Salon stripa i animacije održava se u Vinkovcima 08.-11.11./Uz izložbu stripova od ove godine i projekcije animiranih filmova, promocije stripova i knjiga, okrugli stol, radionica stop animacije/Dobitnici Grand Prix – Darko Macan, Nagrada za životno djelo - Borivoj Dovniković-Bordo, Mladi autor – Marko Dješka

 

Davne 1984. osnovan, a posljednji put organiziran 1999. godine, kultni Salon stripa pod vodstvom Dubravka Matakovića i Krešimira Zimonića uskoro na 4 dana vraća u Vinkovce ponajbolje iz domaće strip produkcije i još jednom skreće pozornost na autorski pristup stripu, od ove godine s posebnim naglaskom na domaću animaciju.

Izložbu stripova u Galeriji Slavka Kopača u Vinkovcima, ovogodišnji selektor Krešimir Zimonić podijelio je u 3 cjeline: Strip i animirani film, Ženski strip na Balkanu, te Strip na Internetu. Grand Prix Salona 2012 dobiti će Darko Macan, a posebno priznanje Salona, nagradu najboljem mladom autoru dobiva Marko Dješka.

Dobitnik nagrade za životno djelo je legendarni Borivoj Dovniković-Bordo.

Svečano otvorenje Salona i dodjela nagrada je u četvrtak, 08.11. u Galeriji Slavka Kopača, s početkom u 20 sati. Izložba je otvorena 10 dana.

 

Projekcije animiranih filmova održati će se 09.-11.11. u Gradskom kazalištu Vinkovci, a trodnevni program je podijeljen u cjeline: filmovi za djecu, Retrospektiva i Novi animirani filmovi (2009-2012). U programu će biti prikazan i dugometražni igrani film „Lavanderman“, snimljen po istoimenom strip-predlošku.

Projekcije animiranih filmova u Gradskom kazalištu počinju od 18:00 i 20:00 sati. Animirani film „Inspektor Martin i banda puževa“ prikazuje se u nedjelju, s početkom od 11:00 sati.

 

Na brojnim gradskim lokacijama održati će se popratni program – promocije knjiga i magazina, potpisivanje stripova i druženje sa autorima u Gradskoj knjižnici, radionica stop animacije u Mjesnom odboru Stjepana Radića, okrugli stol u Hostelu Plus, predstavljanje knjiga u Ogranku Matice hrvatske Vinkovci, posjet crtača stripova osnovnim školama, slikanje strip murala na zidovima...

Manifestaciju prati bogato opremljen katalog, na gotovo 200 stranica s puno teksta, slika i stripa.

 

 

Salon stripa i animacije Vinkovci 2012 organizira Umjetnička organizacija Anima i Grad Vinkovci.

Salon podržava Ministarstvo kulture RH.

 

Više detalja o kompletnom rasporedu te ostalim pojedinostima potražite na Facebooku.

 

Izvor: Tvrtko Matanović