Nakon objave fotografije Julie Eadeh, voditeljice odjela za politička pitanja američkog generalnog konzulata, sa sastanka s čelnicima nasilnih prosvjeda u Hong Kongu, Peking je službeno upozorio SAD da se ne upliće u unutarnje poslove Kine. Odgovor State Departmenta na konferenciji za novinare održane 8. Kolovoza u Washingtonu na ovo upozorenje je bio nevjerojatan.

„Pa što?! Mi to činimo diljem svijeta svaki dan“, rekla je glasnogovornica State Departmenta Morgan Ortagus.

Nakon izvještaja da su se sastali s navodno „prodemokratskim“ aktivistima, Kina je zatražila da se američki diplomati sa sjedištem u Hong Kongu “prestanu miješati” u poslove grada, što je izazvalo burni odgovor Washingtona.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova izrazilo je veliko nezadovoljstvo aktivnostima američke diplomacije, pozivajući se na izvješća lokalnih medija koji su objavili dokaze da se dužnosnica američkog generalnog konzulata u Hong Kongu sastala s lokalnom “neovisnom skupinom”.
U izjavi od četvrtka, Peking je pozvao diplomatski ured da “odmah prekine kontakte s raznim pobunjenicima protiv Kine” i “da se odmah se prestane miješati u poslove Hong Konga”.

Vijest je prvi objavio hongkonški list Takungpao, koji je naveo da je došlo do sastanka članova političke stranke “Demosisto” s čelnicom političkog ureda američkog generalnog konzulata u Hong Kongu, Julie Eadeh, na kojem je bio i poznati prozapadni aktivist Joshua Wong.

Govoreći s novinarima u Washingtonu, glasnogovornica State Departmenta Morgan Ortagus odbacila je kineske tvrdnje i optužila Peking da je kriv što su lokalni mediji u Hong Kongu objavili osobne podatke Julie Eadeh, koja je sa svojim suprugom poznata i kao strateg provedbe takozvanih „Obojenih revolucija“.

Čini se da arogantnost Washingtona nema granica, bilo da se radi o odnosima s vazalskim zemljama ili svjetskim i regionalnim silama.

“Mislim da ovo nije formalni prosvjed, to bi učinili zloglasni režimi. Tako se ne ponaša jedna odgovorna nacija”, rekla je Morgan Ortagus, komentirajući dio medijskih napisa o obitelji Julie Eadeh, podataka koji su citirani s internetske stranice jedne američke vjerske publikacije.
Visoka američka dužnosnica s prosvjednicima

Hong Kong – Visoka dužnosnica američkog konzulata snimljena s čelnicima nasilnih prosvjeda (FOTO)
“Naša diplomatkinja je radila svoj posao i pohvaljujemo njen rad. To rade američki diplomati svaki dan širom svijeta”, dodala je Ortagus i napomenula kako je jedan dužnosnik State Departmenta ranije za AFP rekao da se predstavnici američke vlade “redovno susreću s brojnim predstavnicima ljudi širom Hong Konga i Makaua”.

“Na primjer, na dan ovog konkretnog sastanka su se naši diplomati također sastali s lokalnim zakonodavcima zbog osnivanja “ujedinjenog demokratskog tabora”, kao i s članovima američke poslovne zajednice i konzularnog korpusa”, rekla je glasnogovornica, ali nije htjela imenovati o koji je „lokalnim zakonodavcima“ riječ.

Peking je više puta osudio protuvladine prosvjede u poluautonomnoj regiji i iznio je više dokaza o uplitanju Zapada u neredima u Hong Kongu.

Što se same sigurnosne situacije tiče, središnje vlasti Kine ne žele slati policiju ili vojsku u Hong Kong i za sada preferiraju sve prepustiti lokalnoj autonomnoj vladi i snagama sigurnosti. Međutim, istovremeno se upozoravaju vođe prosvjeda i njihovi sljedbenici da svakom strpljenju može doći kraj, a to će biti trenutak kada Peking odluči da su ugroženi nacionalni interesi cijele zemlje, ne samo Hong Konga, koji za sada trpi samo financijske gubitke.
Prosvjedi u Hong Kongu

Prosvjedi u Hong Kongu
Američka administracija priznaje da igrala je sramotnu ulogu u neredima u Hong Kongu. Washington javno podržava proteste i nikada ne osuđuje nasilje usmjereno na policiju. Američki generalni konzulat u Hong Kongu pojačava svoje izravno miješanje u situaciju u Hong Kongu, a američka uprava potiče nemire na način na koji je obično poticala “Obojene revolucije” na drugim mjestima širom svijeta.

Međutim, za američki State Department su u cijeloj situaciji najspornija medijska izvješća u Hong Kongu u kojima se “navode privatni podaci američkog diplomatskog osoblja” i Kinu se naziva “zloglasnim režimom”. Washington opet crno želi prikazati bijelim i iskriviti istinu.

