Kako je osnivač WikiLeaksa Julian Assange napunio 50 godina u zatvoru, njegov dugogodišnji prijatelj i pristalica, frontmen Pink Floyda Roger Waters, napao je „prezirne“ glavne medije zbog ignorisanja rastućeg pokreta za njegovo oslobađanje.


Assange je u petak napunio 50 godina, sjedeći u londonskom zatvoru Belmarsh. Američka vlada pokušava da dobije izručenje Assangea kako bi mu sudili zbog optužbi za špijunažu, u vezi s njegovim objavljivanjem dokumenata koji navode američke ratne zločine u Iraku i Avganistanu, i, iako je britanski sudija u januaru presudio da on ne može biti izručen Sjedinjenim Državama zbog zabrinutosti zbog uslova u zatvorima u SAD, nije mu odobrena kaucija.


“Ponestalo mi je psovki za ove š**ke koji su zatvorili Julian Assangea”, rekao je Waters za RT u utorak. Waters je glasni zagovornik puštanja Assangea otkako se osnivač VikiLeaksa prvi put sklonio u londonsku ambasadu Ekvadora 2012. godine, ali je priznao da protesti koje je vodio i na kojima je govorio nisu pokrenuli političare sa obje strane Atlantika da puste Assangea.„Julian Assange je izdavač koji nije počinio zločin“, rekao je Waters, napominjući da „moćnici imaju gluve uši za njegovu nevolju“, i izgleda da su srećni što ga drže „pod ključem sve dok ne umre, što čini se da imaju namjeru da učine“.
 Dok je Assange obilježavao svoj rođendan, demonstranti u Velikoj Britaniji i SAD izašli su na ulice tražeći njegovo puštanje. Demonstranti u Londonu plovili su brodom pored Parlamentarnih domova, dok se grupa u Washingtonu okupila ispred Ministarstva pravde, koje je optužilo Assangea za litaniju krivičnih dijela špijunaže zbog kojih bi mogao da provede 175 godina iza rešetaka ako bude osuđen.


Waters je rekao za RT da, iako pro-Assangeov pokret zadobija sve veću podršku javnosti posljednjih godina, političari i glavni mediji nastavljaju da gledaju na drugu stranu. Frontmen Pink Floyda prisjetio se protesta u Londonu prošle godine u kojem su „krenuli od australijske ambasade do Parlamentarskog trga i održali svoje lijepe govore i iznijeli sve stavove koje smo svi ponavljali opet i opet… a vlada to uopšte nije primila na znanje.“


„Gdje svi novinari koji bi trebalo da budu na ulici demonstriraju?“ pitao je, nakon što je prepričao brojne neutemeljene priče objavljene o Assangeu koje su ga prikazivale kao ženomrzaca, silovatelja i vandala. „Nigdje se ne vide. Na žalost, glavnim medijima vlada vladajuća klasa i moć koju ima.“


„Svima nama koji brinemo o ljudskim pravima i kojima je zapravo stalo do slobode … veoma je teško suočiti se sa glavnim medijima koje vladajuća klasa kupuje i plaća da drže zatvorena usta.“


Isti ti mediji uglavnom su ignorisali vijesti prošle nedjelje da je ključni svjedok u američkom slučaju protiv Assangea nedavno priznao da laže. Svjedok, islandski dobrovoljac WikiLeaksa, koji se pretvorio u doušnika FBI, Sigurdur Ingi Thordarson, rekao je islandskim novinama da mu Assange nikada nije naredio da izvrši bilo kakvo hakovanje računara, uprkos ranijim svjedočenjima o tome.


Watersa ne sprječava otpor vlade i medija. „Snažni smo i ne idemo nigdje“, izjavio je.


„Mislim da ću sada započeti kampanju“, rekao je Waters u završnici. „Želim statuu Juliana Assangea na Trgu parlamenta, koji upire prstom u parlamente, jer tamo pripada. On je veliki heroj našeg doba“.


logicno