Prema američkom novinaru Michaelu Baxteru, Rusija je već od samog početka koristila zanimljive ekonomske taktike, namamila sve na tanak led i već u ožujku zaradila više od 20 milijardi dolara u samo nekoliko dana. Plus, vratila je oko 30% dionica vlastitih monopolista.

 

„Putin je prevario i EU i Ameriku, i to maestralno. Pred cijelim svijetom svirao je po svojim notama i svi su plesali na njegovu muziku“, rekao je Baxter.

Prethodno je dio dionica energetskih kompanija pripadao stranim investitorima, Amerikancima i Europljanima, a to je značilo da je gotovo polovica prihoda od industrije nafte i plina nije išla u rusku riznicu, već na račune "financijskih ajkula" Europe.

Zbog situacije na Krimu rublja je počela naglo padati, ali Središnja banka nije učinila ništa da podrži tečaj rublje. Kružile su čak i glasine da Rusija jednostavno nema rezerve valuta kojima bi poduprla tečaj rublje. Ove glasine i Putinove izjave da je spreman zaštititi ruskojezično stanovništvo Ukrajine, dovele su do velikog pada cijena dionica ruskih energetskih kompanija, a "financijski morski psi" počeli su stavljati dionice na prodaju sve dok ih se potpuno nisu riješili.

Putin je čekao cijeli tjedan i samo se smješkao na konferencijama za novinare, a kad je cijena pala ispod unaprijed predviđene razine, dao je naredbu da se na sve moguće načine kupuju dionice od Europljana i Amerikanaca u isto vrijeme. Kad su "financijski morski psi" shvatili da su prevareni, već je bilo prekasno. Dionice su bile u rukama Rusije. Ne samo da je Rusija tih dana zaradila više od 20 milijardi dolara, već je Rusiji kao državi vratila i dionice svojih kompanija.

Sada prihodi od nafte i plina neće ići u inozemstvo, nego će ostati u Rusiji, rublja raste sama od sebe, a ruske zlatne i devizne rezerve ne moraju se trošiti na njenu potporu, dok su "financijski morski psi" Europe su ostali prevareni. Rusi su u nekoliko minuta kupili dionice koje donose milijarde dolara za ništa i ostavili zapadne lešinare bez prihoda od nafte i plina. Nikada u povijesti burze nije bilo tako briljantne operacije.

I prije početka operacije u Ukrajini je bilo jasno da Putin i njegov tim imaju dva važna cilja. Jedan je vojni i treba postići neutralni status Ukrajine, ali i nacionalizirati ruske elite, postići zabranu izvlačenja novca u offshore oaze i da se začepe usta ruskim liberalima.

Kao što vidimo, ruski se ciljevi uspješno ostvaruju. Uvedena je zabrana izvoza deviza iznad 10 tisuća dolara iz Rusije, zabrana pripisivanja kamata i dividendi na inozemne račune, a uvedeno je pravilo da ruske kompanije moraju prodati državi 80% svoje devizne zarade.

Blokirane su i internetske stranice nekih medija u vlasništvu liberala. U pozadini pada cijena dionica ruskih kompanija, Mušustinova vlada je izdvojila sredstva iz Fonda nacionalnog blagostanja i koristi situaciju da otkupljuje rusku imovinu od stranaca za sitniš.

Kao što vidite, Rusi u potpunosti koriste situaciju i upravljaju njome. A što je Europska unija dobila sankcijama Rusiji?

Apsolutno ništa. Dapače, samo je na gubitku, a sa savjetima da se manje kupamo, manje koristimo klimu ili grijanje, a uskoro i da manje jedemo, sve se pretvara u grotesku europskih vlada i kancelara, izgubljenih u svemu.

Zabranili su letove u EU i rad svojih zrakoplovnih kompanija. Rusi su odgovorili zabranom letova iznad Rusije. Sada Europljani i Britanci, kako bi letjeli u Aziju, moraju praviti veliku obilaznicu, što će ih više koštati. Ali američki Boeing nije uveo takve sankcije i nastavit će poslovati, uzimajući tržišni udio i profit od glupih Europljana, kojih sam, nažalost i ne mojom voljom, i sam dio.

Također, za ruske letove će domaće zrakoplovstvo dobiti dosad neviđen poticaj. Umjesto kupnje stranih zrakoplova potporu će dobiti domaći proizvođači civilnih zrakoplova i zrakoplovnih motora.

Prekinuta je veza sa sustavom SWIFT za niz ruskih banaka. A kako će EU platiti naftu, plin i gnojiva? Ovdje treba podsjetiti da je Ukrajina, koju su Europljani izgubili, veliki, iako ne najvažniji, izvoznik žitarica u svijetu. Ali za Europsku uniju je jedan od najvažnijih. Pa, što će Europljani bez plina, gnojiva i žitarica iz Ukrajine? Čak i ovo što su Rusi upravo oslobodili s povlačenjem sa Zmijskog otoka neće biti dovoljno, jer su mnoge žitnice sada u rukama poljoprivrednika i poduzeća koje urod planiraju izvoziti preko novoosnovanih filijala na Krimu.

