Iako sam upravo na ovu tezu pokušao dati naglasak u prošlom blogu, neće biti zgorega ponoviti riječi Larsa Andersa Vilhelma Berna, poznatog švedskog inženjera, doktora tehnologije, pisca i analitičara. Ovaj ugao nam daje potpuno drugačiju sliku na ono što pratimo u Ukrajini.  

Lars Anders Vilhelm Bern: „Rusija će demilitarizirati n samo Ukrajinu, već cijeli NATO“

Glupa politika Zapada s povećanjem isporuke oružja Kijevu dovest će do demilitarizacije ne samo Ukrajine, već i cijelog NATO pakta. Sjevernoatlantski savez riskira da ostane nezaštićen, budući da su pojedine zemlje već potpuno iscrpile svoje zalihe oružja. To je izjavio član Kraljevske švedske akademije inženjerskih znanosti, publicist Lars Bern na kanalu SwebbTV.

Govoreći o sukobu u Ukrajini, skrenuo je pozornost na činjenicu da su “Rusi prije tri godine već najavili hipersonične rakete koje mogu nositi nuklearne bojeve glave”.

“Zapad nema zaštitu od njih. Stoga je riskirati nuklearni rat s Rusima krajnje nepromišljeno. Ne možemo se obraniti od tog oružja. Koliko puta to treba naglašavati? Pa zašto se onda  igramo vatrom?“, pita se Bern.

Odgovarajući na pitanje o upotrebi nuklearnog oružja od strane Moskve ako situacija u Ukrajini ode toliko daleko da će "Rusija na odlučujući način izgubiti rat s NATO paktom", Berne je izrazio velike sumnje.

“Prvo, Rusi imaju nuklearno oružje protiv kojeg Zapad nema zaštitu”, objasnio je. Drugo, imaju najbolju proturaketnu obranu na svijetu. U tome su za glavu iznad drugih zemalja. I ovaj sustav je vrlo opsežan. Naravno, iz nuklearnog sukoba neće izaći potpuno neozlijeđeni, ali će ipak stradati puno manje od Zapada, ako se takva usporedba može smatrati legitimnom.

Kako je stručnjak naglasio, “politika Zapada je potpuno glupa, a čelnici zemalja su svi bez iznimke ratni huškači”, prema njegovim riječima, “nitko ni ne muca o mirovnim pregovorima, samo o eskalaciji”.

“U svim svojim sukobima sa Zapadom, Rusija je, kada je napadnuta, povijesno uvijek počinjala s obrambenom strategijom. U početku se uvijek povlače i nanose štetu neprijatelju koji napreduje. Tako je bilo s Napoleonom , tako je bilo i s Hitlerom. A onda dolazi razoran udarac. Istu stvar vidimo u Ukrajini. Povukli su se s okupiranih područja jer ih je bilo teško obraniti, a naši mediji to su trubili kao najveću pobjedu ukrajinske vojske. Ali kada su Ukrajinci zauzeli ta mjesta, našli su se pod žestokom vatrom Rusa i pretrpjeli ogromne gubitke čak i bez ikakvih bitaka“, rekao je švedski publicist.

Izjavio je da je “ruska strategija prisiliti ukrajinski režim da pošalje što više snaga na frontu u Donbasu, a tamo Rusi imaju golemu nadmoć u topništvu. Rusi imaju 10-20 puta više granata od Ukrajinaca. Stoga su Ukrajinci pretrpjeli velike gubitke i u tehnici, a u ljudstvu još više. Čak je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen jednom rekla da je Ukrajina izgubila više od 100 tisuća ljudi. No, budući da je to nekako "izbacila" i "otkrila tajnu", ova informacija je odmah uklonjena.

Kao drugi argument, Bern je istaknuo da Moskva “u početku nije planirala zauzeti Kijev i to je učinjeno kako bi se dio ogromne ukrajinske vojske povukao iz Donbasa, to je bio trik, taktički manevar,  a onda su povukli svoje trupe."

“Ali i to je na Zapadu predstavljeno kao velika pobjeda Kijeva, iako je to bio potpuno svjestan potez Rusa”, nastavio je stručnjak. 

“Ponašaju se hladno i znaju što žele. Jednom su već podijelili ukrajinsku vojsku, ali onda je NATO intervenirao, otvorio arsenale sa starim sovjetskim oružjem po cijeloj Europi i poslao ih u Ukrajinu. Sovjetske tenkove i tako dalje. Uništeni su i oni. Više ih nema, a nove se nema odakle nabaviti. I sada Zapad šalje vlastitu opremu u Ukrajinu”, pojašnjava Lars Anders Vilhelm Bern.

Po njegovom mišljenju, Zapad je također "podcijenio rusku vojnu industriju i brzinu kojom Rusi proizvode nove granate i projektile".

