Povod za razgovor s Davorom Vlaovićem, agilnim saborskim zastupnikom iz redova HSS-a, obrazložio sam u prvom pitanju. Konstatacije sam iznio s punim uvjerenjem. Prije razgovora, Davor Vlaović o sebi je kratko rekao:

Rođen sam 31. srpnja 1963. u Drežniku. U Zagrebu sam završio Agronomski fakultet, a u Osijeku poslijediplomski specijalistički studij organizacije i menadžmenta na Ekonomskom fakultetu (VSS - diplomirani inženjer poljoprivrede, sveučilišni specijalist društvenih znanosti). Trenutno pohađam doktorski studij na Ekonomskom fakultetu u Osijeku. Član sam HSS-a od 1997. godine. Prvi put sam u Hrvatski sabor ušao 2015. godine kao zamjena, a na prijevremenim parlamentarnim izborima 2016. godine izabran sam za saborskog zastupnika iz V. izborne jedinice. Sudionik sam Domovinskog rata te odlikovan Spomenicom Domovinskog rata.

Povod za razgovor s vama vaši su zastupnički istupi u Saboru. Kao predstavnik medija pratim ih s velikom pažnjom, ne samo zbog njihovog sadržaja odnosno zbog vašeg zastupničkog angažmana u ime HSS-a, nego i zbog vašeg odnosa upravo prema medijima s područja V izborne jedinice. Redovito, u pismenom obliku, stižu im vaše rasprave, tako da javnost može saznati za vaše stavove, te koliki je vaš doprinos na rješavanju općehrvatskih i specifično slavonskih problema. Držim da se radi o poštenom i odgovornom odnosu prema onima koji su vas izbrali, prema vlastitoj stranci i prema samom Saboru. Inače, nisam primijetio da iste ili slične navike imaju i drugi saborski zastupnici. Možda zato što nemaju o čemu izvještavati medije?!

Je li takav način komunikacije prihvaćen od svih zastupnika HSS-a odnosno radi li se o operacionalizaciji programa stranke? Koji je osnovni motiv za „polaganje računa“ onima koji su vas izabrali? Pripremate li isključivo sami svoje istupe ili vam pomaže stručni tim stranke?

Moje rasprave u Saboru od prve do posljednje su borba za Slavoniju. U svom radu nastojim ostati u kontaktu s izbornom bazom, odnosno žiteljima Brodsko-posavske, Požeško-slavonske i Vukovarsko-srijemske županije. Moram biti odgovoran prema građanima koji su me izabrali i dužan sam izvještavati ih o aktivnostima i temama kojima govorim, ali i o rješenjima koja tražim. Teme o kojima najčešće govorim su vezane za gospodarstvo, poljoprivredu, obrazovanje, zdravstvenu ili socijalnu skrb.

Zahvaljujem stručnom timu iz Kluba zastupnika HSS-a i Stručnom vijeću HSS-a koji mi pomažu u kreiranju rasprava i prijedloga za rasprava. Pozivam sve sugrađane da se jave na klubhss@sabor.hr s prijedlozima tema i problemima o kojima bi se trebalo govoriti u Hrvatskom saboru.

Imponira, dakle, vaš način da javnost sazna za vaša nastojanja koja, morate priznati, saborska većina često ignorira, premda su apsolutno potkrijepljena i govore o dobrim rješenjima nagomilanih problema. Frustrira li vas to? To da vaši prijedlozi budu nadglasavanjem spriječeni pasti na plodno tlo ispravnih usmjerenja hrvatske države, a da prolaze uski, pa čak i štetni interesi?

Saborska govornica je mjesto na kojemu treba govoriti o problemima svih građana u Hrvatskoj, a Sabor mjesto na kojem treba donijeti odgovore i rješenja za svaki detektirani problem. Loše je što vladajuća većina ne prihvaća konstruktivne inicijative opozicije, pa tako ni HSS-a. Naši amandmani na zakone i zakonski prijedlozi idu za tim da se poboljša kvaliteta života svih građana u Hrvatskoj, a to kupljenoj većini nije bitno!

Možete li nabrojati nekoliko, po vašem mišljenju, konstruktivnih prijedloga koje ste iznosili tijekom mandata, a koji su/nisu prošli? I zašto nisu prošli po vašem mišljenju?