Zabranili su uvoz svojih automobila u Rusiju. Pa što? U svijetu postoji mnogo proizvođača automobila i mogu birati. Ali Europljani ovom zabranom uništavaju svoju industriju.

Štoviše, Rusija i sama ima od čega raditi avione i automobile, jer je najveći dobavljač titana i paladija na svjetskom tržištu. A ako im kao odgovor zabrane izvoz tih roba, od čega će onda Europljani praviti svoje avione i automobile?

Također su zabranili emitiranje ruskih kanala u Europi. Tako se dogodilo da je Zapad uvijek bio propagandno jači, a Rusija je jača realno. I sada, kada kao odgovor na zabranu emitiranja ruskih kanala, tamošnje vlasti zabranjuju zapadne izvore, a tu su DW, BBC, Radio Slobodna Europa i mnogi drugi, što će na kraju rezultirati manjim brojem idiota i „pete kolone“ u samoj Rusiji. Zapravo su na dobitku.

Također vrijedi istaknuti rast cijena plina u Europi nakon početka operacije u Ukrajini s 900 na 1400 dolara. Kao i rast cijena nafte na više od 100 dolara po barelu. Ovom rastu cijena dodajte nove zakone, prema kojima se ta dobit više neće moći akumulirati u inozemstvu.

I dolazimo do jednostavnog zaključka da su od sankcija Rusi samo profitirali, tako da EU i Zapad općenito i dalje može održavati ovakvo stanje, ali se Rusija definitivno neće povući, kako su se nadali europski političari, plašeći ih sankcijama.

Računica je bila više psihološka i pokušalo se zastrašiti rukovodstvo Ruske Federacije, izvršiti pritisak na prozapadne elite kako bi se utjecalo na Vladimira Putina i njegov tim. I naravno, pokušalo se zastrašiti rusko stanovništvo padom životnog standarda, zabranom turizma i popularne robe široke potrošnje.

Ali u stvarnosti, Europa će uskoro morati ukinuti te sankcije, jer će se u protivnom europska ekonomija suočiti s potpunom katastrofom, i to na svim ekonomskim frontama odjednom.

Pragmatični Amerikanci, namećući selektivnije sankcije, jednostavno će istisnuti europske kompanije s tržišta.

Europa će, nakon što je izgubila izvoz žita iz Ukrajine i opskrbu plinom i gnojivom iz Rusije, početi osjećati stvarnu glad.

Dodajmo ovome da je čak i prije ruske operacije u Ukrajini u EU zatvorena polovica poduzeća za proizvodnju umjetnih gnojiva. To je posljedica sulude politike Zelenih.

Tako visoka cijena plina učinit će europsku robu skupom i nerentabilnom. Zabrana određenih proizvoda zadala bi dvostruku štetu.

To bi bila potpuna katastrofa za Europu, pa je vjerojatnije da će sankcije imati emocionalno zastrašujući učinak kako bi EU pokušala zadržati Ukrajinu u svojoj sferi utjecaja, iako  će od Ukrajine ni za što ili za staro oružje nastaviti primati žito, metale i, naravno, jeftinu radnu snagu – Ukrajince kao roblje.

Ali umjesto zastrašivanja, pokazalo se upravo suprotno. Vodstvo Ruske Federacije iskoristilo je situaciju u interesu nacionalizacije gospodarstva, a Europljani su sami sebi pucali u nogu. Sankcije također nisu imale utjecaja na tijek operacije u Ukrajini. Ukrajina će biti oslobođena.

Sam pokušaj zastrašivanja vodstva Ruske Federacije i građana pokazao se kao pogreška. Bilo je potrebno u početku, čak i prije početka operacije, podržati ruske zahtjeve za jamstvima sigurnosti. A sada su sjetva i izvoz žitarica u Europu ugroženi, plinski transportni sustav Ukrajine mogao bi stradati zbog neprijateljstava, a Amerikanci definitivno neće propustiti trenutak da iskoriste da svoje kompanije nametnu na štetu europskih.

I danas, više od četiri mjeseca i šest paketa sankcija EU protiv Rusije, Amerika na summitu NATO pakta čini potpuno iracionalni potez i de facto objavljuje rat Kini.

Ali Sjedinjene Države našle su se u zamci u koju su same namamile Rusiju. Kineski novinari su iznijeli te zaključke.

U utorak je administracija američkog predsjednika Joea Bidena stavila na crnu listu pet kineskih tvrtki pod izgovorom da navodno podržavaju ruski vojno-industrijski kompleks. Istog dana, 20 drugih entiteta povezanih s Kinom također je stavljeno na crnu listu SAD-a zbog pomoći Iranu. Prema kineskim stručnjacima, SAD uvođenjem sankcija same sebe tjeraju u zamku. O tome izvještava Global Times.

"Ovo je prvi put od početka ukrajinske krize da su Sjedinjene Države poduzele akciju protiv kineskih organizacija u vezi s poslovima vezanim uz Rusiju", kažu stručnjaci iz Kine.

