O svemu pomalo: izborima, sučeljavanju, sporovima pred Europskim sudom,  civilnom sektoru, političarima, posebno Dodiku, drugoj mjernoj postaji, međudržavnom sporazumu ali najviše onečišćenom brodskom zraku

 

Još o sučeljavanju kandidata i izborima za EU parlament

Izbori za EU parlament su gotovi... Ono što je sigurno ostat će zapisano: "povijesni mali odaziv na povijesne izbore"! No, ljudi će brzo zaboraviti tko će sve nas predstavljati nekih deset mjeseci u Europi, a i sve drugo. Možda će se netko sjetiti da je Tonino Picula dobio najviše glasova, više od  15 posto od svih birača koji su pristupili glasovanju, ali s iste liste u EP se ulazilo i sa nekih 1350 glasova…

S druge strane od onih kandidata koji su sudjelovali na sučeljavanju 'Građanske inicijative za čist zrak u Slavonskom Brodu’ na temu: „Zaštita brodskog zraka – Što i kako mogu EU parlamentarci Brođanima pomoći?“ dva su kandidata (dr Grubišić, Vidan) dobili više glasova od toga. Što više dr Grubišić je skoro samo u našoj Županiji dobio toliko glasova! Ali to je demokracija. Istina daleko je od proklamiranog „festivala demokracije“! Netko je dobro  rekao, da bi to bio festival kada bi birači mogli zaokružiti bilo koji od 12 kandidata! Ali to je tema za neku novinarsku kolumnu.

Mi se polako vraćamo u redovno životnu kolotečinu. Na kraju jedino je sigurno, da smo stekli nekakvo novo iskustvo; da li pozitivno ili negativno i da smo postali pametniji, to je veliko pitanje. Na trenutak ipak bi se vratio na spomenuto sučeljavanje kandidata za EU parlament. Svi prisutni kandidati su se složili da postoji nekoliko načina sprečavanja nekontrolirane emisije štetnih plinova iz Rafinerije Brod, počevši od institucionalnih preko građanskog neposluh sve do sudskih!

Ako je riječ o sudskim postupcima, Petar Bašić je naveo tužbu Poljske protiv Bjelorusije, a dr. Boro Grubišić je prezentirao poznati spor g. Fadejeva protiv Rusije pred Europskim sudom. Također je dr. Ivan Voras putem mail-a nadovezao se na tu problematiku: Rafinerija je postala međunarodni problem i to ne između HR i BiH, nego HR i Rusije (ili u čijem god je vlasništvu rafinerija sada). Na razini EU se može apelirati i forsirati da se dosljedno provode ekološki sporazumi i pokušati prisiliti rafineriju da instalira pročišćivače i/ili bolje procese prerade…“. Zaista o svemu tome treba dobro razmisliti!

 

Ponovo visoke satne koncentracije lebdećih čestica, sumporovodika i ozona

C6H6 i PM2 5  09 1004 2013

Iako smo za vrijeme spomenutih izbora, a i prije toga nalazili u jednom razdoblju u kojemu je kakvoća zraka kojeg udišemo bila nešto kvalitetnija, dubljim analizama lako se primijetilo i primijeti kako stanje s lebdećim česticama PM 2.5, sumporovodikom, benzenom  ali i ozonom nije na zadovoljavajućoj razini. To mogu potvrditi i najnovija mjerenja, npr. prekjučerašnja, kada je mjerena visoka satna koncentracija sumporovodika (H2S) – 13,8 µg/m3 (granična vrijednost 7 µg/m3), povećane koncentracije sumporov dioksida (SO2) - 245,3 µg/m3 (granična vrijednost 350 µg/m3) i jučerašnja ozona (O3) -116,1 µg/m3 (8 satni prosjek - granična vrijednost 120 µg/m3)!

Također se sumnja da zadnji neugodni mirisi i povremeni intenzivan smrad (prošle srijede i četvrtak) čemu su prethodile kontinuirane visoke satne koncentracije lebdećih čestica PM 2.5, koji smrad se više osjetilo u centru i u istočnijim dijelovima Grada zbog jugozapadnog vjetra, možda su uzrokovali merkaptani ili/i prizemni ozon...

Merkaptani su spojevi ugljika, vodika i sumpora. To su bezbojni plinovi ili, pri temperaturi ispod 6°C, bistre tekućine neugodna mirisa. Pare merkaptana su lako zapaljive i stvaraju sa zrakom eksplozivnu smjesu težu od zraka. Na običnoj temperaturi brzo hidroliziraju uz oslobađanje vodikova disulfida i odgovarajućeg alkohola. U plinovitom stanju djeluju iritirajuće na oči i dišne putove.

H2S i SO2 1704

Dok prizemni ozon je otrovan i nestabilan plin blijedo plave boje, neugodna mirisa na varikinu. Nastaje u prirodi pod djelovanjem UV zračenja. Pod tim djelovanjem, molekula kisika koja je stabilna uzima još jedan atom kisika i nastaje ozon. Ozon pri tlu u manjim količinama iritira očnu sluznicu, grlo, nos i dišne putove. Što više, izloženost ozonu rezultira negativnim učincima na zdravlje kao što su: astma, bronhitis, srčani udar i drugi srčano-plućni problemi.

 

Zašto ponovo kasni druga mjerna postaja u Slavonskom Brodu?

