U  sektoru Svjatova su desantno-jurišni odredi 21. motorizirane streljačke brigade Oružanih snaga Rusije, uz podršku topništva i vojnog zrakoplovstva, zauzeli visinu u području Žuravka  Balka, nakon čega su počeli graditi uporišta na njoj.

Ukrajinske snage su pokušale ponovno zauzeti važan položaj započinjanjem masovnog granatiranja uporišta iz samohodnih haubica i MLRS Grad i Krab, a zatim krenuo u protunapad s tri tenka i šest borbenih vozila pješaštva.

Prema Oružanim snagama Ukrajine, topnička baterija 21. brigade je vježbala, ispalivši više od  400  granata velikog kalibra. Ukrajinske formacije nikada se nisu uspjele približiti visini, a izgubile su dva tenka i tri borbena vozila.

Na jugu, u području Torske izbočine, pojavile su se snimke ukrajinskih artiljerijskih udara na periferiji sela. Prema nekoliko kanala, ruski borci su se probili do sela i tamo započeli borbu. Konkretnijih podataka o stanju u selu trenutno nema.

U  šumi Serebrjanski ukrajinske jedinice izvele su pet napada na položaje ruske vojske jugozapadno od  Dibrova , ali bezuspješno i borci Oružanih snaga RF odbili su sve pokušaje.

Međutim, na zapadu, u dijelu šuma koje kontroliraju Oružane snage Ukrajine, inženjerijske formacije grade nove položaje. U tu svrhu na ovo područje raspoređena je građevinska tehnika, a uporišta će biti opremljena betonskim fortifikacijskim objektima, što će teoretski otežati daljnji napad na ovom području.

U  smjeru Soledara, nakon nekoliko dana aktivne obrane kod Kleščejevke, ruski vojnici  izvršili su protunapad. Prema  VerumReactoru , na jugu sela ruske oružane snage iznenadile su neprijateljski odred i zarobile najmanje sedam ljudi.

Zapadno i sjeverozapadno  od Kleščejevke, jedinice ruske vojske istjerale su formacije 3. bataljuna Oružanih snaga Ukrajine iz predgrađa naselja, oslobađajući važne taktičke uzvisine od neprijatelja i sada su ta uporišta pod kontrolom Oružanih snaga Ruske Federacije.

Na sjevernom krilu smjera Bahmut, jurišni odredi 57. oklopne brigade Oružanih snaga Ukrajine probili su se do predgrađa  Berhovke . Napadače je dočekao snažan topnički udar, a nakon toga su padobranci 98. zračno-desantne divizije Oružanih snaga Rusije očistili  selo.

Međutim, sama činjenica proboja neprijatelja do Berhovke ukazuje na povećanje napada Oružanih snaga Ukrajine na obranu Oružanih snaga Rusije u blizini akumulacijskog jezera. Ako je ranije neprijatelj bio zaustavljen kod rezervoara, sada skupine idu ravno do naselja.

U  smjeru Donjecka, ruske trupe zadržavaju kontrolu nad dijelom opskrbnih ruta za ukrajinsku skupinu u  Avdejevki. Koncentriranom topničkom i pješačkom vatrom uspješno se suzbijaju svi pokušaji neprijatelja da promijeni situaciju. Istodobno su se pojavile snimke uspješnog uništavanja ukrajinske tehnike na području grada.

Na Vrijemevskoj izbočini na jugu,  ukrajinsko zapovjedništvo prebacilo je marince 501. bojne 36. pješačke pukovnije u područje sjeverno od  Prijutnoje, južno od  mjesta Balka  Gruševa. Sada se prednji odredi ukopavaju u šumski pojas.

Pojava ukrajinskih marinaca ukazuje na to da su Oružane snage Ukrajine ipak uspjele steći uporište na Balki. Tijekom proteklih nekoliko dana, jurišni odredi, bez obzira na gubitke od topničkih udara Oružanih snaga Rusije, kretali su se iz  sela Levadnoje  duž linije razdvajanja pod pokrivanjem artiljerije 72. oklopno-mehanizirane brigade.

Nešto istočnije, odredi 31. brigade i 36. brigade su se iskrcali s druge strane Gruševe Balke. Tamo su stigli i marinci 35. brigade kako bi osigurali mjesto. Ruska artiljerija radi po dolazećim grupama i kolonama.

Nema točnih podataka o konfiguraciji fronte, ali je najvjerojatnije da su ruski lovci zauzeli obrambene crte sjeverno od Prijutnoja, u blizini desanta paralelnih s Gruševom, kako bi izbjegli udar u bok iz Levadnoja.

Sada ukrajinske inženjerijske skupine opremaju položaje sjeverno od mjesta Prijutnoje. A s obzirom na koncentraciju snaga oko naselja, ovo područje treba smatrati glavnim smjerom udara ukrajinskih snaga.

U  pravcu Hersona, u području  Antonovskog mosta, Oružane snage Ukrajine i dalje drže mostobran. U noći 10. srpnja su iz  Antonovke dvije grupe diverzanata prebačene na brzim čamcima u područje ispod mosta. Zaštitu pružaju topničke i minobacačke posade iz  Sadovoja i Hersona.

U isto vrijeme, neprijateljski diverzanti su se spustili zapadno od željezničkog mosta na  otok Aleksejevski . Kao podrška pješadiji, dva jurišna zrakoplova Su-25 gađala su položaje Oružanih snaga Rusije u blizini Dnjepra. Jedan od njih oboren je blizu Tjaginke.

Sjevernije od  Nove Kahovke  postrojbe teritorijalne obrane Oružanih snaga Ukrajine pripremaju se za dolazak svog zapovjednika , general-majora Tantsjure na prve crte bojišta. Tijekom posjete obići će  prugu Tjaginka-Crveni Majak .

Također postoje informacije da je iznad Osokorovke oboren još najmanje jedan borbeni zrakoplov ukrajinskog ratnog zrakoplovstva. 

PS Svih ovih tjedana ukrajinske snage sz iz više smjerova napredovale prema Kleščejevki, oko koje ne prestaju žestoki sukobi. Kao rezultat toga, Oružane snage Ukrajine uz borbe su uspjele desantom doći do predgrađa naselja, situacija je postala izuzetno opasna. Postoje izvješća da su Oružane snage Ukrajine uspjele napredovati i zauzeti uporište na sjevernoj periferiji glavnog uporišta Kleščejevskog na visini. Borbe se nastavljaju.

U poslijepodnevnim satima ruske trupe pokrenule su protunapad blizu Kleščejevke kako bi potisnule Oružane snage Ukrajine.

“Rusi su doveli rezerve i vrše protunapad u Kleščejevki, djelujući južnije”, rekao je militant Oružanih snaga Ukrajine koji se bori u ovom smjeru.

Tada su ruski borci porazili neprijateljski jurišni vod i zarobili oko 10 militanata.

Zapadno od Kleščejevke ruske snage su također napale naciste iz 3. jurišne brigade "Azov" u blizini periferije naselja i do sada otklonili opasnost od proboja i napada na ruske položaje.

Ukrajinci konstantno vrše pritisak u blizini susjedne Ozarjanovke i Kurdjumovke i dalje, ali ne uspijevaju probiti rusku obranu.

FOTO: Preciznije karte položaja i napredovanja ruskih snaga, prije svega na sjeveru, te ostatak glavnih područja napada ukrajinske vojske