Na prijedlog državnog proračuna za 2020. godinu podnio sam amandmane kako bi se osigurala sredstva za projekte u Slavoniji. Vladajuća većina je sve predložene amandmane odbila! U proračunu za 2020. nije bilo novaca za školsko-sportsku dvoranu u Općini Dragalić ni za dom za starije i nemoćne osobe u Novoj Kapeli. Vladajući su odbili i amandmane kojima sam tražio više sredstava za Osnovnu školu “Milan Amruš” te za Sveučilište u Slavonskom Brodu!

Vladajućima kao da nije interes sačuvati radna mjesta u Slavoniji. Tome u prilog govori i odbijanje amandmana kojim sam predložio da se osiguraju sredstva za realizaciju projekata OPG-ova, obrtnika i poduzetnika te jedinica lokalne samouprave s područja Slavonije, Baranje i Srijema. U više navrata sam upozoravao na probleme u ‘Đuri Đakoviću’ te pozivao vladajuće da pronađu načine kako da radnici dobiju plaće i zadrže posao. Tražio sam 200 milijuna kuna za dokapitalizaciju ‘Đuro Đaković holdinga’, što su odbili.

HSS je u saborsku proceduru uputio interpelaciju o nečinjenju Vlade RH da se za dodatne 3 godine produži moratorij na prodaju zemlje strancima. Želimo da se hrana proizvodi u Hrvatskoj, da naša obiteljska poljoprivredna gospodarstva imaju prednost pri zakupu i kupnji državnog poljoprivrednog zemljišta te da se stočarima omogući okrupnjavanje proizvodnje, posebno da se omogući konkurentna proizvodnja hrane. Nemoguće je proizvoditi hranu bez poljoprivrednog zemljišta i zbog toga smo podnijeli ovu interpelaciju, kako bi se osiguralo našim poljoprivrednicima dodatno vrijeme u kojem mogu nešto konkretno napraviti na jačanju hrvatske poljoprivrede i proizvodnje hrane.

Nedavno sam, potaknut inicijativom mještana Gornjih Crnogovaca, Donjih Crnogovaca i Laza, govorio o problemu ukidanja željezničkog prijelaza koji spaja navedena sela sa središtem općine – Starim Petrovim Selom te uputio zastupničko pitanje i apel ministru mora, prometa i infrastrukture Olegu Butkoviću kako bi se ovaj problem riješio na zadovoljstvo mještana navedenih naselja.

HSS je predložio i zakon o ispitivanju porijekla imovine i posebnom oporezivanju nezakonito stečene imovine, no Vlada je i taj naš prijedlog zakona prošle godine odbila.

Kakav je općenito odnos vladajuće koalicije prema Slavoniji i Brodsko-posavskoj županiji? Donosi li on boljitak ili se radi o politici koja ih još više zakopava u blato bez izlaza, kao, uostalom, i mnoge druge hrvatske regije?

Prešućuje se da sve zemlje u našem okruženju imaju brži gospodarski rast. Zašto se o tomu šuti, zašto ne učimo od uspješnijih? Umjesto toga u Hrvatskoj se Vlada bavi zaštitom korumpiranih ministara i njihovim nagrađivanjem povratkom u Hrvatski sabor.

Mladi odlaze, posla nema i nitko ništa ne čini da se Hrvatska ravnomjerno razvija. Najbolji  primjer nečinjenja je Sveučilište Slavonski Brod koje nije počelo s radom i neće jer se vladajući ne mogu ili ne žele dogovoriti tko će biti dekan. Slavonski Brod i Županija na taj način stagniraju u razvoju, ponekad mi se čini da vladajućima takvo stanje odgovara.

Smanjio se i proračun za poljoprivredu, a ministrica nas je uvjeravala u suprotno. Ukinuta je Savjetodavna služba, Hrvatska poljoprivredna agencija i Agencija za poljoprivredno zemljište.

Dokle god nema ravnomjernog razvoja, mladi i cijele obitelji će odseljavati u Njemačku i Irsku. Nismo svi jednaki u Hrvatskoj. Jedni imaju kuće, apartmane, vile i skupe aute, dok drugi moraju po hranu u BiH gdje je jeftinija! Hrvatska ide u krivom smjeru i Slavonci su s razlogom ljuti.