Prava je šteta što se drugoj mjernoj postaji ne nazire trag, jer upravo bi ona omogućila lakše shvaćanje svih mjerenih podataka. Riječ je o uređaju za takozvano uzorkovano mjerenje lebdećih čestica s kojim bi se točno mogli reći odakle su te lebdeće čestice, kao i njihov sastav. Na žalost kako smo informirani od voditelja mjernih postaja, Lukše Kraljevića iz DHMZ-a: „Izjavljena je žalba na dokumentaciju na nadmetanje koja je na rješavanju u DKOM-u (Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave). Državna komisija je neovisno državno tijelo, te o tijeku i dinamici rješavanja predmeta ne daju prethodne informacije. Dok ne dobijemo rješenje Državne komisije, postupak je u mirovanju. Dakle da zaključim, mirovanje će trajati do donošenja odluke DKOM-a, a koliko ce to trajati, ovisi isključivo o DKOM-u i ja o tome ne mogu spekulirati.“

No, ne smije se zaboraviti na činjenice da je bivši ministar Bačić još u veljači 2011. godine kada je sastao s brodskim i županijskim čelnicima, kao i predstavnicima Građanske inicijative, predvidio i obećao da će druga mjerna stanica započeti s radom do kraja rujna ili najkasnije sredinom listopada 2011. godine... Pa kako izgleda, bit će tu kašnjenja od oko dvije godine!

 

Daljnji pritisci i krivo informiranje s desne strane Save

Ovako nakon prošlo mjesečne izjave ministra Šarovića iz BiH da „Rafinerija u BiH ne zagađuje Slavonski Brod“, evo slijedi nova priča, u kojoj predsjednik RS Milorad Dodik ponovo vrši pritisak na Hrvatsku. Prekjučer je na portalu seebiz.net. objavljen tekst s podnaslovom: „Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i direktor ruske kompanije “Zarubežnjeft” Sergej Kudrjašev najavili su da će ove godine u Srpskoj biti realizovane dvije naftne bušotine“. Vidi link: http://www.seebiz.net/energetika/nafta-gas/dvije-naftne-busotine-ove-godine-u-bih/!

Uz ostalog mogli smo pročitati i to kako „komentarišući kritike hrvatske strane da Rafinerija u Brodu ne poštuje standarde emisije štetnih materija, Dodik je rekao da Rafinerija radi po ekološkim dozvolama od vlasti Republike Srpske, i da po nivou poštovanja ekoloških standarda daleko prevazilazi praksu u samoj Hrvatskoj.“ Na žalost to je jako daleko od istine, o čemu smo, na žalost, već mnogo puta posvjedočili!

S druge strane direktor Kudrjašev je za mjernu postaju u Rafineriji Brod koja je bila obećana još za prošlu godinu rekao: “Danas ćemo kupiti mjernu stanicu koja će nam omogućiti da stalno pratimo emisiju štetnih materija i ekološko stanje na teritoriji Rafinerije”!  Kako se vidi: sve se vrti oko kupit ćemo, uradit ćemo,izvršit ćemo… No, pitanje je kada?

 

Što radi civilni sektor, a što političari?

I gdje smo mi u toj priči? Gdje su naši političari? Već su se više puta naši sugrađani; Maja, Sofija, Nuno, Nick, Ivana… na FB stranici Građanske inicijative bunili, točnije kako je Maja nedavno napisala da: „građani nakon sveg ovog vremena još uvijek nisu organizirali da se smanji to neviđeno trovanje…“. No, u cijeloj priči nisu problematični građani, (u pravu su neki komentatori: njihova apatija i inertnost, da!), kao ni civilni sektor, nego ona druga strana!

Koliko puta smo mi iz 'Građanske inicijative za čist zrak u Slavonskom Brodu’ dali na znanje da civilni sektor ne može odraditi sve one poslove za koje postoje (dobro plaćeni) ljudi, službenici i voditelji u upravama; u lokalnoj samoupravi, regionalnoj upravi, ministarstvima… Da, tako je, mi smo civilni sektor, koordinacija nekoliko udruga koja je organizirala nekoliko javnih tribina, možda i desetak s tiskovnim konferencijama, podijelila Brođanima između Katarinskog i Božićnog sajma 20 tisuća edukacijskih listića o brodskom zraku, čiji članovi napisali možda i stotinjak članaka o onečišćenju i zaštiti brodskog zraka, dali možda nešto manji broj intervjua, sudjelovali u nekoliko prosvjeda, ukazali na sve probleme onečišćenja,...

Ipak na kraju uvijek smo naišli i ponovo naiđemo na zid na kojem piše: čisti zrak je politika, zaštita okoliša je politika! No, članovi GI dobro znaju kako samo sinkronim djelovanjem Grada, Županije i civilnih udruga, prvenstveno ekoloških može postići potpuna kontrola zagađivača u kontinuitetu. Također njihovom sinergijom lakše se dolazi do rješavanja brodskog ekološkog problema u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode!

No, sada je možda bolje pričekati lokalne izbore i odmah poslije izbora zatražiti od nove (stare?) gradske i županijske vlasti da se krene s ozbiljnom suradnjom, pa kako smo i spomenuli ranije, odmah i s pripremama koje su u funkciji spomenutih sudskih postupaka i slično... Pa sam ministar Mihael Zmajlović još u siječnju najavio mogući takav scenarij. Sva ova događanja oko onečišćenja iz emisije Rafinerije; i prijašnja i ovo zadnje, kao i odugovlačenja potpisivanja Sporazuma o suradnji između Vlade RH i Vijeća ministara BiH u području zaštite okoliša i održivog razvoja ukazuju na to!

Nama u Građanskoj inicijativi dosta toga je jasno. Razgovaralo se i dopisivalo na tu temu sa svim predsjednicima značajnijih ekoloških udruga u RH (ZA, EK, HBS,...), pa i pojedinim političarima, a imali smo i ovo zadnje sučeljavanje kandidata za EP… Zna se, što se može i što se mora uraditi! Samo svi bi trebali raditi svoj posao.