Poslije kiše dolazi sunce, a na žalost u zimskom periodu, poslije par dana smanjenog onečišćenje zraka, prvenstveno lebdećim česticama PM2.5 i PM10, dolazi novo (veliko) onečišćenje brodskog zraka!

Tako, kada ovo pišem (utorak prijepodne), nakon što su obje brodske mjerne postaje sinoć kontinuirano mjerile visoke koncentracije lebdećih čestica PM2.5 i PM10 (na postaji na Jelasu i 8 sati satnu koncentraciju PM2.5 oko i iznad 100 µg/m3, pa čak i 149 µg/m3(!)), obje brodske mjerne postaje, još s nekoliko postaja u Hrvatskoj ponovo su u TAMNO CRVENOM (jako onečišćen zrak)!

Da, ovi dana smo svjedoci bili da poslije velike kiše koja je pala u subotu i subotu na nedjelju (u Slavonskom Brodu je palo više od 50 litara na kvadratnom metru (l/m2)), obje su brodske mjerne postaje dva dana bile u ZELENOM (24-satni prosjek onečišćenja lebdećim česticama PM2.5 bio je manji od 20 µg/m3). No, tako su i ostale mjerne postaje u Hrvatskoj bile u ZELENOM (http://iszz.azo.hr/iskzl/index.html)...

Razlogom mi Brođani postavljamo pitanje, kako je bilo prije toga? U prilogu su dati grafikoni, na kojima se lijepo vidi onečišćenje zraka lebdećim česticama PM2.5 u nešto više od mjesec dana i to na brodskoj postaji na Jelasu (SB-1).

Lijepo se vidi da u posljednjih mjesec dana onečišćenje zraka lebdećim česticama PM2.5 šest puta je bilo u TAMNO CRVENOM (jako onečišćen zrak), kada je 24-satni prosjek onečišćenje lebdećim česticama PM2.5 bio iznad 50 µg/m3! Kao i to da je mjerna postaja (od 8. studenog) samo u vrlo kratkim intervalima bila u ZELENOM, ukupno ne više od 100 sati, odnosno 4 dana…  ŠTO JE PREVIŠE, PREVIŠE JE!

Tako, iznova postavljamo za stanovnike Slavonskog Broda, pa i okolnih mjesta dobro poznato pitanje o odgovornosti institucija; Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, koje je ministarstvo nadležno i za zaštitu okoliša, Povjerenstva za praćenje onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu, (saborskog) Odbora za zaštitu okoliša i prirode, DHMZ-a, HZJZ-a, Upravnih odjela za zaštite okoliša u Gradu i Županiji,  Gradskog vijeća i Županijske skupštine? 

Na kraju, moramo isto ponoviti, sve ovo oko onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu predugo, najmanje četrnaest (14) godina traje! Što je još gore, ne vidi se tome kraj…