Za britanskog redatelja Ridleya Scotta, koji danas slavi 75. rođendan, ova je godina bila godina uspjeha i osobnih tragedija. Veliki uspjeh filma "Prometej" zasjenilo je samoubojstvo brata Tonnyja.
Kraljica Elizabeta svog sunarodnjaka Ridleya Scotta (na slici gore) je proglasila "Sirom". Svojim filmovima poput "Blade Runnera", "Aliena" ili "Thelma&Louise" Scott je već odavno ušao u filmsku povijest. No ni sa 75 godina britanski redatelj s američkom adresom ne miruje. Nakon šoka uzrokovanog smrću mlađeg brata Tonnyja u kolovozu ove godine, Scott se vraća tamo gdje se osjeća najbolje: iza kamera.

                                                                                                                                                                                                      "The Counselor" i Višnjić
SF klasik Blade Runner


    SF klasik Blade Runner

Snimanje trilera "The Counselor" s Michaelom Fassbenderom, Javierom Bardemom, Bradom Pittom i Goranom Višnjićem, nastavljeno je nakon nekoliko mjeseci pauze tijekom kojih se Ridley povukao kako bi s obitelji prebolio smrt svoga mlađeg brata i također redatelja Tonnyja ("Top Gun"). Braća su još početkom ove godine zajednički dovršavala od kritike i publike izvrsno prihvaćeni "crni" SF film "Prometej". Ridley se vratio snimanjima a kalendar za sljedeću godinu svjedoči o tomu da je 75-godišnji redatelj traženiji no ikada. Osim dovršetka "The Counselora" na planu za sljedeću godinu stoji, kako je to nedavno otkrio u intervjuu za filmski portal "Screenrant.com", lepeza filmova od nastavka "Blade Runnera" pa sve do ekranizacije popularne igre "Monopoly"(!). No jedan od simbola globalne filmske produkcije je do filma došao zaobilaznim putem.

Klasici na traci
Scena iz filma Thelma & Louise       Žanrovska raznolikost - Thelma & Louise

Rođen u obitelji jednog profesionalnog vojnika Ridley je dobar dio djetinjstva proveo u njemačkoj pokrajini Hessenu, gdje je bila stacionirana britanska vojska. Nakon studija dizajna Scott je prvo neko vrijeme radio kao scenograf na BBC-u. No to mu nije bilo dosta. Kasnije je rekao kako je htio "stvoriti čitave nove svjetove" a ne samo kulise. Nakon pečenja zanata u reklamnoj struci i na televiziji Scottu se napokon pruža prilika za prvi film. Njegovo prvo dugometražno djelo, film "Duelisti" 1977. osvaja u Cannesu nagradu za najbolje djelo mladih nada (Scottu je u to vrijeme već 40) no tek drugim filmom Ridley Scott postaje ono po čemu ga danas prepoznaju ljubitelji inovativnog filma diljem svijeta. Film "Alien" ("Osmi putnik") je 1979. prodrmao svijet muppetovskog SF-a Georga Lucasa i utro put novom pristupu ovom žanru koji dotad i nije bio (s nekoliko izuzetaka) shvaćen ozbiljno od kritike. I odmah drugim filmom "Blade Runner" iz 1982. Ridley Scott je dokazao svoj imidž redatelja koji filmske klasike proizvodi kao na pokretnoj traci.

No dokaz Scottove sineastičke veličine nije koncentracija na jedan žanr nego raznolikost koju je dokazao stvarajući filmove poput "Thelma&Louise" (1992.), "Gladiator" (2001.) ili "Black Hawk Down" (2002.).

                                                                                                                                                                                                Filmovi sve gluplji
Leonardo DiCaprio u Scottovom filmu Tijelo od laži iz 2008.

    Leonardo DiCaprio u Scottovom filmu "Tijelo od laži" iz 2008.

Iako veći dio godine živi u Los Angelesu Scott se uvijek iznova vraća svojoj domovini. To možda leži i u činjenici da se Scott, usprkos tomu što je komercijalno jedan od najuspješnijih redatelja današnjice, nikada u potpunosti nije privikao na Hollywood o čijoj proizvodnji baš i ne gaji previsoko mišljenje. "Filmovi postaju sve gluplji i gluplji. Nekada je odnos dobrih i loših filmova bio 50/50. Danas imamo tri posto dobrih i 97 posto loših filmova. Ja ne kritiziram Hollywood ja samo kažem kako industrija pobjeđuje umjetnost. Komercijalnost je postala najvažnija stvar u filmskoj industriji. Hollywood je industrija a ne umjetnost", zaključio je Ridley Scott.

 

Izvor: DW.DE