Pa zar Plenković stvarno misli da će nas ta neka glomazna skupina suhih birokrata izvući iz ove letargije kojoj su upravo oni kumovali na svaki način?


Isprva sam poskočila od sreće jer zvuči divno. Plenković osniva Vijeće za inovacije. Bit će to novo Vladino tijelo koje bi se trebalo baviti, da tako kažemo, razumijevanjem budućnosti i prepoznavanjem izazova koje ona donosi te će onda predlagati mjere koje su Hrvatskoj potrebne da prema novim vremenima ide spremna.

Dobit ćemo, dakle, poštovani trust mozgova koji će nas gurati naprijed jer smo sada, kao što se zna, u svemu jako otraga. U jednoj od nedavno objavljenih globalnih ljestvica, Hrvatska je – pored svega ostaloga u čemu zaostajemo – ispala kriminalno loša i prema kriteriju okrenutosti naše vlade prema budućnosti. Reakcija je, prema tome, više nego ispravna.

U fokusu novog vijeća mudraca bit će, razumije se, suvremene tehnologije, znanstvena otkrića, inovacije i implementacija tih bitnih novih znanja kroz sve državne politike i strategije. To bi trebalo biti to.

Ali optimizam je već u sljedećem pasusu izvjetrio. Jer vijest kaže da će u novo vijeće »za pamet« biti imenovani ministri i državni činovnici iz raznih resora, iz Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore, raznih sindikata, Hrvatske udruge poslodavaca itd.

Užasno razočaravajuće. Pa zar Plenković stvarno misli da će nas ta neka glomazna skupina suhih birokrata izvući iz ove letargije kojoj su upravo oni kumovali na svaki način?

Možeš si misliti kako ćemo procvasti kad se ta činovnička dibidus bratija na finim i sigurnim plaćama krene sastajati i daviti javni prostor svojim paušalnim mudrostima o važnosti ekonomskog rasta, demografiji, ekologiji i globalnom zagađenju. Od njihovih seminarskih uvida živnut ćemo fakat sve u 16.

Da, Vijeće za budućnost je potrebno, ideja nikad bolja. Ali ovaj tugaljivi sastav instantno jamči da se od toga ne može očekivati ništa drugo nego fijasko. Malo PR-a kako Vlada, eto, napokon želi ići ukorak s novim vremenom i kako je strašno koncentrirana na važne teme budućnosti. Pa onda iz toga jedno veliko ništa. Zero. To će se vidjeti odmah, čim počnu besmislena zasjedanja tog komiteta uglavnom beznačajnih dužnosnika u sivim futrolama, ta jalova gnjavaža.

Da je predsjednik Vlade stvarno htio napraviti jaku i ozbiljnu stvar, mogao je. Ali onda bi u svoje novo vijeće mudraca pozvao 11, devet ili sedam imena s jakim i međunarodno potvrđenim karijerama, pravih meštara, profesora svjetskih sveučilišta i vizionara. I rekao bi im, evo, izvolite. Vi pogledajte u čemu je stvar s nama i vi nam recite što da radimo danas, za pet i za 15 godina. Slušat ćemo vas. Dajte nam svoju ekspertizu i svoje ideje, a mi ćemo vaše zaključke provesti.

Takvih ljudi ima u Hrvatskoj i kojekuda po stranim zemljama. Samo mi ovdje više znamo o Pernaru, Boži Petrovu i Stevici Culeju nego o njima i velikim stvarima na kojima rade. I Plenkoviću bi se svi odazvali. Ali takve ne možeš držati na lajni i pritezati ih za gušu kad ti padne na pamet, nego ih moraš pustiti da slobodno misle, zaključuju i govore.

Ti ne drhte pred naslovima i činovima. A to se našim vlastima u principu ne sviđa. Navodna senzacija zato će splasnuti s velikim vijećem naših malih veličina koje će nam reći kamo, kuda i dokle trebamo ići. I čemu to onda? Kad je ničemu.

 

novilist