Karepovac. No morate znati da to neću učiniti kao predsjednik Vlade, već kao savjesni građanin i kolumnist Novosti.

Sa štovanjem,

B. Dežulović


x x x


Poštovani g. Dežuloviću,

Teško mi je povjerovati da ste se srozali toliko nisko da se u svojim prethodnim dopisima lažno predstavljate kao premijer Plenković samo kako biste inicirali premještanje spomenika dr. F. T. sa splitske Rive na Karepovac. Ukoliko ste očekivali da i mene možete uvući u tu prljavu rabotu, niste se prevarili.

Sa štovanjem,

V. Ivančić


x x x


Slušaj me, babo jedna, umjesto što farbaš čitatelje da ćemo brončanog klipana od tonu i pol premještati na Karepovac, bolje bi ti bilo da farbaš spomenik. Ja sam već obradio lijevo oko.

B. D.


x x x


U redu, ja ću desno.

V. I.