Glavna ideja članka hongkonškog medija, koji imaju veću slobodu od onih u kontinentalnoj Kini i praktično ne podliježu cenzuri, bila je izvijestiti o miješanju Julie Eadeh u hongkonške afere i njezinoj ranijoj umiješanosti u planiranje subverzivnih akcija na Bliskom istoku. Izvješće uopće nema namjeru prijetiti Eadeh ili njenoj obitelji i po tome je potpuno drugačije od objava hongkonških oporbenih ekstremista, koji pretražuju povijest i rodoslovlje pripadnika hongkonške policije, njihovih obitelji, što objavljuju, te ih zastrašuju i progone.

Hongkonški mediji imaju pravo izvještavati o američkim diplomatama koji aktivno sudjeluju i miješaju se u situaciju u Hong Kongu, jer tako pomažu ljudima da razumiju situaciju. To je posao medija i nema nikakve veze s vladom. Američki State Department kleveće kinesku vladu i proizvoljni tumači medijska prava u Hong Kongu, ponašajući se kao nerazumni politički razbojnik.
SAD imaju diplomatske veze s Kinom i zbog toga imaju generalni konzulat u Hong Kongu. Generalni konzulat se miješa se u poslove Hong Konga, čime ozbiljno krši odredbe međunarodnog prava o ulozi diplomatskih misija.

Kao što smo naveli, američki State Department je rekao: “To američki diplomati rade svaki dan širom svijeta.” Doista, mnoge zemlje osjećaju devastirajuće posljedice zločinačke američke diplomacije. Bez obzira koliko SAD bile snažne, to ne može opravdati poticanje na nasilje i uplitanje u poslove drugih zemalja.

Situacija u Hong Kongu pokazuje da ekstremna oporba i nasilne skupine gaze uništavaju vladavinu prava i zastrašuju građane. Nasilni prosvjednici s ulice žele utjecati na uređenje Hong Konga. Nedostaje samo da Joshua Wong, kao Juan Guaidó u Caracasu, odabere jedan od gradskih trgova, popne se na žardinjeru, pogleda u nebo i uz Božju pomoć se proglasi legitimnim vladarom bivše britanske kolonije.
Joshua Wong

Joshua Wong
Zapadni mediji više ne prenose podatke o broju prosvjednika. Na početku su prosvjedi zaista bili masovni i računa se da je na ulice Hong Konga u jednom trenutku izašlo preko dva od ukupno nešto više od sedam milijuna njegovih stanovnika. Međutim, kada su lokalne vlasti iz procedure povukle sporni zakon o izručenju građana Hong Konga pravosudnim vlastima takozvane „kontinentalne Kine“, ostale su prosvjedovati samo ekstremističke skupine i „peta kolona“ zapadnih kancelarija, prije svega Washingtona i Londona.

Neki prosvjednike uspoređuju i sa “super bandom”, dok ih drugi nazivaju “demokratskom bandom”, jer rade stvari u ime demokracije, ali djeluju protiv nje.

SAD stoje na čelu ovog pokreta i zajedno su formirali “političku razbojničku skupinu” koja narušava situaciju u Hong Kongu. Gotovo istu situaciju smo imali u Ukrajini, gdje je šačica neonacističkih ekstremista Desnog sektora i stranke Sloboda uzurpirala prosvjede protiv vlade Viktora Janukoviča. Koliko god su Janukovičeva vlada i Ukrajina u cjelini tada bili korumpirani, njeno nasilno rušenje je Ukrajinu u ekonomskom smislu vratilo u Srednji vijek.

Međutim, ako su Victoria Nuland i veleposlanik Geoffrey Pyatt 2014. godine u Kijevu napravili dobru procjenu, kada su vjerovali da će se Janukovič uplašiti i vlast predati neonacističkim uličnim bandama, čini se da Julie Eadeh iz američkog generalnog konzulata u Hong Kongu nema instinkt „dame s kolačima“ s Trga Neovisnosti u Kijevu.

Zaboravila je da su nemiri protiv temeljnih interesa javnosti i elita u Hongu Kongu, gdje ljudima, poslovnoj i financijskoj eliti prije svega trebaju mir i stabilnost. Nekoliko pobunjenika dugoročno ne može obmanjivati mlade Hong Konga. Američke “kolovođe” se služe prljavim trikovima, ali nemaju nikakva upravljačka prava u Hong Kongu.

Proteklih dana, što se uglavnom prešućuje, sve je više hongkonških patriotskih skupina koje hrabro ističu potporu središnjim vlastima. Zavjera će biti razbijena, nemiri će biti okončani, a kolovođe će biti kažnjene po lokalnim zakonima, upozorava Global Times, službeno glasilo KP Kine na engleskom jeziku.

Za kraj, podsjetimo kako je vijest o sastanku Julie Eadeh s liderima nasilnim prosvjeda u Hong Kongu komentirao Chen Weihua‏, direktor ureda lista China Daily za EU i bivši glavni dopisnik iz New Yorka.

„Kakva bi bila reakcija Sjedinjenih Država da su se kineski diplomati sastali s čelnicima prosvjednih pokreta Occupy Wall Street, Black Lives Matter ili Never Trump?“, napisao je Chen Weihua. Zaista, bilo bi zanimljivo čuti reakciju američkih dužnosnika i glasnogovornice State Departmenta Morgan Ortagus.

State Department – August 8. 2019.

logicno