Ostavka Jovanovićevog pomoćnika Saše Zelenike još visi u zraku, a u SDP-u se razmišlja i o razdvajanju resora znanosti, pa bi Jovanoviću ostalo samo školstvo i sport
Dvadesetoro znanstvenika i sveučilišnih profesora podržalo je ministra Željka Jovanovića izjavom za javnost kojom je izrazilo žaljenje zbog odluke Vlade RH da povuče iz saborske procedure prijedlog izmjena i dopuna Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju.

No, s druge strane, Jovanovićev pomoćnik za znanost Saša Zelenika zbog ovog slučaja vjerojatno odlazi pod pritiskom dijela SDP-a i sveučilišne zajednice, te je već raspremio ured na Sveticama, mada ga ministar nagovara da ostane i da zajedno pripreme nove izmjene spornog zakona zbog kojih je došlo do sukoba u SDP-u.

U ovom trenutku Zelenika još razmišlja da li da zaista ode. Kako je poznato, premijer je povukao iz procedure već dovršen i raspravljen Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, nakon protivljenja Branka Grčića, Gvozdena Flege i zagrebačke sveučilišne zajednice protiv predloženih rješenja kojima se profesori iznad 65 godina života šalju u mirovinu, a upisne kvote na ekonomiji i humanističkim znanostima drastično smanjuju.

Sada je ministar Jovanović dobio veliku satisfakciju od niza uglednih znanstvenika, među kojima su i Dean Ajduković, Dinka Čorkalo-Biruški, Bojan Čukić, Ivan Đikić, Pavel Gregorić, Stipan Jonjić, Hrvoje Kraljević, Boris Lenhard, Đuro Miljanić, Darko Polšek, Ivica Puljak, Marin Roje, Guste Santini, Vlatko Silobrčić, Tvrtko Smital, Aleksandar Štulhofer, Maja Vehovec, Dejan Vinković, Kristian Vlahovićek i Janoš Terzić. Svi oni ocjenjuju da je Jovanović sa svojim timom kroz prijedlog ovog zakona krenuo u kvalitetne i potrebne promjene i reforme, a da se tome protive samo pojedinci, jer ocjenjuju da je riječ o osobnim, grupnim i institucijskim interesima.

Medijima je izjavu, kako navodi, "u vezi s još jednom uspješnom blokadom promjena u znanstvenoj i visokoškolskoj zajednici u Hrvatskoj", uputio akademik Vlatko Silobrčić, jedan od dvadesetoro potpisnika. "Uvažavajući činjenice: da se Hrvatska nalazi u teškoj ekonomskoj situaciji; da nam je sustav znanosti i visokog obrazovanja nedovoljno financiran, neracionalno organiziran, neprilagođen društvenim potrebama, slabo reguliran i loše upravljan; da je taj sustav nedovoljno produktivan, kompetitivan, inovativan i poticajan; da sustav nije dovoljno odgovoran prema široj javnosti, mladim znanstvenicima i hrvatskoj budućnosti; da je sustav uzdrman korupcijom, nepravilnostima i neetičnim postupanjima nekih njegovih dionika koji rijetko snose posljedice, što je u očima javnosti narušilo ugled i vjerodostojnost tog sustava i svih njegovih dionika; izražavamo duboko žaljenje što je Vlada RH odlučila povući iz saborske procedure Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju. Smatramo da su osobni, grupni i institucijski interesi još jednom bili nadređeni dugoročnim interesima spomenutoga sustava i hrvatskoga društva općenito.

Još jednom je tako pokazano da će za nužne promjene u domaćem sustavu znanosti i visokog obrazovanja, kako bi se on počeo suočavati s navedenim činjenicama i pripremio za izazove u Europi i globaliziranom svijetu, biti potrebna čvrsta politička volja i odlučnost kakve u Hrvatskoj, nažalost, očito nema", stoji u izjavi.
Inače, sukob koji se dogodio oko ovog zakona potenciran je izjavama ministra Jovanovića da će i sam otići, odnosno dati ostavku, ako njegov pomoćnik Zelenika bude prisiljen otići.

Nakon razgovora s premijerom svi su reterirali, pa su ostavke postale manje popularna riječ, te je i Jovanović jasno rekao da ostavka nije opcija, no u svakom slučaju sukob koji je zbog ove teme nastao unutar SDP-a nije bezazlen, i u vrhu stranke se navodno čak razmišlja o razdvajanju resora znanosti od obrazovanja i sporta, pri čemu bi Jovanoviću ostale škole i sport, a znanost bi moguće dobio Neven Budak.

Prošlog tjedna spominjala se takva mogućnost, mada je zapravo najrealnije da premijer Milanović neće dirati u posve nepotrebnu i potencijalno politički "slisku" rekonstrukciju Vlade na ovaj način. On je nedavno na Predsjedništvu stranke, nakon slučaja Holy, bio jasno rekao da više nema kadrovskih promjena u Vladi i da svi trebaju pripaziti što rade, jer da javnost više neće podržavati »trošenje« ministara kao na traci.

Stoga je realno da će Jovanović ostati, zadržati sva tri resora u svom ministarstvu, vjerojatno uspjeti nagovoriti i pomoćnika Zeleniku da ostane, a da će nove izmjene Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju pisati zajedno s drugim kolegama - i Grčićem, i Flegom, i Budakom, i ostalima zainteresirana za sektor, kako bi poboljšana verzija tog akta bila prihvatljiva za što širi krug dionika.

 

Izvor: h-alter