Ugledne li svite oko ovog mutnog kazana. A pakira li se ovdje kome zbog stranačkih obračuna i tko će slaviti kad i ako budemo imali ishod, s time neka glave razbijaju u HDZ-u. Za sve ostale bitno je samo to da politička korupcija kod nas i dalje čuči u svakom grmu


Ne zna se još dovoljno o poduzetništvu tog Franje Varge uhapšenog pod sumnjom da je fabricirao pakete SMS-poruka za Mamića i Todorića. No, o jednoj puno važnijoj stvari saznajemo tim povodom već sada sasvim dosta da nam se ponovno smuči.
I ovaj slučaj, naime, razotkriva da je vladajuća stranka ostala stanište kriminalne hobotnice s krakovima u svim institucijama do kojih je mafijašima u redovima HDZ-a stalo i do kojih im jednom može biti stalo. To nije prestalo ni poslije Sanadera, ni poslije Karamarka. Evo ga pod nosom i Plenkoviću koji se kleo u poštenje i časnu namjeru da od HDZ-a napravi stranku koja će čista obraza stajati pred hrvatskom javnošću.

A što ovdje imamo umjesto svega toga?

Prvo tog Vargu, koji je prije jedno šest godina dobio otkaz u policiji jer je krivotvorio nekakvu medicinsku dokumentaciju i protiv koga sudski postupak još nije završen. No, taj je, jasna stvar, sasvim nebitan. Još jedan kriminalac, ima ih svuda i bit će ih dok je svijeta i vijeka. No, Varga je, pokazalo se u istrazi, stari poznanik i suradnik Tomislava Karamarka i Milijana Brkića Vase, a njihovi kontakti do danas nisu prestali iako su obojica znala da je dotični pod kaznenim postupkom. Brkić to negira iako su istražitelji, navodno, u posjedu nepobitnih telefonskih razgovora, a Karamarko priznaje, ali tvrdi da je njegova povezanost s Vargom beznačajna.

Nadalje, Vargu je, o tome da mu je DORH za petama i da smjesta uništi sve dokaze, alarmirao neki Blaž Curić, igrom slučaja baš službeni vozač potpredsjednika Vlade Tomislava Tolušića. Taj Curić, koga su također jučer priveli, nije »neki« ni za Milijana Brkića, jer je njegov vlastiti kum, i njega je razvozio dok je bio zamjenik ravnatelja Policije.

Kako li je taj Tolušićev šofer i Vasin kum znao za tajnu istragu na temu lažnih SMS-ova i dokle je stigla? Je li mu to rekao netko iz DORH-a? Policije? SOA-e? Ili kum Milijan? Ili Tolušić? Ili netko treći među njegovim klijentima iz političkog vrha koje sada vozi kamo treba? I što, uostalom, nekog vozača Blaža briga za probleme otpuštenog policajca Franje Varge? To jest, je li mu iz privatnih pobuda javio da hitno čisti sve što ima ili je ga netko upotrijebio kao kurira?

Nadamo se – unatoč, naravno, vrlo opravdanoj skepsi – da će istraga doći do svih tih odgovora i da se postupak protiv svih koji su u ovo upetljeni neće misteriozno razvlačiti kao kod HDZ-ovog saborskog jockera Tomislava Sauche.

No, ono od čega ti se momentalno mrznu kosti jest da su – u samo tri dana – iz ove prljavštine sa SMS-ovima za račun Zdravka Mamića i Ivice Todorića, misteriozno izronile i sjene Brkića, Tolušića i Karamarka. To su imena na koja se odazivaju jedan uvaženi potpredsjednik HDZ-a i Sabora i član povjerljivog Odbora za nacionalnu sigurnost (Brkić), jedan uvaženi potpredsjednik Vlade i bivši župan (Tolušić) te jedan uvaženi bivši predsjednik HDZ-a i potpredsjednik Vlade (Karamarko).

Ugledne li svite oko ovog mutnog kazana. A pakira li se ovdje kome zbog stranačkih obračuna i tko će slaviti kad i ako budemo imali ishod, s time neka glave razbijaju u HDZ-u. Za sve ostale bitno je samo to da politička korupcija kod nas i dalje čuči u svakom grmu. I da obećanih promjena nema ni za lijek.

 

novilist