Ministarstvo za poduzetništvo i obrt nudi bespovratne potporeod 20.000,00 – 75.000,00 kuna u okviru programa Poduzetnički impuls, za aktivnost Očuvanja tradicijskih i umjetničkih obrta.Javni poziv je otvoren i traje do 31. listopada 2013. godine.  

Možemo li iz bakine škrinje i narodnih običaja, putem usmene predaje ili kopiranjem, ostvariti nešto? Ministarstvo pruža priliku poduzetnim i inovativnim ljudima koji mogu na bazi kulturne baštine, zaboravljenih vještina i predmeta, pronaći svoju šansu.

Zanemarili smo da narodni običaji i kulturno naslijeđe imaju temelje u obiteljskim  predajama, te dopustili da se polako brišu iz naših sjećanja.

Nekada, svaka dobro odgojena kćerka bila je naučena spravljanju jela tradicijske kuhinje, pletenju, vezenju, izrađivanju goblena, tapiserija i mnogih drugih rukom rađenih proizvoda.

Spominjem kćerke, jer su muškarci sa takvim  sklonostima, smatrani čudnim i neprihvatljivog ponašanja. Danas su mnogi muškarci kreatori, realiziraju ideje i stvaraju umjetničke vrijednosti. Kreiraju modnu odjeću, uređuju interijere i slično, bazirajući se na kulturi i običajima raznih geografskih područja.

Naravno da nema svatko potrebne sposobnosti i vještine, ali mnogi ih imaju. Sjetite se svojih korijena, prabaka, baka, djedova i njihovih ideja. Nisu li te ideje i kreacije bile sjajne za uređenje blagdanskih stolova, kao zaštita od hladnoće u izradi odjevnih predmeta, kao pomoć u radu osmišljavanjem i izradom raznih pomagala, ukrašenih prema ideji i sposobnosti majstora.

U potrazi za jednostavnijom zaradom, naglo su se razvile trgovinske djelatnosti industrijskim proizvodima i postale su spas za egzistenciju i zaradu. Međutim taj spas, u situaciji kada je novca na tržištu sve manje, postaje omča oko vrata, što možemo vidjeti u većini gradova, na tržnicama, gdje je trgovaca sve manje.

Poveznica starog i novog, iz povijesti izvučenog, osmišljenog i rukom izrađenog kao djelatnost, danas je vrlo tražena. Šansa za novi posao je otrgnuti od zaborava i predstaviti umijeće izrade tradicijskih vrijednosti u nekom novom svjetlu, zaštititi kulturno naslijeđe i još zaraditi. Ne bi trebao biti problem organizirati radionice, dovesti bake da pokažu, učiti, naučiti i unaprijediti.

Nepregledno blago u znanju i vještinama izrade tada ne bi bilo zaboravljeno, nego očuvano i prihodovano. Koliko samo takvim kulturnim blagom i vještinama izrade raspolaže Slavonija?