Ministra RH obrane nitko nije oteo. Jednostavno već dva tjedna nema što suvislo reći.
Ministar obrane Damir pobjedničkavojska Krstičević - žale se već i mainstream mediji pod nevidljivom državnom šapom - ovih je božićno-novogodišnjih-postnovogodišnjih dana gurmanluka i ostataka svakovrsnih pretjerivanja ićem i pićem naprasno nestao s javne scene. Kao da si je sva vojska uzela zajedno s (mnogo)brojnim MORH-ovim činovnišrvom "hrvatski skijaški polumjesec" za kolektivni godišnji odmor u nekom od konspirativnih odredišta podno samog Mont Blanca.

Ministra nije ni čuti niti vidjeti, što tim više raspaljuje javno čuđenje, jer lik ni u najkasnijim noćnim vijestima ne silazi s tv-ekrana neutemeljenim hvalospjevima pobjedničkoj hrvatskoj vojsci, kabinetskim sigurnosno-strateškim igrama olovnim vojnicima i posljednjih mjeseci neviđenim pak panegiricima uzletu HRZ-a i PZO-a .

Čak pod pametnom kacigom izraelskog pilota, iz samog kokpita (sic transit) F-16 C/D Barak. Hrvatski fantom na hrvatskom nebu, heeeej! Hrvatska višenamjenska zračna sila lider u regiji, američki Crni sokol (Black Hawk) UH-60M predatorski strah i trepet, njemačke samohodne haubice PzH2000, heeeej! Gdje bi Bijedna Naša bila da nema Damira pobjedničkavojska Krstičevića!?

Jamačno bi se bradati kokardaši ćȍsavog vojvode Vojislava odvažili opet osvetnički grunuti preko Dunava na "jedinu nam i vječnu Hrvatsku" (Franjo Tuđman). Ako im to ne bi dopustili srbijanski predsjednik i premijerka hrvatskih korijena (on porijeklom iz iz Gline, ona Hrvatica s Krka), a ne bi, jamačno bi vehabije iz Gornje Maoče, sela 30 kilometara od granice BiH-RH, navalili napraviti šerijatsku džamahiriju između Save i Drave, sve do granice s Deželom.

Jer, formalna je vrhovna zapovjednica hrvatske oružane sile Kolinda Grabar-Kitarović čak riskirala međunarodni diplomatski skandal - da bi se potom trapavo posipala pepelom - kada je u susjednoj zemlji otkrila "veliku terorističku opasnost za Hrvatsku: prijete povratnici s ratišta u tzv. Islamskoj državi".

Dok je ministra pobjedničkavojska Krstičevića na braniku nacionalne sigurnosti RH, nema zime. Samo, trenutno ga nije ni čuti niti vidjeti. Nešto kao druga mu po oružju domovinskom i denver plavoj boji stranačkoj Milijana Brkića nadimkom Vaso nakon velikog praska uništa paraobavještajne SMS afere. S kojom HDZ, je li, nema veze. Kamoli predsjednica Grabar-Kitarović, s ideološko-političko-prijateljskim intimusima.

Nema ministra rata, pa nema ni službenog, makar samo reda radi, objašnjenja zašto prolaze neki važni rokovi - poput 4. siječnja do kada se Izrael imao očitovati Zagrebu, a minut će i dodatnih sedam dana suha hrana do 11. siječnja - o avionskom dealu i američkom embargu na isporuku modernizacije u originalima iz tvornice Lockheed Martin.

Dogovoreni posao po dogovorenim uvjetima je propao, pa je nejasno tko još i zašto čeka Godota. Taman će napuhani Twitteraš, nesklon čak ukidanju viza našim građanima za ulazak u SAD, pasti sad na hrvatske "vojno-partnerske argumente" kad nema sluha za Benjamina Netanyahua, kojemu se nasmijala velika zarada na starom željezu. Jer, ne proda li otpisane F-šesnaestice Hrvatskoj, moraju u reciklažu. Ameri, međutim, u svemu tomu otpočetka igraju svoju igru, koriste pozicije moći i utjecaja, pa je plenković-Krstičevićevim povjerenstvima na raspolaganju samo jedna opcije - izbrati mnje zlo. Pod budnim američkim okom. I točka.

