Na početku već tradicionalno ponavljanje da nisam vojno lice, nemam takvo obrazovanje, te je stoga sve dolje napisano rezoniranje amatera, a nije stručno mišljenje, a pogotovo nije konačna istina. Ali općenito ne napadam ruske generale, ne dajem savjete Generalštabu, Kremlj mi ne podnosi izvještaje, ne skupljam „klikove“ i „lajkove“, jer od ovog nemam baš nikakve koristi. Sad je možda vrijeme za jednu novu analizu ukupne situacije u Ukrajini. Kao što se sami primijetili, na internetu je bezbroj snimki, od Kupjanska do Hersona, koji prikazuju napade ukrajinske vojke u kojima ne sudjeluje više od nekoliko tenkova, borbenih pješadijskih vozila i poneki kamion. I uvijek bivaju uništeni, kao što se uništavaju snage u pozadini, ali drugim metodama. Ovo na ovoj snimci je „ukrajinska pobjednička taktika i strategija“, koju nikada nisam razumio. Da sam u vojsci, odbio bi ići u takav napad, jer preko stepa ne samo da se ne može doći do ruskih položaja, već ih Rusi redovito puštaju da dođu do točke s koje nema ni povratka. Rijetki se izvuku, pa je u tom slučaju bolje odbiti zapovijed, pa dobivati od rodbine cigarete u zatvoru, nego cvijeće na grob.  

 

U smislu analize onoga što se događalo, nećemo ići predaleko. Kada su ruske trupe povučene iz pravca Harkova radi preraspodjele, logično je bilo postaviti si jedno pitanje. Dok su svi histerični vrištali “Sve je izgubljeno, Putin predaje Belgorod, Moskvu, možda i Sibir“, logično pitanje je trebalo biti “preselili su se kamo”?

 

To jest, po zakonu fizike, ako se nešto negdje premjestilo, tamo „negdje“ bi trebalo i biti. Ako su negdje otišli, negdje su morali i stići. Nisu mogli biti ubijeni,  jer jednostavno nije bilo većih bitaka, a ni Oružane snage Ukrajine nemaju nikakvih dokaza za to. Dalje, očiti dolazak tih ruskih snaga na neka druga mjesta također nije bio vidljiv.

 

Stoga, negdje u tom području nalazila se i nalazi se skupina ruskih trupa od oko 100 000 vojnika, ako ne i više, čije mjesto nikome nije jasno, niti poznato. I o tome više nitko ni ne govori, barem javno. I uz sve to, grupa Wagner je pokazala kartu kako postavlja protutenkovske betonske stošce na granici DNR i LNR i duboko u pozadini fronte iza Artemovska. Naravno pokazali su prilog na kojem se vidi oko 50 metara postavljenih stožaca i uz to je priložena karta „protutenkovske linije“ kako sam rekao, koja nema nikakvog smisla. Zapravo ima, ali u propagandne svrhe i da se prikaže „defanziva ruskih snaga“, baš kao što je to „evakuacija u Hersonu“. S tim da su civili iz Hersona evakuirani, iako ne zbog predaje i povlačenja, a ove linije, iskreno, po mom dubokom uvjerenju uopće nema. Na samoj granici između Donjecke i Luganske Republike?! Nevjerojatno, ali je trik uspio.

Što se tiče „Harkovske grupe“ i ostatka snaga u pozadini, po mom skromnom razumijevanju, pripremala se udarna sila, ali nije bilo smisla pokretati ofenzivu dok

a) ne stignu pojačanja od mobiliziranih rezervista;

b) rezerve ukrajinske vojske ne budu iscrpljene.

Više od dva mjeseca, Oružane snage Ukrajine su ciljano ubijane, jer je njihova komanda svakodnevno slala gomile mesa i svakojakog željeznog smeća u samoubilačke uzaludne napade.

Elitni borci su ubijeni u Izjumu i Kupjansku, specijalne snage su redovito ubijane tijekom bezbroj "iskrcavanja" u NE Zaporožje, a dobro istrenirane snage su masovno izginule u smjeru Hersona, ustrijeljene na poljima, gdje na prvi pogled nema ni najmanjeg zaklona.