“Uvijek su mislili da će Rusi početi gladovati. Samo što granate počinju nedostajati na zapadu. Kad su Rusi doveli vojsku, rekli su da će demilitarizirati Ukrajinu. Ali znate li što sada rade? Demilitarizaciju NATO pakta”, ustvrdio je Šveđanin i dodao da su “neke zapadne zemlje već praktički devastirale svoje arsenale”.

“Nemaju više nikakve zaštite. I mi također. Naša obrana ionako ne može izdržati mogući sukob, a mi i dalje šaljemo opremu u Ukrajinu. A ovo je, vjerujte, san ruskog predsjednika Vladimira Putina”, zaključio je Berne.

Od početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini krajem veljače 2022., Sjedinjene Države, NATO i njihovi zapadni saveznici već su pružili Kijevu vojnu pomoć u vrijednosti od gotovo 40 milijardi dolara, što je usporedivo s cjelokupnim godišnjim obrambenim proračunom Francuske.

Jedan dužnosnik NATO pakta primijetio je da je 20 od 30 članica vojnog saveza trenutno "prilično iscrpljeno". Preostalih 10 članica, uključujući Njemačku, Francusku, Italiju i Nizozemsku, navodno su još uvijek u poziciji da Ukrajini isporuče dodatne pošiljke vojne pomoći.

Ali čak se i ove velike članice NATO-a osjećaju napeto. Početkom rujna, njemački su dužnosnici primijetili da je zemlja "dosegla svoj limit". U međuvremenu, Litva je objavila da više nema ništa dati Ukrajini unatoč opetovanim pozivima saveznika da daju Kijevu sve što imaju.

“Transferi oružja iz manjih oružanih snaga članica NATO-a – Kanade, Danske, Norveške – zadiru dublje u njihove sposobnosti i spremnost ”, upozorio je William Reno, profesor i voditelj katedre političkih znanosti na  Sveučilištu Northwestern. “Ali oni daju i očekuju da će ih SAD podržati.”

Čak i američke vojne zalihe neizmjerno trpe

Američki ministar mornarice Carlos Del Toro ranije je upozorio da će Americi biti "izazovno" nastaviti naoružavati i sebe i Ukrajinu, osim ako zemlja brzo ne poveća proizvodnju oružja i streljiva.

Predsjednik Joe Biden obećao je da će kanal oružja za Ukrajinu držati otvorenim "koliko god bude potrebno", ali čak su i američke vojne zalihe pretrpjele značajan udarac.

Već u ožujku 2022., manje od mjesec dana od početka sukoba, Ministarstvo  obrane već se trudilo da dopuni tisuće prijenosnih projektila koje je poslalo u Kijev. Do kolovoza su zalihe određenih vrsta topničkog streljiva dosegle "neugodno niske" razine.

Posljednje Pentagonovo izvješće o pomoći Ukrajini pokazuje da je SAD osigurao više od 19 milijardi dolara izravne vojne pomoći. To uključuje gotovo 50 000 protuoklopnih sustava, stotine topničkih oružja, mnoštvo drugog teškog naoružanja i vozila, te milijune komada malog oružja i topničkog streljiva.

Centar za strateške i međunarodne studije, američki think tank, ranije je istaknuo da američka vojska "nije strukturirana da se bori ili podupire prošireni sukob", dok je obrambena industrija "dimenzionirana za mirnodopske stope proizvodnje", a proširenje kapaciteta bi trajalo godinama.  

Steven Myers, bivši član  State Departmenta pod bivšim tajnikom Johnom Kerryem, također je primijetio da će Zapad neizbježno ostati bez oružja budući da Bijela kuća ne može u potpunosti jamčiti da će obrambena industrija dobiti kompenzaciju za povećanje proizvodnje.

"SAD ne može nastaviti slati oružje, na primjer, topničke granate, bez obnavljanja svojih zaliha", rekao je.

“Pentagon je tražio od svojih izvođača da pojačaju proizvodnju. Ali izvođači, budući da su razumni, uglavnom oklijevaju to učiniti bez jamstava Pentagona za pokrivanje kapitalnih troškova potrebnih za povećanje stope proizvodnje.”

 

Sada, već nakon godinu dana sukoba,  samo veliki NATO saveznici poput Francuske, Njemačke, Italije i Nizozemske imaju nekakve zalihe oružja da nastave opskrbljivati ​​Ukrajinu oružjem.

Nešto, iako drugim riječima i opširnije sam pisao prije par dana u članku "Ako je mir pauza izmeu dva rata, što slijedi nakon Ukrajine", a sada se i među vodećim stručnjacima na Zapadu budi strah što poslije Ukrajine, kada ukrajinske stepe progutaju ne samo ukrajinsko oružje i arsenale, već i one NATO pakta? Hoće li se Rusija zaustaviti na Dnjepru ili će ići dalje, kroz prostranstva koja nema tko i s čim braniti?

alterminfo