Priče o hrvatskoj tzv. suverenosti, samostalnosti, slobodi izbora za vlastiti novac, etc., priče su za malu djecu. Što će se vrlo brzo pokazati, jer će – bez obzira ponovi li se natječaj za kupnju aviona ili lumeni iz MORH-a predlože plan B - RH odustati od plus-minus milijarde eura za ganc-novu eskadrilu SAAB-ovih Gripena JAS-39 (drugi na prošlom natječaju) i privezati konja, gdje kaže trenutni gazda Bijele kuće.

Javna je tajna da je hrvatski ministar Damir pobjedničkavojska Krstičević, baš kao i Kolinda Grabar-Kitarović, ne zna se tko više, upravo opsjednut SAD-om i svim što ta zemlja z(r)nači u svijetu, pa... Također nije tajna da američki vojno-diplomatski birokrati već godinama i osobito intenzivno u MORH-ovo (pred)natječajno doba pritišću hrvatske vlasti da svoju već gotovo nepostojeću eskadrilu otpisanih ruskih MIG-ova zamijene američkim F-modelima: novim, novijim, starijim ili moderniziranim starudijama od prije tri decenija i više, etc.

Nema veze datum proizvodnje, serija, generacija, letno stanje ili što takvog, važno je samo da je made in USA i da od toga Ameri imaju korist. Prvo novčanu, a potom propagandnu i svaku drugu, što se onda lijepo zamota u celofan tzv. strateškog partnerstva. Jer Bijedna Naša i SAD - sic transit - "dijele iste zapadne vrijednosti, privržene su demokraciji te se zalažu za mir u svijetu".

Novinar Jutarnjeg lista Krešimir Žabec procjenjuje da su u ovom trenutku moguće tri opcije budući da je propala kupoprodaja s Izraelom: pozvati na pregovore o ugovoru o kupnji drugoplasirani s natječaja švedski SAAB (koji je dao naslutiti da je spreman ponuditi nižu cijenu aviona), poništiti natječaj i raspisati novi te poništiti natječaj i sa SAD-om uspostaviti posebne odnose vojne suradnje. Voda na američki mlin.

To bi mogle biti osnovne konture plana B, koji će obrni-okreni imati američki touch te će biti predstavljen hrvatskim poreznim obveznicima kao - rješenje "od kojeg nema boljeg". Što god polovnog i/ili moderniziranog borbenoletećeg ministar pobjedničkavojska Krstičević kupi s Plenkovićevim blagolovom od Amera, u drugom i trećem će koraku ispasti znatno skuplje od novog. No, hrvatski polit-trgovci tako posluju već od 1990-ih i tu se još dugo neće ništa promijeniti.

Ćorak je bila već sama vladina odluka o tomu da se ruska stara krama (MIG-21) zamijeni američko-izraelskom (F-16 C/D Barak sa 17 nadogradnji), i to - procjena je američkih vojnih stručnjaka - po triput višoj cijeni. Posebna je priča zašto je hrvatski državni vrh pristao platiti 500 milijuna dolara ili više od tri milijarde kuna poreznih obveznika za osnovni paket 12 letjelica starih 30 godina, koje realno vrijede jedva 135 milijuna dolara. Zajedno s inicijalnim naoružanjem, obukom pilota, dijelovima, etc.

Tko je tu koga želio nasanjkati i spremiti si u džep pozamašnu svotu zelembaća, može se tek pretpostavljati. Kontroverzni trgovac oružjem/automobilima Zvonko Zubak ovih je dana, indikativno, obznanio kako je u propalom avionskom dealu RH i Izraela svatko svakog želio prevariti, a to im se izjalovilo. Slijedi li nova runda, sada s dijelom novim igračima, koji više neće željeti prevariti jedni druge?

Ministar pobjedničkavojska Krstičević ispario je iz javnosti, pa su građani - naviknuti na njegovo ratničko-obrambeno japajakanje iz sjene "ove uspješne vlade premijera Andreja Plenkovića" - prikraćeni za važne informacije iz prve ruke. Koje mu spadaju u opis (javnog) posla, a taj mu porezni obveznici itekako masno honoriraju.

