Čuda su u Slavonskom Brodu postala do te mjere plodonosna da čuda više i nisu čuda, ali kada jedna Brođanka kupi Katoličku crkvu i pretvori je u bar,kinoteku i kulturno-umjetnički centar, onda je to svakako prvorazredna vijest vrijedna pozornosti i čudo još do sada neviđeno.

Čituckam tako vijesti na internetu, pijuckam gorku kaficu bez šlaga i kažem sam sebi tiho u bradu:

-Daky, stara komunjaro, pa ovakva jedna crkva bi baš tebi odgovarala!

Radi se o Tatjani Petrović. Ženska je završila kod nas u Brodu Medicinsku srednju školu, potom diplomirala psihologiju u Beogradu, udala se za katolika i skrasila kod nas u gradu, ali počeo je rat i njezino pravoslavno podrijetlo nije baš tada bilo u modi, pa je zajedno sa svojim dragim odlučila preseliti u Austriju.

Skrasila se u Grazu gdje se zaposlila kao medicinska sestra u jednoj bolnici i tako počela svoj novi život. Završila je tečaj za psihoterapeuta, pa je onda otvorila privatni Dom za osobe sa duševnim teškoćama, ali osjećala je da u jednom dijelu nje titra i kreativna umjetnička žica, pa je taj dio zadovoljila na način da je otvorila svoj kafić CUNTRA LA CULTURA, koji danas slovi kao centar kulture u Grazu, kafić u kojem se sastaju glazbenici, redatelji, glumci, književnici…No, Tatjana je privukla pažnju medija kada je za 185 000 Eura kupila jednu napuštenu Katoličku crkvu. Vjernici su prestali dolaziti u tu crkvu kada ju je vodilo ekstremno i ortodoksno Svećeničko bratstvo Sv. Pija X, i posjeta vjernika je naglo stala, te već desetak godina crkva zjapi doslovno prazna i napuštena, te su je vlasti odlučili zato prodati.

Mnoge su morali odbiti, jer crkva je zaštićena kao spomenik kulture  i jedino je Tatjanin projekt prošao. Ona je odlučila na vrlo zanimljiv i neobičan način ljude ponovo vratiti u Crkvu, ali ne na mise nego na FESTIVAL KREATIVNOSTI,  DOBRIH EMOCIJA I VIBRACIJA. U tom kontekstu, Tatjana je došla  na ideju da na  mjestu oltara i svećenika koji drži misu bude jedan D.J. koji će puštati rock i rap glazbu, a oko oltara je postavila četiri kauča: dva bijela, jedan žuti, i jedan sa cvjetnim ornamentima. Potom je Tatjana iz Crkve izbacila sve tradicionalne klupe na kojima su sjedili vjernici, a na mjesta na kojima su stajali kipovi svetaca Tatjana je stavila bijele i crne plastične lutke s lampama na glavi.

Na policama na kojima su stajale vjerske knjige, biblija, sveto pismo i ostala kršćanska literatura, na ta mjesta Tatjana je stavila gramafonske ploče i long plejke rock grupa QUEEN, AC/DC, DURAN DURAN i dr.

Bar je stavila u gornji dio crkve.

Ispovjedaonice je pretvorila u anonimne kućice za seanse i psihoterapiju.

Sa oltara više neće propovijedati svećenici nego će svirati glazbenici. Na gornji zid crkve postavila je veliko platno na koje će se puštati filmovi.

I tako će Tatjana Katoličku crkvu pretvoriti u CRKVU LJUBAVI I UMJETNOSTI,  kulturno-umjetničku instituciju u koju će ljudi ponovo dolaziti i rado se družiti,  bez obzira na nacionalnost i vjeroispovijest.

Tatjana na ovaj način želi zbližavati ljude, ljude koji su se danas sve više otuđili i zatvorili u svoja četiri zida. OVAKVA JEDNA CRKVA U NAŠEM GRADU BILA BI VIŠE NEGO DOBRODOŠLA.

Sve čestitke za Tatjanu, za našu Brođanku.

Iako sam po nacionalnosti Hrvat iz katoličke obitelji, u Crkvu uopće ne idem, jer me tradicija i klasična kršćanska vjera uopće ne zanimaju, prema političkom djelovanju naših katoličkih svećenika jako sam kritičan, jer počesto favoriziraju i promiču ustašku a ne demokratsku Hrvatsku i zato, u jednu ovakvu  multikonfesionalnu crkvu umjetnosti i ljubavi, rado bih i uvijek dolazio. S velikim zadovoljstvom.

Službeno i svečano otvaranje nove crkve u Grazu je 1. lipnja. Brođani, ako nekada navratite u Graz, vrata Tatjanine Crkve ljubavi i umjetnosti bit će  vam uvijek otvorena.