Napomena: U cijelosti objavljujemo mail radnika Brođanina s pitanjima koje je preko SBPeriskopa uputio funkcionarima HUP-a. Podaci o autoru pisma poznati redakciji.


Dvadeset i prvog siječnja 2014. godine na svim vijestima i tv programima, članovi sindikata prozvani su kao neprijatelji Hrvatske. Udruga poslodavaca u kojoj neki njeni, članovi, poput Ivice Mudrinića, imaju mjesečne plaće za koje većina Hrvata radi dvije, tri, pa i više godina. Ne treba zaboraviti da je HT dugo bio monopolist i otpustio veliki broj radnika, te preostalima smanjio plaće . Ipak, moram priznati da se g. Mudrinić distancirao od te definicije sindikalaca kao neprijatelja HTV 3 25.1.2014.

Uz dužno poštovanje kao poslodavcima i poduzetnicima iz HUP-a, g. Branku Rogliću , g. Davoru Majetiću, g. Petru Loviću, ne mogu vjerovati da im je ZOR najveći prioritet.

Pa kad smo već kod toga, evo mojih pitanja njima:

-         Možete li mi reći u kojoj zemlji EU radnik ne dobiva plaću za rad u prethodnom mjesecu, i što se događa s takvim poslodavcem?

-         Možete li mi reći zašto pojedine tvrtke isplaćuju plaće u bonovima , a ne u novcu?

-         Možete li mi reći , ako je zakon toliko na strani radnika, zašto postoji velik broj tvrtki, koji su otpustili na tisuće radnika, u kojima se radnicima ne uplaćuju doprinosi i porezi?

-         Možete li mi reći zašto je toliko radnika na Zavodu za zapošljavanje i velika većina se zapošljava na određeno?

-         Možete li mi reći zašto neki rade na određeno već godinama u jednoj tvrtki, a mjenja im se samo papirnato mjesto rada kako ih se ne bi zaposlilo na neodređeno?

-         Možete li mi reći zašto žene ne smiju na porodiljno ili ostati u drugom stanju, ako žele raditi u pojedinim tvrtkama?

-         Možete li mi reći, kako je moguće da članovi vaše udruge imaju mjesečnu plaću preko 100 000,00 kuna  ( Mudrinić) , a dugo je tvrtka bila monopolist i otpustila velik broj radnika?

-         Možete li mi odgovoriti, zašto je od više od polovine nagrađenih menađera završilo u zatvoru?

Koliko je naših sugrađana ostalo bez posla, zbog kriminalnog ponašanja poslodavaca, neplaćanja računa između poduzeća, neplaćanja poreza, zbog otuđivanja onog što su naši sugrađani godinama stvarali?

Iako se slažem s vama da ni u sindikatima nije bajno i da  nisu svi sindikalisti  pošteni, molim vas, dobro razmislite prije nego optužite one koji rade za plaću od 2000,00 kuna , i ne znaju hoće li je uopće dobiti, kao neprijatelje ove zemlje.