Recimo, je li bila tek dimna zavjesa za ono što slijedi navodno američko odobrenje Izraelu za prodati 12 F-16 C/D Baraka Hrvatskoj sa svih 17 nadogradnjâ, pa embargo budući da je najvažniji SAD-ov vojno-strateški partner na Bliskom istoku, Izrael, nakanio prodati Rumunjskoj i Bugarskoj istovrsne pakete 30 godina starih F-šesnaestica.

Američki veleposlanik u RH Robert Kohorst nedavno je obznanio da već dvije godine i Izrael i RH znaju za američke uvjete kupoprodaje spornih aviona, međutim, hrvatski ministar obrane tvrdi da njega o tomu "nitko nije obavijestio". Nitko ga nije obavijestio, je li, ni o tomu da je blesavo izbiti iz džepa poreznih obveznika 500 milijuna dolara za avione koji jedva vrijede 135 milijuna?

Svaka čast članovima MORH-ovog povjerenstva i zrakoplovnim stručnjacima koji su im bili desne i lijeve ruke. Hoće li ti isti odlučivati i o planu B? A tko bi drugi? RH nema bolje, a ovi pak ne drže do argumenata poznatog umirovljenog vojnog pilot Ivana Selaka, koji s razlogom stavlja nešto skuplji, ali novi Gripen JAS-39 ispred polovnih F-šesnaestica.

Reciklažna eskadrila F-16 C/D Barak još nije ni poletjela iz Izraela, a već je pala. Ako ćemo pravo, brže i treskovitije od onog jadnog MIG-a 21, vršnjaka F-šesnaestice C/D Barak, što se negdje između Knina i Zagreba raspao u zraku nakon paradnog lêta za proslave VRA Oluje. I krhotinom ozlijedila ženu na njivi.

Ministar rata tek se bljeskom munje ukazao pred tv-kamerama nakon vladine sjednice ne bi li nastavio mazati oči građanima Potemkinovim selima među NATO-ovim chemtrailsima na nebu RH: kaže, "još ništa nije gotovo" te da je "spreman otići utvrdi li se da je nanio štetu državi" zato što F-šesnaestice iz Izraela neće sletjeti u Bijednu Našu po dogovorenim uzusima.

To s njegovom ostavkom, koju je nudio više puta u raznim prigodama, valja objesiti mačku o rep jer, realno, Hrvatska je samo profitirala time što nije kupila mačka u vreći. E sad, drugi je par rukava hoće li se i financijski i na svaki drugi način zakopati novim borbenoletećim aranžmanom s Amerima. Šveđani jamačno nemaju šanse.

Ministar koji se mjesecima prsio pred tv-kamerama kupnjom za inicijalne tri milijarde kuna "nevjerojatno učinkovite višenamjenske zračne sile", sjedao u kokpit letjelice koja uistinu plijeni vanjskim izgledom, navlačio pametnu pilotsku kacigu na glavu već unaprijed u oblacima, trošio nezanemarive svote deviza na službeno globtroterstvo Zagreb-Izrael-SAD-Afganistan-Poljska, etc., bahatio se bez pokrića pred novinarima, što bi se hrvatski reklo - von oben, nestao je iz javnog prostora kao da ga je zemlja progutala.

Iškolovanog potporučnika (1991.) na.Vojnoj akademiji JNA u Beogradu, pa zapovjednika voda u brigadi JNA u Kraljevu, te umirovljenog generala HV-a, jednog od zapovjesnika Četvrte gardijske brigade u Domovinskom ratu, autora kvalifikativa "pobjednička hrvatska vojska" i sigurnosne strategije RH što se u bitnom ne razlikuje od jugoslavenske koncepcije općenarodne obrane i društvene samozaštite, imala bi razloga zbog tolikog iskustva/znanja/sposobnosti oteti kakva veća gerilska skupina ne bi li joj podigao rep do slave "pobjedničke hrvatske vojske".

A ministra RH obrane nitko nije oteo. Jednostavno već dva tjedna nema što suvislo reći. Hoće li smislitoi štogod nova u petak? Možda u subotu? U nedjelju...? Između 4. i 11. siječnja - sedam dana suha hrana. Ona bljutava, što ju susretljive stjuardese dijele na duljim međunarodnim letovima.

h-alter