Čak ni najveći pobornici slobodnog tržišta ne idu na opće izbore s porukom da će otpuštati ljude


SDP i njegovi partneri nisu čini se uzeli u obzir izvanrednu situaciju u kojoj se zemlja nalazi. Odnosno, jesu tek djelomično, u onom dijelu kada je Davor Bernardić govorio o tome da se izbori mogu održati samo kada i ako epidemija korone počne radikalno jenjavati.

Dakle, govorilo se samo o zdravstvenoj strani cijele situacije. Oporba jest u nezavidnoj poziciji. Po svemu sudeći na birališta ćemo zaista izaći usred ljeta, jedne nedjelje u srpnju. U parlamentarnim demokracijama je uobičajena stvar da vladajuća stranka određuje tajming izlaska na birališta onako kako to njoj najviše odgovara.

Pa se tako HDZ odlučio na izbore što je prije moguće. Jer nitko se ne usudi ni predviđati u kakvom bi stanju gospodarstvo moglo biti ujesen. A moglo bi biti dramatično. Deficit proračuna će otići u nebo, baš kao i stopa nezaposlenosti. Onaj tko će tada vladati zemljom morat će posegnuti za dosad neviđenim ekonomskim mjerama.

A SDP je biračima govorio kao da je situacija svakodnevna. Kao da je potrebno napraviti tek nekoliko reformi i pojačati borbu protiv korupcije. Ako su već spominjali izvanrednu situaciju vezano za medicinski aspekt, zašto nisu stavili veći naglasak i na gospodarski. Trebali su objasniti građanima da bi situacija ujesen mogla biti dramatična i da oni imaju spreman odgovor.

Koliko god korupcija bila trajni hrvatski problem ona je potpuno sekundarna u situaciji kada je pola domaće ekonomije bilo zamrznuto nekoliko mjeseci. I da bi se slična situacija mogla ponoviti negdje u listopadu.

Na borbi protiv korupcije SDP ne može dobiti izbore. Na jasnom govorenju građanima što ih čeka, možda. Iako su birači tradicionalno nezainteresirani za ono što se oko njih događa, čak i onaj tko prati samo nogomet i turske sapunice shvaća da će jesen biti gadna.

Osim ovog, SDP obećava drastična rezanja. Bernardić je to spomenuo na samom početku svog izlaganja. Osim što je to ekonomski upitno - za vrijeme krize treba održavati agregatnu potrošnju, što pak znači da nema otpuštanja - to je i politički toksično. Čak ni najveći pobornici slobodnog tržišta ne idu na opće izbore s porukom da će otpuštati ljude.

A posebno je to pogubno za stranku koja sebe naziva socijaldemokratskom.

Usto, oporba opet spominje Vatikanske ugovore. Kao da nisu naučili lekciju iz 2007. kada je SDP, među ostalim i zbog toga, izgubio već praktički dobijene parlamentarne izbore. A sada se to opet vadi iz ormara. Par mjeseci ranije Davor Bernardić, a u subotu, već poslovično delikatni Krešo Beljak. SDP i partnere nitko i ništa ne tjera da par mjeseci prije izbora prijete revizijom Vatikanskih ugovora. Na to ih ne tjera nikakva još ljevija opcija koja bi im radikalnim napadima na Crkvu mogla oduzeti birače.

Hrvatska je ekstremna ljevica uglavnom salonskog tipa i nema ni volje ni znanja za ozbiljno bavljenje dnevnom politikom. SDP i partneri mogli su bez problema prešutiti ovu priču prije izbora. Oni koji su protiv Vatikanskih ugovora - protiv izdvajanja iz proračuna i vjeronauka u školama - ionako će glasati za njih.

Ako koji glas i ode nekoj od ekstremno lijevih sekti on će biti potpuno zanemariv. Lijevi birači se na parlamentarnim izborima gotovo uvijek zbiju oko Partije.

Ali jahanje na ugovorima sa Svetom stolicom moglo bi, da parafraziramo trenera svih trenera, galvanizirati Katoličku crkvu i njoj bliske udruge da se ipak skupe oko HDZ-a. I da ne eksperimentiraju s nekakvim domovinskim pokretima. Što će više SDP i suradnici šiljiti po ovome, to će prije hrvatska katolička scena zaboraviti način na koji je u Saboru izglasana Istanbulska konvencija.

Tu je, naravno, i činjenica da ekipa koja je preko vikenda predstavila svoju koaliciju ne sadrži nikakva nova lica. Imali su priliku napraviti restart Hrvatske još 2011 godine kada su im birači dali nedvosmisleni mandat ta naprave baš to.

A oni se u tome baš i nisu proslavili. Tko nam jamči da bi sada u tome uspjeli. Vlada Zorana Milanovića 2011. zatekla je zemlju u velikoj gospodarskoj krizi. Eventualna Vlada Davora Bernardića preuzela bi je u još težoj. Naravno, ni HDZ nema neka nova jaka lica. Ali oni i ne obećavaju nekakav restart. Za SDP ovi izbori nisu izgubljeni, ali da ih dobiju morat će puno toga mijenjati. I to brzo, i u u hodu.

novilist