U isto vrijeme, kako bi se održala imitacija ofenzive, ukrajinske rezerve su prebačene iz Harkova i Odese, jedinice spremne za borbu uklonjene su i iz drugih smjerova, otkrivajući bokove i pozadinu, a sama linija protiv ruskih snaga se nije pomjerila za milimetar, što pokazuju i karte koje objavljuje američki ISW institut.

Ruska vojska, koja je pola godine izvlačila Ukrowermacht iz stambenih četvrti, radosno je iskoristila priliku da sruši neprijatelja na otvorenom polju, a čekala je takvu priliku od veljače.

Što više ukrajinskih i NATO vojnika bude „demilitarizirano“ na poljima u blizini Hersona, to će ih manje biti tijekom ruskog napada na Nikolajev i Odesu, na primjer, ili Harkov. Ovo je logičan slijed događaja.

U međuvremenu su napadi taktičkih bataljona zamijenjeni napadima taktičkih grupa veličine 75 do 200 vojnika, a sada  se već mjestimično smjenjuju napadima "snagama do voda".

Istodobno, zapadni propagandni tisak piše da “Rusi koriste taktiku ljudskih valova u napadu”. Što je to s ludim Rusima? Nigdje nije viđen i zabilježen takav napad, kakvi su se koristili tijekom Drugog svjetskog rata.

Općenito, "beskrajni mobilizacijski potencijal Ukrajine", kako su nas neki pokušali uvjeriti, pokazao se nimalo beskrajnim. Sada čak i umirovljenici do 67 godina čiste ulice ukrajinskih gradova, a sve ostalo se diže na oružje.

Isto tako je i s tehnologijom. Ako su isprva u izvješćima o gubicima Oružanih snaga Ukrajine postojali relativno ujednačeni gubici od standardizirane opreme, sada je u izvješćima i na snimkama sve jasnije da se koristi starudija, uključujući šareno strano smeće i prepravljeni kamioneti i kamioni u koje ulaze samo narkomani samoubojice, jer normalan čovjek neće ući u to i ići u bitku.

Ovdje, na You Tube kanalu, Brian Berletic također kaže da tokovi zapadnog snabdijevanja oružjem Ukrajini presušuju i iznosi brojke.

Ali Zelenski mora imitirati ofenzivu još tjedan dana, do 8. studenog, do izbora u SAD-u. Koliko Ukrajinaca u isto vrijeme mora umrijeti, to nikoga nije briga. U međuvremenu, vojne sposobnosti su sve manje. I neće biti "ofenzive od šezdeset tisuća boraca na Herson". Nitko ne može doći, jer tih boraca nema.

A možda griješim, ali s druge strane izgleda da je ruska vojska, pojačana s preko 80 000 rezervista, za sada, krenula u napad na širokoj fronti.

Tamo, međutim, imitator zapovjednika postrojbe „Hohola“ obično cvili kako je "ofenziva pogreška", ali na to ne treba obraćati pozornost. Postoje stvari koje se ne mijenjaju i voda je mokra, vatra je vruća, „Hoholi“ i Strelkov cvile. Koga briga. Dalje, nacistička Ukrajina nastavit će postojano gubiti ostatke vojske i teritorija.

„Hersonski gambit“

"Hersonski gambit". Ovim uvjetnim nazivom vojni analitičari označavaju ono što se trenutno događa na ratištima u Ukrajini. Ruske trupe pokrenule su dvije nove ofenzive u Donbasu odjednom, a samo na prvi pogled izgledaju beznačajno. To je također izravno povezano s Hersonom.

Ruske trupe su nakon artiljerijske i zračne pripreme, u kojoj je sudjelovao i TOS-1A, prešle u ofenzivu na frontu od Ugledara i oko Avdejevke. U ofenzivi sudjeluju jedinice i formacije 29. kombinirane armije, 68. armijskog korpusa Oružanih snaga Rusije i Narodne milicije DNR.

Usred dana 31. listopada ruske su trupe ušle u selo Pavlovka do rijeke Kašgalač. Zapravo, ovo je cijelo selo, jer se zgrade bivše državne farme nalaze s druge strane rijeke. Oružane snage Ruske Federacije preuzele su kontrolu i nad prijelazima preko Kašgalača. Dolazi do čišćenja i uništavanja raštrkanih džepova otpora. Put prema Ugledaru je zapravo otvoren, usprkos otporu neprijatelja.