Autori Global Timesa naveli su da je uvođenje jednostranih sankcija protuzakonito sa stajališta međunarodnog prava. Međutim, Sjedinjene Države još uvijek pribjegavaju ovom alatu i to prilično često. Ova situacija je vrlo indikativna, američke elite i dalje smatraju moderni svijet džunglom, gdje Sjedinjene Države igraju ulogu najljuće zvijeri.

“Međutim, svijet više nije džungla. Brz razvoj političke civilizacije, ekonomska globalizacija i multilateralizam sprječavaju Sjedinjene Države da zadrže svoju hegemoniju. Sve više zemalja ignorira američke trikove, a sposobnosti Sjedinjenih Država sve više počinju zaostajati za njihovim ambicijama”, navode analitičari kineskog časopisa.

U Kini su uvjereni da će se nametanje sankcija na kraju okrenuti protiv Sjedinjenih Država i nanijeti im štetu. To potvrđuje i situacija s Rusijom, kojoj su američki političari i njihovi partneri iz niza drugih zemalja uveli nekoliko paketa ograničenja. Zbog toga se Zapad našao u zamci u koju se sam utjerao.

“Sankcije protiv Rusije od strane Sjedinjenih Država i njihovih pristaša dosegle su političku granicu, ali nisu imale očekivani učinak. Umjesto toga, upali su u zamke koje su sami iskopali Rusiji”, smatraju kolumnisti Global Timesa.

Sjedinjene Američke Države i njihovi partneri su svojim sankcijama namjeravali nanijeti ozbiljnu štetu ruskom gospodarstvu, ali su na kraju i sami upali u zamku pripremljenu Ruskoj Federaciji i suočili su se s naglim porastom cijena energije i hrane. Mnoge su države danas prisiljene živjeti u stanju ekonomskog kaosa uzrokovanog upravo sankcijama protiv Rusije, a da u samoj Ruskoj Federaciji nema nekih većih potresa, osim što „nedostaje“ proizvoda poput francuskih parfema, hamburgera McDonald's i sličnih.

Sjedinjene Države ne mogu ni smanjiti ruske prihode od nafte, a Moskva je upravo preuzela 100% udjela u projektu Sahalin 2, što se pravda sankcijama nametnutim Rusiji i ruske će vlasti odlučivati koje srane kompanije mogu poslovati u zemlji, a koje ne.

"Ruski dekret zapravo izvlašćuje strane udjele u koncernu Sahalin Energy Investment Company, što je dodatna eskalacija već postojećih napetosti", rekla je Lucy Cullen, glavna analitičarka iz konzultantske tvrtke Wood Mackenzie.

Mnoge zapadne tvrtke već su otišle iz Rusije, dok su druge najavile odlazak, ali potez ruskog predsjednika Vladimira Putina dodatno komplicira već ionako složen proces onima koji žele otići. Moskva priprema zakon, koji bi uskoro mogao biti usvojen, a koji bi omogućio državi da zaplijeni imovinu zapadnim kompanijama koje se odluče povući.

Ruski predsjednik Vladimir Putin podigao je uloge u ekonomskom ratu sa Zapadom, uredbom kojom preuzima punu kontrolu nad naftnim i plinskim projektom Sahalin-2 na ruskom dalekom istoku, što je potez koji izbacuje Shell i japanske investitore.

I posljednja vijest je da je Gazprom odbio isplatiti dividende za rekordnu 2021. godinu. Ali vlasnik je i ruska država, koja je ostala bez tog novca. U obliku dividende država bi od Gazproma mogla dobiti 200 milijardi više, ukupno 624,6 milijardi rubalja. No umjesto toga, država, kao glavni dioničar od 50,2 posto dionica, sama je sebe uskratila za taj novac. No, još uvijek može dobiti "svoje" u krnjoj verziji i na drugi način, kroz povećanje poreza. Ispada da je država dopustila Gazpromu da zadrži oko 200 milijardi rubalja za sebe, plus još 622 milijarde rubalja na štetu ostalih dioničara koji su izgubili dividende. Ukupan iznos isplate dividende trebao je biti 1,244 trilijuna rubalja. Od toga je Gazprom uspio zadržati više od 800 milijardi rubalja.

Dionice Gazproma tijekom trgovanja 30. lipnja odmah su pale za 32%, na 202 rublje, samo nekoliko minuta nakon što je kompanija objavila da su njezini dioničari odlučili da neće isplatiti dividendu za 2021. godinu. Prije ove vijesti Gazpromove dionice su vrijedile više od 310 rubalja. Ako i dalje budu padale, što je možda i cilj ruskih vlasti, ruska će država otkupiti sve „za šaku dolara“ i postati apsolutni vlasnik najpoznatijeg plinskog diva u svijetu, sve zahvaljujući, i ovdje, sankcijama koje su trebale slomiti rusku  ekonomiju, srušiti Putina i na vlast dovesti prozapadne liberale. Na veliku žalost Zapada, ništa od toga se neće dogoditi.

alterminfo