Po čemu se sve razlikuje HSS-ov pristup upravljanja Slavonijom i Brodsko-posavskom županijom, i njihovim ogromnim, a zanemarenim potencijalima? Što bi bilo ključno učiniti da Slavonija (i rečena županija) ponovo stane na noge, da se vrate mladi, da ojača poljoprivreda?

HSS posebnu pažnju posvećuje modernizaciji, revitalizaciji i opstanku hrvatske poljoprivrede i to na zelenim, ekološkim, GMO-free, održivim i prirodnim osnovama. Pri tome želimo posebno štititi i zalagati se za domaću proizvodnju, te za opstanak i transformaciju hrvatskog sela po uzoru na pozitivne primjere razvijene Europe, a posebno promičući demografsku i socijalnu politiku na hrvatskom selu.

Slavonija, pa tako i slavonsko gospodarstvo treba pomoć. Ključ gospodarskog razvoja su inovativni i sposobni mladi ljudi koji znaju artikulirati poduzetničke ideje i pretvoriti ih u poslovni plan koji može zaživjeti. Izgradnja  prerađivačkih kapaciteta u mini proizvodnim kapacitetima na OPG-ima ili na bilo koji drugi način konačno mora zaživjeti. Demografska obnova zahtjeva otvaranje novih proizvodnih radnih mjesta, što se može osigurati opstankom OPG-ova. OPG-ovima država mora staviti na raspolaganje državno poljoprivredno zemljište, mora im dati iste uvjete samozapošljavanja kao što ih imaju poduzeća, samozapošljavanje u poljoprivredi  treba potporu u vidu plaćanja ili oslobađanja od plaćanja dijela obveznih doprinosa.

Ne može se očekivati gospodarski rast i otvaranje radnih mjesta u Slavoniji bez direktnih potpora države obrtnicima i poduzetnicima. Zagovarao sam porezne olakšice za svako novo radno mjesto u Slavoniji, Baranji i Srijemu, što su vladajući odbili.

Predlagao sam mjeru „Startnih 20“ koja pretpostavlja stimulativno bodovanje gospodarskih projekata za gospodarstvenike s područja Slavnije s većim brojem bodova u odnosu na ostali dio Hrvatske. Stimulativnim gospodarskim mjerama možemo vratiti život Slavoniji.

Potpredsjednik ste HSS-a. U tijeku su unutarstranačka previranja zbog Beljakove nes(p)retne izjave o jednom razdoblju hrvatske povijesti. Kakvi su vaši stavovi o situaciji oko toga, odnosima snaga u stranci, i, općenito, o rejtingu stranke?

HSS je stranka koja već 115. godina u kontinuitetu vodi brigu o svakom čovjeku. HSS se vraća svojim korijenima. Bili smo i bit ćemo ponovno beskompromisna stranka u borbi za ljudska prava, a protiv svake diskriminacije. Protivimo se prodaji zemlje strancima, privatizacije naših šuma i voda te za zaštitu i promicanje hrvatskih interesa.

Predsjednik HSS-a se ispričao zbog svoje neprimjerene izjave. Ne smijemo podleći pritiscima sa strane, nego jačati svoju stranku i brinuti o budućnosti Hrvatske. HSS je stranka svih njenih članova i simpatizera i svi zajedno kreiramo njene politike i rejting stranke te pozivam članove da se vodimo našim pozdravom: „Vjera u Boga i seljačka sloga!“.

Što odobravate kod medija, a što im zamjerate? Ispunjavaju li onu svoju ulogu objektivnog posrednika između politike i građana? Jesu li u tome osujećeni? Ili su u interesno funkciji stranaka i političkih grupacija?

Zahvaljujem svim medijima, pogotovo medijima s područja Slavonije, što često prenose moje rasprave u ime Kluba zastupnika HSS-a. Smatram to dobrom međusobnom komunikacijom i suradnjom. Nacionalni mediji često nisu javni servis, već podlegnu pritiscima vladajućih. Osuđujem sve podignute optužnice protiv novinara i novinarskih sloboda. Uvijek zagovaram pravo na javno dostupnu informaciju svima, a time se vodim i u svom radu.