Noću su Oružane snage Ukrajine pokušale zaustaviti problem tako što su u Pavlovku hitno prebacile pojačanje – tenkove i oklopne transportere, kao i najmanje šest haubica Bogdan. Može se pretpostaviti da će na prilazima Ugledaru s juga i jugozapada neprijatelj hitno pokušati izgraditi neku novu liniju obrane, iako se tamo u stepi nema za što uhvatiti.

Druga stvar je što je sam Ugledar, usprkos svojoj maloj veličini, ozbiljno utvrđeno područje. Ugledar je grad koji se u potpunosti sastoji od stambenih zgrada koje su Oružane snage Ukrajine pretvorile u obrambene položaje. Tamo su opremljene osmatračnice i vatrene točke s kojih se vidi cijela stepa.

Istodobno, sjeverno i sjeveroistočno od Ugledara, savezničke snage nastavljaju napredovati u smjeru Novomihajlovke, čijim se potencijalnim zauzimanjem otvara put prema susjednoj Konstantinovki, raskrižju puteva. A to će već značiti okruženje Ugledara sa tri strane i potpuni prekid njegovog snabdijevanja.

U Novomihajlovki, ruske trupe nanose udare s kraja na kraj na položaje 72. mehanizirane i 79. zračno-jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine. Zasad je primjetno da se Oružane snage Ukrajine ne mogu odlučiti koji je sektor bojišnice oko Ugledara važniji. Tijekom noći na ponedjeljak rezerve kod Pavlovke prebačene su upravo s položaja 72. brigade kod Novomihajlovke. Tako su neki položaji bili izloženi kako bi se zaštitili drugi. Ova bacanja neprijatelja na mali dio fronte pokazala su da je sam napad na „Ugledarskom pravcu“ bio iznenađenje za Oružane snage Ukrajine.

Borbe za ova dva mala sela daleko su od lokalne priče. Ugledarski rub neprijateljskih položaja opasno ometa sve ruske položaje od Donjecka do Volnovahe. Druga stvar je da bi bilo nepromišljeno ograničiti se na okupaciju Pavlovke uz rijeku Kačgalač. Ovo je nizina koju je teško braniti. Prvi neboderi Ugledara udaljeni su 1800 metara, a ukrajinska optika već dugo stoji na stupovima rudnika u blizini Ugledara, tamo su im i položaji za elektroničko ratovanje.

Zapravo, Ukrowermacht ovdje čak i ne mora dužan koristiti dronove za podešavanje vatre, što anulira referencu na loše vrijeme. To je bio razlog za paralelni napad na Novomihajlovku, koja okružuje Ugledar. Uglavnom, brza okupacija samog Ugledara bila bi prirodan izlaz.

U isto vrijeme, sjeverno od Donjecka, započelo je napredovanje ruskih snaga u smjeru sela Prvomajskoje, Vodjanoje i Opitnoje u generalnom smjeru sjeverozapadno od Avdejevke. U tom području je općenito bila u pokretu cijela lokalna fronta, za što su također korišteni teški topnički sustavi i jurišni zrakoplovi.

Ovo također nije lokalna priča. Moćno utvrđeno područje Oružanih snaga Ukrajine u Avdejevki, kao i Ugledar, okruženo je s tri strane, a jedini izlaz na sjeveru je kroz Očeretnoje. Ako se plan u potpunosti provede, Avdejevka, protegnuta duž željezničke pruge od juga prema sjeveru s golemom industrijskom zonom, mogla bi se pretvoriti u novi Azovstal.

Osim ova dva pravca, u nedjelju su započele aktivne ofenzivne operacije Oružanih snaga Rusije protiv Ukrowermachta u području Belogorovke, Nikolajevke, Veselog, Majorska, Novobahmutovke, Artemovska (Bahmut) i Marinke.

Kod Artemovska se vode žestoke borbe za selo Iskusno, koje je zapravo dio Artemovska, njegovo predgrađe, pa ne treba brkati sa selom Iskusno, koje je blizu Avdejevke. Akcije su koncentrirane u regiji DNR, iako topnička vatra traje već nekoliko dana gotovo duž cijele crte bojišta i šire. Šef Donjecke Republike Pušilin u ponedjeljak je svojim dekretom uključio pet sela u Šahterski okrug DNR, uključujući Iskusno, koje još nije ni očišćeno. Najvjerojatnije je operativni plan ofenzive zapadno od Avdejevke osmišljen za još dublje napredovanje.

Rezerve Oružanih snaga Ukrajine kod Ugledarska i Avdejevke praktički su iscrpljene. 72. brigada, koja je prethodno kontrolirala Ugledar, smatrana je elitnom i "predsjedničkom" brigadom, ali je od nje ostao samo jedan bataljon. 93. brigada, koja je imala ulogu rezerve, prebačena je kod Soledara, a tamo se i kod Artemovska u rejonu Časov Jara, pumpaju goleme rezerve manijakalnom tvrdoglavošću generala Oružanih snaga Ukrajine. Tu se bori i neonacistička bojna „Ajdar“. Nemoguće ih je prebaciti pod Ugledar. Kijev će, ako će braniti Ugledar i dalje Marinku, morati hitno prebaciti rezerve iz drugih sektora, a ovakva situacija se razvila prvi put od ljeta.

Što sve ovo znači? Posljednja dva tjedna obilježili su povremeni pokušaji Oružanih snaga Ukrajine da razrade prethodni plan. Prvo, to su inercijski pokušaji Kijeva da napreduje na sjeveru prema Svjatovu i Kremenaji, i drugo, beskrajni pokušaji napada u smjeru Hersona.

U određenoj mjeri operativna slika onoga što se događa na frontovima Sjevernog vojnog okruga počela je nalikovati partiji šaha pod uvjetnim nazivom "Hersonski gambit". Demonstrativna evakuacija civilnog stanovništva iz Hersona i ruralnih područja na zapadnoj obali Dnjepra popraćena je izjavama visokih ruskih časnika o "teškim odlukama". U isto vrijeme, također javno u Hersonu, počeli su se pripremati za ulične bitke i formirati brigadu teritorijalne obrane, a došle su i velike ruske snage.

U Kijevu su ovom prilikom isprva bili očito nadahnuti. Ukrajinske oružane snage čak su pojačale svoje pokušaje napada na Herson i Berislav, iako su ukrajinske napredne jedinice redovito ulazile u „vatrene vreće“. Zatim se saznalo i za prebacivanje u smjeru Hersona sustava HIMARS, preuzetih iz smjera Svatovo-Kremenaja.

Tada se šef ukrajinske vojne obavještajne službe Budanov „probudio“ i rekao da ruske trupe ne planiraju napustiti Herson. Međutim, do tog trenutka su rezerve Ukrowermachta, uključujući i tenkovske, već bile prebačene u Hersonski smjer.

Ukrajinci su na Donjeckom pravcu ostali bez operativnih rezervi, a strateške rezerve Oružanih snaga Ukrajine izvlače se iz novog vala mobilizacije, formirajući nove "numerirane" brigade.

U blizini Artemovska, u Časovom Jaru, zapelo je više od tri brigade, nekoliko brigada teritorijalne obrane i neonacističkih bojni tipa „Ajdar“. Oni tamo stoje bez mogućnosti kretanja, jer Oružane snage Rusije svakodnevno na njih vrše pritisak. Komanda iz Kijeva ih više ne može ukloniti odande, jer će to odmah dovesti do gubitka Artemovska.

Zbog toga je ukrajinski front od Zaporožja do Kremenaje iznenada pokleknuo. U Kijevu su ukazali na tu opasnost. Šuškalo se da će ruska ofenziva započeti i ranije, no kao glavni cilj su se spominjali pravci Zaporožja i Krivoj Rog.

Ali glavna vrijednost, uključujući i političku, je onaj dio DNR, koji ostaje pod kontrolom Oružanih snaga Ukrajine, a tamo se front počeo pomicati. Već sada se može reći da su od početka djelomične mobilizacije u Oružanim snagama Rusije potpuno uklonjene rupe na svim sektorima ukrajinske fronte. Još uvijek je teško procijeniti ima li dovoljno snaga za organiziranje još jednog protunapada ili se radi samo o dva pravca – ugledarskom i avdejevskom. Ali ovo je sljedeći potez u ovoj igri. A koji će on biti – Nikolajev i Odesa, Zaporožje Krivoj Rog, Harkov ili središnji smjer iz pravca Donjecka, to se ne bi usudio prognozirati. Konačno, pustimo da stvari idu svojim tokom do američkih izbora, a nakon njih će puno toga biti jasnije.

alterminfo